Translate on my blog

Τετάρτη, 22 Ιουλίου 2015

Ρούρικ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ρούρικ
Rurik titularnik.jpg
Πρίγκιπας του Νόβγκοροντ
Περίοδος
εξουσίας
864 – 879
ΔιάδοχοςΌλεγκ
ΟίκοςΡουρικιδών
Γέννηση830
Θάνατος879
Ο Ρούρικ ή Ριούρικ (ρωσικά: Рюрик, περ. 830-879 μ.Χ.) θεωρείται γενάρχης των Ρουρικίδων, της ελίτ που κυβέρνησε τον ανατολικόσλαβικό κόσμο από τον 9ο έως τα τέλη του 16ου αιώνα. Η έρευνα δεν είναι σίγουρη εάν πρόκειται για ιστορικό πρόσωπο, για θρύλο ή για κάποιο ιστορικό μεν πρόσωπο, στο οποίο όμως αποδόθηκαν μετά θάνατον περισσότερα απ' όσα πραγματικά έκανε.

Καταγωγή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η παράδοση διασώζει το Ρούρικ ως φύλαρχο των Ρως, επί των ημερών του οποίου η φυλή έγινε η σπουδαιότερη των Βαράγγων(ανατολικό παρακλάδι των Βίκινγκ), με αποτέλεσμα οι δύο ονομασίες να γίνουν ταυτόσημες.
Το όνομά του σήμαινε στην κυριολεξία «ξακουστός αρχηγός». Πρόκειται για αρκετά συνηθισμένο όνομα που συναντάται με διάφορες μορφές στις μεσαιωνικές γερμανικές γλώσσες: Hrœrekr και RøRikR σε παραλλαγές της παλαιάς σκανδιναβικής, Hrodric στην αρχαίαγερμανική, Hroðricus στην αγγλοσαξονική. Απαντάται επίσης στο έπος Μπέογουλφ ως Hrēðrīk. Σημερινές μορφές του είναι τοαγγλικό Ρόντερικ (Roderick) και το ισπανικό-πορτογαλικό Ροντρίγκο (Rodrigo).

Βίος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι Βάραγγοι είχαν εγκαταλείψει τον 8ο αι. τη σκανδιναβική κοιτίδα τους και δημιούργησαν μια μικρή ηγεμονία στην ανατολική Βαλτική ανάμεσα σε διάφορα φιννικά και σλαβικάφύλα, από τα οποία μάλιστα εισέπρατταν φόρο υποτέλειας (Χαγανάτο των Ρως).
Κατά το Πρώτο Χρονικό, οι υποτελείς εξεδίωξαν κάποια στιγμή τους Βαράγγους από τα εδάφη τους, αλλά άρχισαν να αναλώνονται σε μεταξύ τους διενέξεις, οπότε παρακάλεσαν το Ρούρικ και το λαό του να επιστρέψουν και να επιβάλουν την τάξη. Του αποδίδεται η εγκαθίδρυση του βαραγγικού ελέγχου στην Αλντέιγκιουμποργκ, το σπουδαιότερο εμπορικό σταθμό της περιοχής που βρισκόταν στη νότια Λάντογκα, καθώς και η θεμελίωση του Χόλμγκαρντ που μετεξελίχθηκε από τους διαδόχους του στο Μέγα Νόβγκοροντ. Είχε παντρευθεί την Εφάντα (Efanda - Edvina Alfrind Ingrid) του Ούρμαν και πέθανε το 879.

Ρουρικίδες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ως διάδοχος του Ρούρικ φέρεται ο κουνιάδος του Όλεγκ, ο οποίος κατέλαβε το Κίεβο και ίδρυσε το Κράτος των Ρως. Η γραμμή διαδοχής που ξεκίνησε ο Όλεγκ ονομάσθηκεΡουρικίδες (παιδιά του Ρούρικ) και σταμάτησε το 1598, όταν απεβίωσε ο τσάρος Φιοντόρ Α'.
Ο Ρούρικ και τα αδελφια του Τρούβορ του και Σινέους φτάνουν στη Λαντόγκα.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Commons logo
Τα Wikimedia Commons έχουν πολυμέσα σχετικά με το θέμα

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Rurik της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).