Translate on my blog

Τετάρτη, 23 Δεκεμβρίου 2015

Γερεβάν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Γιερεβάν)
Γερεβάν
Yerevan coll mix.jpg
Yerevan flag.gifCoat of Arms of Yerevan.png
Τοποθεσία στον χάρτη της χώρας
Τοποθεσία στον χάρτη της χώρας
Γερεβάν (Αρμενία)
ΧώραΑρμενία Αρμενία
Διοικητική διαίρεσηΑρμενία
Διοίκηση
 • ΔήμαρχοςΤαρόν Μαργκαριάν
Έκταση227 χλμ²
Υψόμετρο989 μ
Πληθυσμός1.111.300 (2009)
Ιστοσελίδαwww.yerevan.am
Το Γερεβάν (αρμενικά: Երևան ή Երեւան), γνωστό και ως Ερεβάν[1] ή Γιερεβάν, είναι η πρωτεύουσα και η μεγαλύτερη πόλη τηςΑρμενίας, με 1.088.000 κατοίκους το 2004. Είναι χτισμένο στις όχθες του ποταμού Χραζντάν και αποτελεί το διοικητικό, πολιτιστικό και βιομηχανικό κέντρο της χώρας. Η ιστορία του Γερεβάν αρχίζει τον 8ο αιώνα π.Χ., με την ανέγερση του φρουρίου Ερεμπούνι το782 π.Χ.. Τελικώς, το όνομα «Ερεμπούνι» εξελίχθηκε στην αρμενική γλώσσα κυρίως τον 5ο ή τον 4ο αιώνα π.Χ., ώστε να καταλήξει σε «Γερεβάν» πριν τον 7ο αιώνα μ.Χ..

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αρχαία εποχή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα ερείπια του φρουρίου Ερεμπούνι, που ανεγέρθηκε επί βασιλείας του Argišti.
Κατά την αρμενική παράδοση, το όνομα «Γερεβάν» προέρχεται από τη φράση του Νώε καθώς κοιτούσε προς τα εκεί μετά την προσάραξη της κιβωτού του πάνω στο όρος Αραράτ και ύστερα από την υποχώρηση των νερών του Κατακλυσμού: "Yerevants!" στα αρμενικά σημαίνει «εμφανίστηκε». Η πιθανότερη θεωρία όμως είναι ότι απλώς η πόλη έλαβε το όνομα του βασιλέα των Αρμενίων Γερβάντ Γ΄ του Εσχάτου (του τελευταίου ηγέτη της δυναστείας των Οροντιδών), που ίδρυσε την πόλη Yervandashat.
Η περιοχή του Γερεβάν φαίνεται ότι πρωτοκατοικήθηκε μόνιμα από τον άνθρωπο την 4η χιλιετία π.Χ. και οχυρωμένοι οικισμοί της από την Εποχή του Χαλκού είναι οι Shengavit, Tsitsernakaberd, Karmir Blur, Arin Berd, Karmir Berd και Berdadzor. Γνωρίζουμε ότι στρατιωτικό φρούριο των Ουραρτού ανεγέρθηκε το 782 π.Χ. με διαταγή του βασιλέα Αργίστη Α΄ για την προστασία της πόλεως από επιδρομές εκ βορρά (από τον Καύκασο). Το Γερεβάν συναγωνίζεται επομένως σε αρχαιότητα τις πόλεις της αρχαίας Ελλάδας. Κατά την ακμή των Ουραρτού, αρδευτικά κανάλια και μία τεχνητή λίμνη κατασκεύασθηκαν στην περιοχή.
Από τον 6ο ως τον 4ο αιώνα π.Χ., το Γερεβάν υπήρξε ένα από το σημαντικότερα κέντρα της σατραπείας της Αρμενίας της Περσικής Αυτοκρατορίας της δυναστείας των Αχαιμενιδών. Το 585 π.Χ. το φρούριο Teishebaini (Karmir Blur), 50 χιλιόμετρα βόρεια του Γερεβάν, καταστράφηκε από τους Σκύθες.
Εξαιτίας της απουσίας ιστορικών πηγών, το χρονικό διάστημα από τον 4ο αιώνα π.Χ.μέχρι τον 3ο αιώνα μ.Χ. χαρακτηρίζεται ως «οι σκοτεινοί αιώνες του Γερεβάν». Ο πρώτος χριστιανικός ναός στην πόλη, η εκκλησία των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, ανεγέρθηκε τον 5ο αιώνα και κατέρρευσε μόλις το 1931.

Μεταξύ ξένων κατακτητών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σχέδιο του Γερεβάν από τον Γάλλο περιηγητή Ζαν Σαρντέν το 1672.
Το 658 μ.Χ., κατά το πρώτο κύμα της αραβικής επεκτάσεως, το Γερεβάν κατακτήθηκε από τους Άραβες. Από τότε η θέση του αύξησε τη σημασία της ως σταυροδρόμι για τις διαδρομές των καραβανιών μεταξύ της Ευρώπης και της Ινδίας. Από τον 9ο ως τον 11ο αιώνα το Γερεβάν υπήρξε σταθερά τμήμα του αρμενικού βασιλείου Μπαγκρατούνι και στη συνέχεια καταλήφθηκε από τους Σελτζούκους. Η πόλη καταλήφθηκε και λεηλατήθηκε από τον Ταμερλάνο το 1387. Μετά έγινε διοικητικό κέντρο του Ιλχανάτου. Εξαιτίας της στρατηγικής του τοποθεσίας, το Γερεβάν συνεχώς αποτελούσε μήλο της έριδας ανάμεσα στην Περσία και την Οθωμανική Αυτοκρατορία, περνώντας διαδοχικά πολλές φορές από την κυριαρχία των μεν στους δε και αντιστρόφως (14 φορές στην κορύφωση των τουρκοπερσικών πολέμων μεταξύ 1513 και 1737). Το 1604, με διαταγή του ΣάχηΑμπάς Α΄, δεκάδες χιλιάδες Αρμένιοι, από τους οποίους πολλοί ήταν κάτοικοι του Γερεβάν, απελάθηκαν στην Περσία. Μετά από αυτό, η σύνθεση του πληθυσμού της πόλης έγινε 80% Μουσουλμάνοι και 20% Αρμένιοι (αναφ. Encyclopaedia Iranica, άρθρο «Ερεβάν». Οι Οθωμανοί, τόσο οι Σαφαβίδες όσο και οι Ιλχανίδες, διατηρούσαν νομισματοκοπείο στο Γερεβάν. Την δεκαετία του 1670 ο Γάλλος περιηγητής Ζαν Σαρντέν επισκέφθηκε το Γερεβάν και το περιέγραψε στο έργο του«Ταξίδια του ιππότη Σαρντέν στην Υπερκαυκασία το 1672-1673». Στις 7 Ιουνίου 1679 ένας καταστροφικός σεισμός ισοπέδωσε την πόλη.
Από το 1747 το Γερεβάν αποτελούσε τμήμα ομώνυμου χανάτου (Χανάτο του Εριβάν), μουσουλμανικού εδάφους υπό την κυριαρχία της Περσικής Αυτοκρατορίας, μέχρι το 1828.

Η ρωσική κυριαρχία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατά τον Β΄ Ρωσοπερσικό Πόλεμο, ρωσικά στρατεύματα υπό τον Ιβάν Πάσκεβιτς εισήλθαν στο Γερεβάν την 1η Οκτωβρίου 1827. Η πόλη παραχωρήθηκε επισήμως από τους Πέρσες στη Ρωσική Αυτοκρατορία το 1828. Μετά τη Συνθήκη του Τουρκμεντσάι, η Ρωσική Αυτοκρατορία στήριξε οικονομικά την επανεγκατάσταση Αρμενίων από την Περσία και την Τουρκία στο Γερεβάν. Μέχρι το 1900 ο πληθυσμός του Γερεβάν είχε ανέβει στις 29.000, με το 49% να είναι Αζέροι (αναφερόμενοι στις ρωσικές πηγές ως «Αζερμπαϊτζανοί Τάταροι»), 48% Αρμένιοι και 2% Ρώσοι. Η πόλη έγινε η έδρα του νέου Υποκειμένου της Αρμενίας και μετά της Κυριαρχίας του Εριβάν.
Η πόλη άρχισε να αναπτύσσεται οικονομικά και να δυτικοποιείται αρχιτεκτονικά, με την κατεδάφιση παλιών κτηρίων και την ανοικοδόμηση νέων ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής στη θέση τους. Κατά την επίσκεψη του Τσάρου Νικολάου Α΄ το 1837, το Γερεβάν είχε γίνει ένα ουγιέζντ.
Το πρώτο γενικό σχέδιο πόλεως συντάχθηκε το 1854 και το ίδιο έτος άνοιξαν οι Σχολές Θηλέων των Αγίων Hripsime και Gayane. Το 1874 ο Ζαχαρίας Γκεβορκιάν άνοιξε το πρώτο τυπογραφείο και εκδοτικό οίκο στην πόλη, ενώ το 1879 ιδρύθηκε το πρώτο θέατρο, κοντά στην εκκλησία των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου. Το 1902 μία σιδηροδρομική γραμμή ένωσε το Γερεβάν με την Τιφλίδα, το Αλεξαντροπόλ και την πόλη Julfa του Αζερμπαϊτζάν. Την ίδια χρονιά άνοιξε η πρώτη δημόσια βιβλιοθήκη του Γερεβάν, ενώ το 1913 άρχισε να λειτουργεί τηλεφωνική υπηρεσία με 80 συνδρομητές αρχικά.

Σύντομη ανεξαρτησία (1917–1920)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μετά την Οκτωβριανή Επανάσταση του 1917, Αρμένιοι, Γεωργιανοί και Μουσουλμάνοι ηγέτες της Υπερκαυκασίας ενώθηκαν και σχημάτισαν την Υπερκαυκασιανή Ομοσπονδία, ανακηρύσσοντας την απόσχισή της από τη Ρωσία. Αυτή η Ομοσπονδία ήταν βραχύβια και στις 28 Μαΐου 1918 το Γερεβάν έγινε η πρωτεύουσα της Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Αρμενίας. Στις 29 Νοεμβρίου 1920 η 11η στρατιά του Ερυθρού Στρατού των Μπολσεβίκων κατέλαβε το Γερεβάν κατά τη διάρκεια του Ρωσικού Εμφυλίου. Οι εθνικιστές επανακατέλαβαν την πόλη τον Φεβρουάριο 1921, αλλά το Γερεβάν περιήλθε και πάλι υπό τον έλεγχο των Σοβιετικών στις 2 Απριλίου 1921.

Το σοβιετικό Γερεβάν[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Γερεβάν έγινε η πρωτεύουσα της νεογέννητης Σοβιετικής Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας της Αρμενίας, μιας από τις 15 Δημοκρατίες της ΕΣΣΔ. Η σοβιετική εποχή μετέτρεψε την πόλη σε μια σύγχρονη βιομηχανική μητρόπολη με πάνω από 1 εκατομύριο κατοίκους, κτισμένη σύμφωνα με τα σχέδια του εξέχοντα Αρμένιου αρχιτέκτονα Αλεξάνδρου Ταμανιάν. Ταυτόχρονα, το Γερεβάν έγινε σημαντικό επιστημονικό και πολιτιστικό κέντρο.
Ο Ταμανιάν ενσωμάτωσε εθνικά παραδοσιακά στοιχεία στη σύγχρονη αστική πολεοδομική ανάπτυξη. Το σχέδιό του ήταν μια ακτινική-κυκλική διάταξη, υπερκείμενη της υπάρχουσας πόλεως. Ως αποτέλεσμα, πολλά ιστορικά κτήρια κατεδαφίσθηκαν, ανάμεσά τους και εκκλησιές, τζαμιά, το παλιό περσικό φρούριο, χαμάμ, παζάρια και καραβάν-σαράι.
Το 1965, κατά την πεντηκοστή επέτειο της Γενοκτονίας των Αρμενίων, το Γερεβάν κατέστη επίκεντρο μιας 24ωρης μαζικής αντισοβιετικής διαμαρτυρίας με αίτημα την αναγνώριση της γενοκτονίας από τις σοβιετικές αρχές. Το 1968 τιμήθηκε η 2750ή επέτειος από την ίδρυση της πόλεως.

Μετασοβιετική ανεξαρτησία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ το Γερεβάν έγινε η πρωτεύουσα της Δημοκρατίας της Αρμενίας, στις 21 Σεπτεμβρίου 1991.
Ο μεγάλος σεισμός του 1995 επέφερε πολλές καταστροφές στην πόλη. Η διατήρηση της ηλεκτροδοτήσεως και της παροχής αερίου αποδείχθηκε δύσκολη. Μόλις το 1996 αποκαταστάθηκε σταθερή ηλεκτροδότηση.

Πρόσφατοι δήμαρχοι του Γερεβάν[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεωγραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Γερεβάν βρίσκεται στην ανατολική Αρμενία, στη βορειοανατολική κοιλάδα του όρους Αραράτ, σε μέσο υψόμετρο 989,4 μέτρα πάνω από τη στάθμη της θάλασσας (από 900 ως 1300 μέτρα). Το ανώτερο τμήμα του περιβάλλεται από βουνά από τις τρεις πλευρές του, ενώ προς νότο η πόλη κατέρχεται προς τις όχθες του ποταμού Χραζντάν, παραπόταμου του Άραξ. Ο Χραζντάν χωρίζει το Γερεβάν με ένα γραφικό φαράγγι. Οι γεωγραφικές συντεταγμένες του κέντρου της πόλης είναι 40° 10΄ 12΄΄ βόρειο πλάτος και 44° 31΄ 12΄΄ ανατολικό μήκος. Η έκταση του Γερεβάν είναι 227 τετρ.km, οπότε η μέση πυκνότητα πληθυσμού είναι 5.196 κάτοικοι ανά τετρ.km. Ως κέντρο της πόλεως θεωρείται η Πλατεία Δημοκρατίας, γνωστή και ως Hraparak. Το Γερεβάν εξυπηρετείται από το Αεροδρόμιο Zvartnots. Η ώρα του Γερεβάν είναι 2 ώρες μπροστά από την ώρα Ελλάδας.
Ως πρωτεύουσα της Αρμενίας, το Γερεβάν δεν αποτελεί τμήμα κάποιου διοικητικού διαμερίσματος (επαρχίας) της (marz). Συνορεύει όμως με τα ακόλουθα «marzer»: Κοταγίκ(προς βορρά), Αραράτ (προς νότο), Αρμαβίρ (νοτιοδυτικά) και Αραγκατσότν (βορειοδυτικά).

Κλίμα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το κλίμα του Γερεβάν είναι σχετικώς ηπειρωτικό, με ξηρά θερμά καλοκαίρια και ψυχρούς αλλά μάλλον σύντομους χειμώνες. Η θερμοκρασία τον Αύγουστο μπορεί να φθάσει τους 40 °C, ενώ τον Ιανουάριο τους -15 °C. Η μέση ετήσια βροχόπτωση είναι μικρή, περί τα 350 χιλιοστόμετρα.
ΙΑΝΦΕΒΜΑΡΑΠΡΜΑΪΙΟΥΝΙΟΥΛΑΥΓΣΕΠΟΚΤΝΟΕΜΔΕΚΈτος
Μέση θερμοκρασία [°C]-507111923252520158113
Βροχόπτωση [cm]22344211132227

Πολιτισμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Όπερα του Γερεβάν τη νύχτα.
Ως ένα από τα κέντρα του αρμενικού πολιτισμού, το Γερεβάν είναι έδρα του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Γερεβάν (από το 1919), της Αρμενικής Ακαδημίας Επιστημών, ενός ιστορικού μουσείου, μιας όπερας, ενός εθνικού ωδείου και αρκετών τεχνικών ιδρυμάτων. Τα αρχείαΜατενανταράν περιέχουν μια πλούσια συλλογή πολύτιμων αρχαίων αρμενικών, ελληνικών, ασσυριακών, εβραϊκών, ρωμαϊκών και περσικώνχειρογράφων. Το Γερεβάν έχει αρκετές μεγάλες δημόσιες βιβλιοθήκες, μουσεία, θέατρα, βοτανικούς και ζωολογικούς κήπους.
Δύο τουριστικά αξιοθέατα είναι η Όπερα και τα ερείπια του φρουρίου.

Οικονομία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Γερεβάν είναι το βιομηχανικό, συγκοινωνιακό και πνευματικό κέντρο της Αρμενίας. Καρδιά ενός εκτεταμένου σιδηροδρομικού δικτύου, αποτελεί μεγάλο εμπορικό κέντρο για τα αγροτικά προϊόντα. Οι βιομηχανίες του παράγουν μέταλλα, μηχανουργικά εργαλεία, ηλεκτρικό εξοπλισμό, πλαστικά, χημικά και υφάσματα. Το Γερεβάν είναι η έδρα μεγάλων επιχειρήσεων, όχι μόνο αρμενικών, αλλά και πολυεθνικών, καθώς παρέχει φθηνό ανθρώπινο δυναμικό για "outsourcing". Πρόσφατα, η Lycosμετακόμισε το αρχηγείο της από το Παρίσι στο Γερεβάν. Η πόλη είναι επίσης έδρα της Εθνικής Τράπεζας της Αρμενίας, του χρηματιστηρίου της χώρας και των μεγαλύτερων εμπορικών της τραπεζών.

Ανάπτυξη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Γερεβάν εισήλθε πρόσφατα σε μια φιλόδοξη αναπτυξιακή διαδικασία κατά την οποία παλαιές πολυκατοικίες και κτήρια του σοβιετικού στυλ κατεδαφίζονται και αντικαθίστανται με σύγχρονα. Ωστόσο, αυτή η αστική ανανέωση έχει συναντήσει αντιδράσεις και κριτική από κατοίκους. Η Ζερμέν Τζάκσον έχει σχέδια να ανεγείρει ένα ψυχαγωγικό συγκρότημα σε ένα νέο ξενοδοχείο 5 αστέρων που κτίζεται στην πόλη.

Μνημεία, αίθουσες και άλλα κτήρια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

ΚαταρράκτεςΜεγάλες λευκές αναβαθμίδες που ανεβαίνουν από το κέντρο της πόλεως προς το Πάρκο Haghtanak (Πάρκο της Νίκης).
Μνημείο των ΚοζάκωνΜνημείο για τους κοζάκους που σκοτώθηκαν κατά τους ρωσοπερσικούς πολέμους το 1826-1827.
ΑμαλίρΑίθουσα συναυλιών και αθλητικό συγκρότημα.
ΜατενανταράνΙνστιτούτο Αρχαίων Χειρογράφων: Από τα πλουσιότερα φυλακτήρια χειρογράφων και παλαιών βιβλίων στον κόσμο.
Κινηματογράφος «Μόσχα» (Kino Moskva)Περίφημη κινηματογραφική αίθουσα.
Μητέρα ΑρμενίαΆγαλμα στο Πάρκο της Νίκης.
Κινηματογράφος «Ναΐρι» (Kino Nairi)Περίφημη κινηματογραφική αίθουσα.
Το ΠάνθεονΚοιμητήριο όπου είναι θαμμένοι πολλοί διάσημοι Αρμένιοι.
Σασούντσι ΝταβίτΆγαλμα αφιερωμένο σε ένα περίφημο Αρμένη ήρωα.
Άγαλμα του ΧάικΤο άγαλμα του θρυλικού πατριάρχη και γενάρχη του αρμενικού έθνους.
ΤσιτσερνακαμπέρντΤο μνημείο των θυμάτων της Γενοκτονίας των Αρμενίων.
ΓιεραμπλούρΚοιμητήριο όπου αναπαύονται οι Αρμένιοι που πολέμησαν στον πόλεμο του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.
Ζωολογικός Κήπος του Γερεβάν

Διαμερίσματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Γερεβάν χωρίζεται στα εξής 13 διαμερίσματα, το καθένα από τα οποία διοικείται από αιρετό πρόσωπο:
* Από την κωμόπολη Αραμπκίρ.

«Αδελφές» πόλεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Γερεβάν είναι «αδελφοποιημένο» με τις εξής 27 πόλεις άλλων κρατών:
ΠόληΧώραΈτος
ΜόσχαFlag of Russia.svg Ρωσία
Ροστόβ του ΝτονFlag of Russia.svg Ρωσία
Αγία ΠετρούποληFlag of Russia.svg Ρωσία
ΣταβροπόλFlag of Russia.svg Ρωσία
ΒόλγογκραντFlag of Russia.svg ΡωσίαΑπό το 1998
ΛυώνFlag of France.svg Γαλλία
ΜασσαλίαFlag of France.svg Γαλλία
ΠαρίσιFlag of France.svg ΓαλλίαΑπό το 1998
ΚαράραFlag of Italy.svg Ιταλία
ΦλωρεντίαFlag of Italy.svg Ιταλία
ΚίεβοFlag of Ukraine.svg Ουκρανία
ΟδησσόςFlag of Ukraine.svg Ουκρανία
Λος ΆντζελεςFlag of the United States.svg ΗΠΑΑπό το 2006
Κέμπριτζ ΜασαχουσέτηςFlag of the United States.svg ΗΠΑ
Μπουένος ΆιρεςFlag of Argentina.svg Αργεντινή
Σάο ΠάουλοFlag of Brazil.svg ΒραζιλίαΑπό το 1999
ΜοντρεάλFlag of Canada.svg Καναδάς
ΑθήναFlag of Greece.svg Ελλάδα
ΜπρατισλάβαFlag of Slovakia.svg Σλοβακία
ΚισινάουFlag of Moldova.svg Μολδαβία
ΜινσκFlag of Belarus.svg Λευκορωσία
ΠοντγκόριτσαFlag of Montenegro.svg ΜαυροβούνιοΑπό το 2006
ΤιφλίδαFlag of Georgia.svg Γεωργία
ΒηρυτόςFlag of Lebanon.svg Λίβανος
ΔαμασκόςFlag of Syria.svg Συρία
ΙσφαχάνFlag of Iran.svg Ιράν
ΑνταναναρίβοFlag of Madagascar.svg Μαδαγασκάρη

Εκπαίδευση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πανεπιστήμια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μερικά από τα ΑΕΙ στο Γερεβάν είναι τα εξής:
`ΙδρυμαΕπίσημη ιστοσελίδα`Ετος
ιδρύσεως
Αριθμός
φοιτητών
Ρωσοαρμενικό Πολιτειακό ΠανεπιστήμιοRAUhttp://www.rau.am19971.600
Κρατικό Πολυτεχνείο ΑρμενίαςSEUAhttp://www.seua.am193310.000
Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του ΓερεβάνYSUhttp://www.ysu.am191910.450
Πολιτειακή Σχολή Γλωσσολογίας του ΓερεβάνYSLUhttp://www.brusov.am1935
Πολιτειακή Ιατρική Σχολή του ΓερεβάνYSMUhttp://www.ysmu.am1930
Κρατικό Ωδείο του ΓερεβάνYSChttp://www.conservatory.am1921
Πολιτειακό Παιδαγωγικό Πανεπιστήμιο του ΓερεβάνYSPU1922
Αμερικανικό Πανεπιστήμιο της ΑρμενίαςAUAhttp://www.aua.am1991268

Αθλητισμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ποδοσφαιρικές ομάδες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σύλλογος`Εδρα
FC Ararat YerevanΣτάδιο Hrazdan
FC BanantsΣτάδιο Banants
FC Kilikia YerevanΣτάδιο Hrazdan
FC Uliss YerevanΣτάδιο Kazak
FC MIKAΣτάδιο Mika
FC PyunikΣτάδιο Hanrapetakan
Yerevan United FCΣτάδιο Hanrapetakan
FC Dinamo Yerevan
Erebuni Yerevan
Kanaz Yerevan
Lernayin Artsakh
Malatia Yerevan
Nairit Yerevan
Van Yerevan
Yerazank Yerevan
FC Yerevan

Γεννήθηκαν στο Γερεβάν[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αξιοσημείωτοι άνθρωποι που γεννήθηκαν ή έζησαν στο Γερεβάν:

Εικόνες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γενικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ιστορικές φωτογραφίες από την εποχή της τσαρικής Ρωσίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • The capitals of Armenia του Sergey Vardanyan, Apolo 1995 , ISBN 5-8079-0778-7
  • My Yerevan των G. Zakoyan, M. Sivaslian, V. Navasardian, Acnalis 2001, ISBN 99930-902-0-4

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Άλμα πάνω armenika.gr Ερεβάν: Το μουσείο των Αρμενίων

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Commons logo
Τα Wikimedia Commons έχουν πολυμέσα σχετικά με το θέμα
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Yerevan της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).