Translate on my blog

Δευτέρα, 6 Ιουλίου 2015

Βιομηχανία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Κατανομή του ΑΕΠ ανά τομέα και εργατικό δυναμικό βάσει της απασχόλησης. Τα πράσινο, κόκκινο και μπλε συστατικά των χωρών αναλογούν στη γεωργία, τη βιομηχανία και την παροχή υπηρεσιών αντίστοιχα.
Βιομηχανία ονομάζεται η κατασκευή ενός αγαθού ή υπηρεσίας μέσα σε μία οικονομία[1]. Παρόλο που η βιομηχανία αποτελεί μία ευρεία έννοια για κάθε είδος οικονομικής παραγωγής, στα οικονομικά και τον αστικό σχεδιασμό η βιομηχανία είναι συνώνυμη της δευτερογενούς παραγωγής, η οποία είναι το είδος της οικονομικής δραστηριότητας που ασχολείται με την κατασκευή αγαθών και προϊόντων[1].
Υπάρχουν τέσσερις κύριοι βιομηχανικοί οικονομικοί τομείς, ο πρωτογενής τομέας που αφορά κυρίως τη βιομηχανία εξαγωγής πρώτων υλών όπως η εξόρυξη και η γεωργία, ο δευτερογενής τομέας που αφορά την διύλιση, την κατασκευή και την παραγωγή, ο τριτογενής τομέας που ασχολείται με υπηρεσίες (όπως η νομική ή η ιατρική) και τη διανομή των αγαθών και ο τεταρτογενής τομέας ο οποίος είναι σχετικά νέος τύπος της γνωστικής βιομηχανίας που εστιάζει στην τεχνολογική έρευνα, σχεδιασμό και εξέλιξη, όπως ο προγραμματισμός ή η βιοχημεία. Επίσης έχει προταθεί και ένας πεμπτογενής τομέας που θα περιλαμβάνει τις μη κερδοσκοπικές δραστηριότητες. Η οικονομία χωρίζεται επίσης δύο τομείς, δημόσιο καιιδιωτικό, με τη βιομηχανία να κατατάσσεται συνήθως στον ιδιωτικό.
Η βιομηχανία με την έννοια της παρασκευής-κατασκευής έγινε ο κύριος τομέας παραγωγής και εργασίας στις Ευρωπαϊκέςκαι Βορειοαμερικανικές χώρες κατά τη διάρκεια της Βιομηχανικής Επανάστασης, με την ανατροπή των προηγούμενωνεμπορικών και φεουδαρχικών οικονομιών, μέσω της ταχείας και επιτυχούς τεχνολογικής ανάπτυξης, όπως επήλθε για παράδειγμα με την εισαγωγή του χάλυβα και του γαιάνθρακα στην παραγωγή. Βοηθήθηκε από τις τεχνολογικές εξελίξεις και συνέχισε να αναπτύσσεται σε νέους τύπους και τομείς μέχρι και σήμερα. Ως επακόλουθο, οι βιομηχανικές χώρες άρχισαν να υιοθετούν καπιταλιστική οικονομική πολιτική. Σιδηρόδρομοι και ατμόπλοια άρχισαν γρήγορα να συνδέουν παγκόσμιες αγορές οι οποίες ήταν προηγούμενα απρόσιτες, επιτρέποντας σε ιδιωτικές εταιρίες να εξελιχθούν σε ανήκουστα για την τότε εποχή μεγέθη και πλούτο. Από την Βιομηχανική επανάσταση και έπειτα το ένα τρίτο περίπου της παγκόσμιας οικονομικής παραγωγής προέρχεται από τη βιομηχανική παραγωγή, ποσοστό μεγαλύτερο από το αντίστοιχο ποσοστό της αγροτικής παραγωγής.
Πολλές ανεπτυγμένες χώρες, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ΗΠΑ και ο Καναδάς, και αρκετές αναπτυσσόμενες χώρες, όπως η Κίνα και η Ινδία, εξαρτώνται σημαντικά από τη βιομηχανία. Οι βιομηχανίες, οι χώρες στις οποίες βρίσκονται και δραστηριοποιούνται και οι οικονομίες των χωρών αυτών διασυνδέονται με ένα πολύπλοκο δίκτυο αλληλεξάρτησης.
Οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις λόγω των ρυπαντικών απορρίψεων στο περιβάλλον εκδηλώνονται υπό τη μορφή : α) εκπομπών ατμοσφαιρικών ρύπων, β) υγρών αποβλήτων που απαιτούν συνήθως κατάλληλη επεξεργασία και διάθεση, γ) στερεών ή και επικίνδυνων αποβλήτων, που απαιτούν κατάλληλη διαχείριση, δ) εκπομπών θορύβου, που απαιτούν κατάλληλα μέτρα αντιμετώπισης. Η αστοχία χωροθέτησης από την άλλη πλευρά οφείλεται : Είτε σε κακή επιλογή της θέσης εγκατάστασης της βιομηχανικής δραστηριότητας π.χ. λόγω : α) απουσίας κατάλληλου αποδέκτη διάθεσης των αποβλήτων, β) έλλειψης επαρκών υποδομών διαχείρισης των αποβλήτων, γ) δέσμευσης έκτασης που θα μπορούσε να αποδοθεί σε άλλες χρήσεις, όπως γεωργικές, κτηνοτροφικές, τουριστικές κ.ά., δ) γειτνίασης με αρχαιολογικούς ή πολιτιστικούς χώρους ή ευαίσθητους αποδέκτες ή αστικά ή οικιστικά κέντρα, κ.λπ.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Commons logo
Τα Wikimedia Commons έχουν πολυμέσα σχετικά με το θέμα
  1. ↑ Άλμα πάνω, στο:1,0 1,1 «industry definition». Dictionary.com. Ανακτήθηκε στις 15 Φεβρουαρίου 2009.

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Industry της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).