Translate on my blog

Παρασκευή, 6 Νοεμβρίου 2015

Αφγανιστάν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ισλαμική Δημοκρατία του Αφγανιστάν
جمهوری اسلامی افغانستان
(Jomhūrī-ye Eslāmī-ye Afġānistān)
د افغانستان اسلامي جمهوریت
(Da Afġānistān Islāmī Jomhoriyat')

Σημαία

Εθνόσημο
Εθνικό σύνθημα: Shahadah
(Δεν υπάρχει άλλος θεός από τον Αλλάχ. Ο Μωάμεθ είναι ο Αγγελιοφόρος του Θεού.)
Εθνικός ύμνος: Soroud-e Melli (Millī Surūd)
{Nastaliq)
"Ο Εθνικός Ύμνος"
και μεγαλύτερη πόληΚαμπούλ
34.533°N 69.166°E
Περσικά ΝταρίΠαστού
Ισλαμική
Προεδρική Δημοκρατία
Ασράφ Γκανί
Αμπντουλάχ Αμπντουλάχ
Ανεξαρτησία
Από το Ηνωμένο Βασίλειο
Ισχύον Σύνταγμα

19 Αυγούστου 1919

26 Ιανουαρίου 2004 (κύρωση)
 • Σύνολο
 • % Νερό
 • Σύνορα

647.500 km2 (41η)
0
5.529 km
Πληθυσμός
 • Εκτίμηση 2014
 • Πυκνότητα

26.556.800[1] (47η)
41 κατ./km2 (173η)
Α.Ε.Π. (PPP)
 • Ολικό (2009)
 • Κατά κεφαλή

25,123 δισ. $[2] (107η
870 $[2] (172η)
Α.Ε.Π. (Ονομαστικό)
 • Ολικό (2009)
 • Κατά κεφαλή

13,318 δισ. $[2] (107η
461 $[2] (164η)
ΔΑΑ (2014)Steady 0,468 (169η) – χαμηλή
ΝόμισμαΑφγάνι (AFN)
D† (UTC +4:30)
Internet TLD.af
Κωδικός κλήσης+93
Το Αφγανιστάν, επίσημα Ισλαμική Δημοκρατία του Αφγανιστάν (Περσικάجمهوری اسلامی افغانستان,(Jomhūrī-ye Eslāmī-ye Afġānistān) Παστούد افغانستان اسلامي جمهوریت(Da Afġānistān Islāmī Jomhoriyat')) είναι μία χώρα στην νότια κεντρική Ασία. Συνορεύει βόρεια με το ΤουρκμενιστάνΟυζμπεκιστάν και Τατζικιστάν, επί συνολικού μήκους συνόρων 1.680 χλμ., βορειοανατολικά με την αυτόνομη περιοχή Σινκιάγκ Ουιγκούρ, της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, με μήκος συνόρων 80 χλμ., καθώς και με την περιοχή Τζαμού Κασμίρ, που διεκδικεί το Πακιστάν με μήκος συνόρων 320 χλμ., ανατολικά και νότια με τοΠακιστάν με συνολικό μήκος συνόρων 1810 χλμ. και δυτικά με το Ιράν, με μήκος συνόρων 820 χλμ. Έχει έκτασή περίπου 647.500 τ.χλμ.. Ο πληθυσμός (κατατάσσεται 47η στον κόσμο) της χώρας είναι 26.556.800 κάτοικοι (εκτίμηση 2014)[1]. Πρόεδρος της χώρας είναι ο Ασράφ Γκανί.

Γεωγραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Είναι εξ ολοκλήρου μεσόγεια και ορεινή χώρα. Απέχει από τη θάλασσα (Αραβικό Κόλπο) περί τα 360 χλμ. Το περίγραμμά της μοιάζει με φύλλο δένδρου όπου μίσχος του φέρεται ο μεγάλος διάδρομος, χαράδρα Βακάν, που διασχίζει τη Χώρα από ΝΔ προς ΒΑ.
Η συνολική έκταση του Αφγανιστάν είναι 647.500 τ.χλμ. Το μέγιστο μήκος από τα δυτικά μέχρι ανατολικά σύνορα είναι 1.240 χλμ. και από το βορρά στο νότο περίπου τα 1.015 χλμ. Η βορειοδυτική, δυτική, προς Ιράν και νότια παραμεθόριες περιοχές είναι κατά κύριο λόγο έρημοι πεδιάδες και βραχώδεις περιοχές, ενώ τα βορειοανατολικά σύνορα καλύπτονται από τον κορυφο-παγετώνα του Χίντου Κους, ως επέκταση των δυτικών Ιμαλαΐων. Τα βόρεια σύνορα ορίζονται από τον ποταμό Αμού Ντάρια.

Οροσειρές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Περισσότερο από τα 2/3 του εδάφους του Αφγανιστάν καλύπτονται από ψηλά βουνά με μέσο υψόμετρο τα 2000 μέτρα, και κυρίως, τα βουνά Χίντου Κους (Hindu Kush) οροσειρά που δεσπόζει στο κέντρο της χώρα και που καλύπτει μήκος προς τα ΝΔ 800 χιλιόμετρα. Η οροσειρά αυτή διακλαδίζεται σαν βεντάλια που συνεχίζει με τρεις επιμέρους οροσειρές τις Κούχε Μπάμπα, Μπαντ-έ Μπάγιαν και Σαφίντ Κοχ ή Κουχ με συνέπεια να χωρίζεται η Χώρα σε τρία μεγάλα τμήματα: το κεντρικό υψίπεδο, τις βόρειες πεδιάδες και το νοτιοδυτικό οροπέδιο. Ψηλότερη κορυφή είναι ο Χιονισμένος Όγκος, ύψος 6.504 μ., τα Παροπαμίζ (4.231 μ.) και τα Κεντρικά Αφγανικά Βουνά (4.145 μ.).

Πεδιάδες-ποταμοί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Χάρτης του Αφγανιστάν
Οι Βόρειες πεδιάδες βρίσκονται βόρεια των κεντρικών υψιπέδων και εκτείνονται από τα σύνορα του Ιράν, δυτικά, μέχρι τους πρόποδες του Παμίρ (ανατολικά) με συνολική έκταση περίπου τα 100.000 τ.χλμ. Οι νότιες περιοχές, νοτιοδυτικό οροπέδιο έχει μέσο υψόμετρο τα 550 μ. περιλαμβάνει τη γεωγραφική περιοχή Σιστάν, το ΝΔ άκρο όπου πρόκειται κυρίως για ερήμους και στέπες.
Κυριότερες από τις πεδιάδες είναι η Ρεγκιστάν και Νταστί- Μαρκόχ.
Κυριότερα ποτάμια της χώρας είναι:
 1. ο Αμού Ντάρια που αποτελεί τα σύνορα με την πρώην Σοβιετική Ένωση, που σχηματίζεται από δύο παραπόταμους. Ο Αμού Νταριά είναι ο μόνος πλωτός ποταμός του Αφγανιστάν.
 2. ο Χέλμαντ, ή Χίλμεντ, που διασχίζει το νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας που σχηματίζεται από την οροσειρά Χίντου Κους και χύνεται στη λίμνη Χαμούντ- Χελμάντ,
 3. ο Χάριρουντ ή Χαριρούντ που σχηματίζεται στο κεντρικό Αφγανιστάν και καταλήγει στο Ιράν και
 4. ο Καμπούλ που ακολουθεί κατ΄ εξαίρεση των άλλων, ανατολικό ρου και καταλήγει ως παραπόταμος του Ινδού.

Λίμνες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι λίμνες του Αφγανιστάν είναι μικρές σε μέγεθος και αριθμό, σημαντικότερες των οποίων και είναι:
 1. η λίμνη Ζαρκόλ στο Διάδρομο Βακάν
 2. η λίμνη Σίβεχ στη περιοχή Μπανταχσάν, και
 3. η αλατώδη λίμνη Ιστάντη Μοκόρ, που βρίσκεται νότια της Γκαζνί (περιοχή)ς.
Επίσης υφίστανται μερικές αλυκές στα όρια του Χέλμαντ, στα δυτικά σύνορα με το Ιράν.

Κλίμα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το κλίμα του Αφγανιστάν είναι κυρίως ηπειρωτικό ξηρό, ενώ στα νότια και ανατολικά (στα σύνορα προς το Πακιστάν) είναι υποτροπικό, δηλαδή αυτό της άνυδρης στέπας με ψυχρούς χειμώνες και πολύ ζεστά καλοκαίρια, με πολλές όμως κλιματικές διαφορές, όπως στο ΒΑ τμήμα όπου το κλίμα είναι υποαρκτικό. Γενικά το κλίμα της Χώρας επηρεάζεται και από τους Μουσώνες του Ινδικού Ωκεανού με υγρασία και βροχές (Ιούλιος - Σεπτέμβριος). Γενικά στο Αφγανιστάν παρατηρούνται μεγάλες διαφορές θερμοκρασίας από 49 °C (Τζαλαλαμπάντ) τον Ιούλιο, μέχρι -31 °C (ορεινές περιοχές), το χειμώνα. Οι περισσότερες βροχοπτώσεις παρατηρούνται στο διάστημα από Δεκέμβριο μέχρι Μάρτιο, ενώ στα πεδινά συνεχίζουν μέχρι και Απρίλιο.

Δημογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ανάπτυξη του πληθυσμού (1961-2003) από στοιχεία του FAOSTAT.
Στο Αφγανιστάν κατοικούν 50 περίπου εθνότητες, που καθεμιά έχει και τη δική της γλώσσα. Από το 1930 καθιερώθηκαν ως επίσημες γλώσσες η Παστού και η Περσική. Την παστού τη μιλάνε κυρίως οι Αφγανοί (Παστούν), ενώ η άλλη μεγάλη εθνότητα, οι Τατζίκοι, μιλάνε την περσική γλώσσα, την οποία και θεωρούν ως πιο εξελιγμένη γλώσσα. Η κυριότερη θρησκεία στο Αφγανιστάν είναι ο Μωαμεθανισμός, κυρίως όμως οι Αφγανοί είναι μωαμεθανοί - σουνίτες, με εξαίρεση μερικές μειονότητες που είναι μωαμεθανοί σιίτες. Ο πληθυσμός είναι πολύ ανισομερώς κατανεμημένος, ως αποτέλεσμα φυσικά της μορφολογίας του εδάφους.
Το προσδόκιμο ζωής στο σύνολο του πληθυσμού ήταν σύμφωνα με εκτιμήσεις του 2014 τα 50,49 χρόνια (49,17 χρόνια οι άνδρες και 51,88 οι γυναίκες).[3]

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι πρώτες ιστορικές πληροφορίες για τους Αφγανούς και το Αφγανιστάν είναι από τον 10ο - 11ο αιώνα και τις παρέχουν οι Τατζίκοι, οιΆραβες και οι Πέρσες. Οι πρώτες όμως ιστορικές καταβολές του Αφγανιστάν αρχίζουν από τον 6ο αιώνα π.Χ. όπου και δέσποζαν στη περιοχή κατά σειρά οι Αχαιμενίδες, οι Έλληνες, από εκεί πέρασε ο Μέγας Αλέξανδρος κατά την εκστρατεία του στην Ινδία, άλλωστε, η Κανταχάρ, που κάποτε ήταν και πρωτεύουσα, χτίστηκε από τον Μέγα Αλέξανδρο, και στη συνέχεια οι Σελευκίδες, οι Πάρθοι, οι Κουσαίοι ή Κουσάνα, οι Σασανίδες και οι Εφθαλίτες.
Από τον 7ο μέχρι τον 18ο αιώνα ακολούθησαν οι πρώτες μουσουλμανικές δυναστείες σημαντικότερες των οποίων ήταν οι Γαζναβίδες ή Γαζνεβίδες, οι Γκούριοι ή Γουρίδες, μέχρι της εισβολής των Μογγόλων των οποίων ακολούθησε ο Ταμερλάνος ή Τιμούρ που εγκαθίδρυσε τη δυναστεία των Τιμουρίδων. Αυτή αντικαταστάθηκε από τη δυναστεία τωνΣαφαβίδων και αυτή από την τελευταία των Μπαρακζάι.
Από τον 14ο αιώνα αρχίζει πλέον και οργανώνεται το Αφγανιστάν ως κράτος. Οι Αφγανοί κατάφεραν, ύστερα από πολλούς πολέμους, να επιβληθούν στις άλλες εθνότητες. Τον19ο αιώνα άρχισε ο πρώτος πόλεμος των Αφγανών με τους Βρετανούς. Αφού κατέλαβαν και το Πακιστάν, άρχισαν να προχωρούν βορειότερα. Τελικά, το 1842 οι Αφγανοί κατάφεραν να εκδιώξουν τους Βρετανούς από τη χώρα τους, για να ακολουθήσει δεύτερος πόλεμος, το 1878-1880, κατά τον οποίο οι Βρετανοί πέτυχαν να θέσουν το Αφγανιστάν κάτω από τον έλεγχο του Άγγλου αντιβασιλέα των Ινδιών.
Στον τρίτο αγγλο-αφγανικό πόλεμο του 1919 οι Αφγανοί κατάφεραν τελικά να νικήσουν τους Άγγλους και να τους υποχρεώσουν να αναγνωρίσουν την ανεξαρτησία τους. Στην περίοδο του δεύτερου παγκόσμιου πολέμου το Αφγανιστάν τήρησε απόλυτη ουδετερότητα απέναντι και στα δύο στρατόπεδα. Το 1973 ανατράπηκε η μοναρχία και τη διακυβέρνηση ανάλαβε το καθεστώς Νταούντ, που ανατράπηκε, μετά από στρατιωτικό πραξικόπημα, το 1978. Την εξουσία ανάλαβε το καθεστώς Ταράκι, το οποίο τήρησε φιλοσοβιετική στάση. Το 1980 ανατράπηκε και αυτό. Ακολούθησε η εγκατάσταση νέου φιλοσοβιετικού καθεστώτος και η κατάληψη της χώρας από στρατεύματα της ΕΣΣΔ.
Οι σοβιετικές δυνάμεις συνάντησαν σθεναρή αντίσταση από ένοπλες ομάδες ανταρτών μουτζαχεντίν. Στα πλαίσια της στρατηγικής του Ψυχρού Πολέμου οι μουτζαχεντίν υποστηρίχθηκαν από τις ΗΠΑ, το Πακιστάν, την Κίνα, το Ιράν και τη Σαουδική Αραβία.[4] Οι πολεμικές συρράξεις αναγκάζουν χιλιάδες ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.[5] Οι σοβιετικοί αποχωρούν το 1989 και ακολουθεί μια ακόμα περίοδος αστάθειας κατά την οποία αναδεικνύεται το ισλαμικό φονταμενταλιστικό κίνημα των Ταλιμπάν. Οι Ταλιμπάν καταλαμβάνουν την Καμπούλ το 1996 και επιβάλουν ένα αυστηρό ισλαμικό καθεστώς. Το 2001 οι Ταλιμπάν ανατινάζουν δύο γιγάντια σκαλισμένα στο βράχο αγάλματα του Βούδα στην περιοχή Μπαμιγιάν.[6][7]
Μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 οι ΗΠΑ, η Βρετανία και συμμαχικές δυνάμεις αναλαμβάνουν στρατιωτική δράση και ανατρέπουν το καθεστώς των Ταλιμπάν. Με απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στη χώρα εγκαθίσταται διεθνής στρατιωτική δύναμη, τη διοίκηση της οποίας ανέλαβε το 2003 το NATO.[8] Το 2004 διενεργούνται εκλογές και πρόεδρος εκλέγεται ο Χαμίντ Καρζάι. Έκτοτε το κίνημα των Ταλιμπάν έχει ανασυγκροτηθεί και επιτίθεται στις ξένες στρατιωτικές δυνάμεις αλλά και στην κυβέρνηση της χώρας. Μετά από δεκαετίες πολιτικής αστάθειας και πολεμικών επιχειρήσεων η ανθρωπιστική κρίση έχει λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Εκατομμύρια Αφγανοί προσφυγές έχουν εγκαταλείψει τη χώρα και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες έχει συστήσει ειδική επιχείρηση για να διαχειριστεί την κρίση.[9]

Πόλεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πρωτεύουσα του Αφγανιστάν είναι η Καμπούλ (2.413.000 κάτοικοι[10], εκτίμηση 2009). Άλλη σπουδαία πόλη είναι η Κανταχάρ ή Κουνταχάρ με 358.845 κατοίκους. Την πόλη αυτή την ίδρυσε ο Μέγας Αλέξανδρος και είχε γίνει πολλές φορές πρωτεύουσα του κράτους.
Άλλες πόλεις είναι: η Χεράτ ή Χαράτ (395.877 κατ.), που βρίσκεται στην κοιλάδα Χάρι - Ραντ, η Μαζάρι Σαρίφ (300.467 κατ.), η Τζαλαλαμπάντ (147.474 κατ.), η Μπαγκλάν (76.968 κατ.), που είναι και αξιόλογο βιομηχανικό κέντρο και διαθέτει αρκετά ζαχαρουργεία.

Διοικητικές περιφέρειες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Αφγανιστάν χωρίζεται σε 34 διοικητικές περιφέρειες (ή περιοχές). Οι περιφέρειες υποδιαιρούνται περαιτέρω σε επαρχίες.
ΑριθμόςΠεριφέρειαΑριθμόςΠεριφέρειαΧάρτης
1Μπανταχσάν18ΚουνάρAfghanistan provinces numbered.png
2Μπαντγκίς19Κουντούζ
3Μπαγκλάν20Λαγκμάν
4Μπαλχ21Λογκάρ
5Μπαμιάν22Νανγκαράρ
6Ντεϊκούντι23Νιμρούζ
7Φαράχ24Νουρεστάν
8Φαρυάμπ25Ορουζγκάν
9Γκαζνί26Πακτιά
10Γκοούρ27Πακτίκα
11Χελμάντ28Παντζίρ
12Χεράτ29Παρβάν
13Τζοουζτζάν30Σαμανγκάν
14Καμπούλ31Σαρ-έ Πολ
15Κανταχάρ32Ταχάρ
16Καπίσα33Βαρντάκ
17Κχοστ34Ζάμπουλ

Συγκοινωνία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα μέσα συγκοινωνίας του Αφγανιστάν είναι ελάχιστα, ενώ δεν υφίσταται καθόλου σιδηροδρομικό δίκτυο. Το οδικό δίκτυο βρίσκεται σε πολύ άσχημη κατάσταση και μόνο λίγοι δρόμοι είναι ελεύθεροι ολόκληρο το χρόνο για την κίνηση των αυτοκινήτων, ενώ οι περισσότεροι τον χειμώνα καλύπτονται με χιόνια και γίνονται αδιάβατοι. Το συνολικό οδικό δίκτυο της χώρας δεν ξεπερνά τα 6 χιλ. χιλιόμετρα. Η οδήγηση γίνεται στα δεξιά.

Διακυβέρνηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το πολίτευμα είναι ισλαμική προεδρική δημοκρατία. Αρχηγός Κράτους είναι ο Πρόεδρος. Πρόεδρος, από τις 29 Σεπτεμβρίου 2014, είναι ο Ασράφ Γκανί, ύστερα από συμφωνία τον Σεπτέμβριο του 2014 για σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας, ενώ Πρωθυπουργός του Αφγανιστάν, με βάση την ίδια συμφωνία, ο Αμπντουλάχ Αμπντουλάχ.

Εκλογές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δικαίωμα ψήφου στις εκλογές έχουν όσες και όσοι είναι ηλικίας 18 ετών και άνω.[3].

Προεδρικές εκλογές 2014[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι πιο πρόσφατες προεδρικές εκλογές διεξήχθησαν στις 5 Απριλίου 2014 και στις 14 Ιουνίου 2014. Πρόεδρος εξελέγη ο Ασράφ Γκάνι.

Προεδρικές εκλογές 2009[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Προεδρικές εκλογές διεξήχθησαν στις 20 Αυγούστου του 2009. Οι προηγούμενες προεδρικές εκλογές με βάση το ισχύον Σύνταγμα διεξήχθησαν το 2004.Το 2009 διεξήχθησαν ταυτόχρονα και εκλογές για την ανάδειξη των 420 επαρχιακών συμβουλίων.Εγγεγραμμένοι ήταν 15,6 εκατομμύρια ψηφοφόροι και το 35-38% αυτών ήταν γυναίκες.[11] Ωστόσο αρκετά ΜΜΕ και η ανεξάρτητη επιτροπή για ελεύθερες και δίκαιες εκλογές αμφισβήτησαν τα παραπάνω στοιχεία, κάνοντας λόγο για παρατυπίες.[12][13] O ΓΓ του NATOΆντερς Φογκ Ράσμουσεν χαρακτήρισε τις εκλογές "πετυχημένες από άποψη ασφάλειας".[14] Ο κύριος αντίπαλος του προέδρου Χαμίντ Καρζάι, Αμπντάλα Αμπντάλα, ισχυρίστηκε ότι έγινε νοθεία στις προεδρικές εκλογές.[15]. Στις 23 Αυγούστου και οι δύο κύριοι διεκδικητές, ο Καρζάι και ο Αμπντάλα, ανακήρυξαν τη νίκη τους στις εκλογές.[16]
Στις 25 Αυγούστου η εκλογική επιτροπή ανακοίνωσε ότι με καταμετρημένο το 10% των ψήφων ο Καρζάι προηγούνταν με 41% των ψήφων έναντι 39% για τον Αμπντάλα.[17]
Στις 6 Σεπτεμβρίου ανακοινώθηκε ότι με καταμετρημένο το 74,2% των ψήφων,τα αποτελέσματα είχαν ως εξής:[18][19]
 • Χαμίντ Καρζάι – ~2.080.000 ψήφοι, 48,6%
 • Αμπντάλα Αμπντάλα – ~1.360.000 ψήφοι, 31,7%
 • Ραμαζάν Μπασχαρντόστ – 457.909 ψήφοι, ~11%/. Δυο ημέρες αργότερα, ανακοινώθηκε ότι ο Καρζάι είχε ξεπεράσει το 50% (54% ,με καταμετρημένο το 92% των εκλογικών τμημάτων), κάτι που σημαίνει ότι δεν θα διεξαχθεί δεύτερος γύρος. Την ίδια στιγμή, η υποστηριζόμενη από τα Ηνωμένα Έθνη αρμόδια επιτροπή εντόπισε νοθεία και διέταξε μερική ανακαταμέτρηση ψήφων[20].
Τον Οκτώβριο του 2009, ύστερα από έρευνα, η Εκλογική Επιτροπή Παραπόνων (ECC) παρέδωσε το πόρισμά της στην Ανεξάρτητη Εκλογική Επιτροπή (ICC). Με βάση αυτό, αφαιρέθηκαν ψήφοι από τον Καρζάι και το ποσοστό του έπεσε κάτω από το 50%. Η Ανεξάρτητη Εκλογική Επιτροπή ανακοίνωσε πως θα διεξαχθεί επαναληπτική διαδικασία στις 7 Νοεμβρίου.[21] Την 1η Νοεμβρίου ο υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές Αμπντάλα Αμπντάλα ανακοινώνει την απόφασή του να αποσυρθεί από τον δεύτερο γύρο, εξαιτίας φόβων του ότι θα υπάρχει νοθεία στις εκλογές και παραποίηση των αποτελεσμάτων.[22] Έτσι, τελικά, ο Καρζάι ανακηρύχθηκε οριστικά νικητής των προεδρικών εκλογών, από την εκλογική επιτροπή του Αφγανιστάν.[23]

Βουλευτικές εκλογές 2010[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι τελευταίες βουλευτικές εκλογές διεξήχθησαν στις 18 Σεπτεμβρίου 2010. Τα τελικά αποτελέσματα ανακοινώθηκαν στις 31 Οκτωβρίου.[24] Η ανεξάρτητη εκλογική επιτροπή ακύρωσε το 20% των ψηφοδελτίων, έπειτα από έρευνες για νοθεία.[25] Η ανακοίνωση των τελικών αποτελεσμάτων, έπειτα από καθυστερήσεις, έγινε στις 24 Νοεμβρίου 2010 και σε όλη τη χώρα, σε όλες τις επαρχίες, σημειώθηκαν προβλήματα.[26]

Βουλή του Λαού του Αφγανιστάν, 18 Σεπτεμβρίου 2010
ΥποψήφιοιΈδρες
Υποψήφιοι που δεν ανήκουν σε κόμμα249
Σύνολο249
Πηγή: IEC

Οικονομία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παρά τη μικρή βιομηχανία του το Αφγανιστάν είναι πλούσιο σε μεταλλεύματα. Στο υπέδαφος του Αφγανιστάν υπάρχουν πετρέλαιο, γαιάνθρακες, μεθάνιοσίδηροςμόλυβδοςθείο,ορυκτό αλάτιχρυσός.
Το ΑΕΠ της χώρας είναι 14,022 δισ. $ (σε ονομαστικές τιμές, 107η στον κόσμο, εκτίμηση 2009). Το κατά κεφαλήν ΑΕΠ είναι 812 $[2].
Το Αφγανιστάν έχει ως νόμισμα το αφγάνι.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 1. ↑ Άλμα πάνω, στο:1,0 1,1 Επίσημη εκτίμηση
 2. ↑ Άλμα πάνω, στο:2,0 2,1 2,2 2,3 2,4 «World Economic Outlook Database»ΔΝΤ. Οκτώβριος 2009. Ανακτήθηκε στις 18-10-2009.
 3. ↑ Άλμα πάνω, στο:3,0 3,1 Αφγανιστάν CIA World Factbook
 4. Άλμα πάνω Σημαντικές ημερομηνίες BBC
 5. Άλμα πάνω Επιστροφή στο Αφγανιστάν - Χρονολόγιο της κρίσης 1973-2007 Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες
 6. Άλμα πάνω Καταστράφηκαν ολοσχερώς τα αγάλματα του Βούδα, δηλώνουν οι αντίπαλοι των Ταλεμπάν in.gr 9/3/2001
 7. Άλμα πάνω Πολιτιστικό τοπίο και αρχαιολογικά απομεινάρια της κοιλάδας Μπαμιγιάν UNESCO
 8. Άλμα πάνω NATO's role in Afghanistan NATO
 9. Άλμα πάνω Επιστροφή στο Αφγανιστάν Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες
 10. Άλμα πάνω «Πόλεις του Αφγανιστάν». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2013-06-30. World Gazetteer
 11. Άλμα πάνω «NATO: 15.6 million Afghans are registered to vote». Associated Press. 11-03-2009. Ανακτήθηκε στις 12-03-2009.
 12. Άλμα πάνω Gopal, Anand (24-12-2008). «Afghan voter registration marred»The Christian Science Monitor. Ανακτήθηκε στις 18-08-2009.
 13. Άλμα πάνω Afghanistan votes amid fear of Taleban attacks and alleged fraud
 14. Άλμα πάνω Νοοz.gr
 15. Άλμα πάνω Xinhua
 16. Άλμα πάνω Καθημερινή, Δύο οι «νικητές» στο Αφγανιστάν, 23 Αυγούστου 2009.
 17. Άλμα πάνω CBC News - World - Karzai leads in early Afghan election results
 18. Άλμα πάνω BBC NEWS | South Asia | Karzai closer to Afghan poll win
 19. Άλμα πάνω Karzai baut Vorsprung weiter aus (International, NZZ Online)
 20. Άλμα πάνω Το Βήμα, Αβεβαιότητα στο Αφγανιστάν με προβάδισμα Καρζάι και διαπιστώσεις για νοθεία, 8 Σεπτεμβρίου 2009.
 21. Άλμα πάνω bbc.co.uk, Afghan election goes to run-off 20 Οκτωβρίου 2009
 22. Άλμα πάνω Guardian Afghanistan election challenger Abdullah Abdullah pulls out of runoff 1η Νοεμβρίου 2009
 23. Άλμα πάνω in.gr, Νικητής των προεδρικών εκλογών του Αφγανιστάν ανακηρύχθηκε ο Χαμίντ Καρζάι 2 Νοεμβρίου 2009
 24. Άλμα πάνω Recount ordered in seven Afghan provinces
 25. Άλμα πάνω http://english.aljazeera.net/news/asia/2010/10/2010102081458138520.html
 26. Άλμα πάνω Ελευθεροτυπία,Ανακοινώθηκαν τα τελικά αποτελέσματα των εκλογών στο Αφγανιστάν, 24-11-2010.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Wiktionary logo
Το Βικιλεξικό έχει λήμμα που έχει σχέση με το λήμμα:
Commons logo
Τα Wikimedia Commons έχουν πολυμέσα σχετικά με το θέμα
Commons logo
Τα Wikimedia Commons έχουν πολυμέσα σχετικά με το θέμα