Translate on my blog

Σάββατο, 25 Ιουλίου 2015

Ζυρίχη

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ζυρίχη
Θέα από το Uetliberg

Έμβλημα
ΧώραΕλβετία
ΚαντόνιΖυρίχη
ΕπαρχίαΖυρίχη
Διοίκηση
 • ΔήμαρχοςΚορίνε Μάουχ
Έκταση91,88 τ.χλμ
Υψόμετρο408 μ
Πληθυσμός371.767 (Μάρτιος 2007)
Ταχυδρομικός κώδικας8000-8099
Ιστοσελίδαstadt-zuerich.ch
Η Ζυρίχη (γερμανικά Zürichγαλλικά Zurichιταλικά Zurigo) είναι η μεγαλύτερη πόλη στην Ελβετία (πληθυσμός: 371.767 το2007, πληθυσμός της ευρύτερης αστικής περιοχής: 1.007.972) και πρωτεύουσα του καντονίου της Ζυρίχης. Ο πληθυσμός της μητροπολιτικής περιοχής φτάνει τα 1,68 εκατομμύρια. Η πόλη είναι το οικονομικό και πολιτιστικό κέντρο της Ελβετίας (η πρωτεύουσα της Ελβετίας και έδρα της κυβέρνησης είναι η Βέρνη). Σύμφωνα με έρευνες το 2006[1] και το 2007[2] προσφέρει την καλύτερη ποιότητα ζωής στον κόσμο.
To όνομα της πόλης (Zürich) προέρχεται πιθανόν από την κελτική λέξη Turus, υπόθεση που στηρίζεται στην ανακάλυψη ενός τάφου του 2ου αιώνα, πάνω στον οποίο αναγράφεται η λέξη Turicum.

Γεωγραφική θέση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Ζυρίχη εκτείνεται γύρω από το βόρειο άκρο της ομώνυμης λίμνης και τις όχθες του ποταμού Λίματ. Το ιστορικό κέντρο, η παλιά πόλη, βρίσκεται λίγο βορειότερα από το σημείο που ο ποταμός εκβάλλει στη λίμνη.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ιστορία της Ζυρίχης ξεκινά από την εποχή της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, όταν λειτουργούσε με το όνομα Turicum ένα σημείο είσπραξης φόρων στον ποταμό Λίματ. Η πόλη αναπτύχθηκε το Μεσαίωνα και το 1351 έγινε το πέμπτο μέλος στην ελβετική συνομοσπονδία (που εκείνη την περίοδο ήταν μια συνομοσπονδία ανεξάρτητων κρατών). Ήδη από το 19ο αιώνα αποτελεί το σημαντικότερο οικονομικό κέντρο της Ελβετίας.

Δημογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Περίπου 30% των κατοίκων της Ζυρίχης δεν είναι Ελβετοί πολίτες. Η Γερμανία είναι η χώρα προέλευσης των περισσότερων μεταναστών, ακολουθούν η Ιταλία και η Σερβία.

Γλώσσα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η επίσημη γλώσσα είναι τα Γερμανικά. Στον προφορικό λόγο πιο διαδεδομένη είναι μια τοπική διάλεκτος που αποτελεί παραλλαγή των Ελβετικών γερμανικών (διάλεκτος των γερμανικών που ομιλούνται στην Ελβετία). Άλλες διαδεδομένες γλώσσες (ως μητρικές) είναι τα ΙταλικάΑλβανικάΣέρβικαΙσπανικά και Γαλλικά. Ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού μιλά δύο ή και τρεις γλώσσες, ενώ στον παραγωγικό τομέα εκτός από τα Γερμανικά χρησιμοποιούνται ευρέως τα ΑγγλικάΓαλλικά και Ιταλικά.

Θρησκεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Άποψη του κέντρου της πόλης με τις τέσσερις κύριες εκκλησίες και τους λόφους Άλμπις στο φόντο
Το μεγαλύτερο τμήμα του πληθυσμού είναι Χριστιανοί, κατανεμημένοι σε διάφορα δόγματα. Παλιότερα το πολυπληθέστερο χριστιανικό δόγμα ήταν ο Προτεσταντισμός, σήμερα προηγούνται οι Ρωμαιοκαθολικοί. Υπάρχει επίσης μια σημαντική κοινότητα Εβραίων (περίπου 5.000), ενώ τα τελευταία χρόνια έχει σημειώσει μεγάλη αύξηση ο αριθμός των Μουσουλμάνων (20.000 στην απογραφή του 2000).

Συγκοινωνίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Ζυρίχη αποτελεί βασικό συγκοινωνιακό κόμβο για την Ελβετία αλλά και την Κεντρική Ευρώπη. Ο Κεντρικός Σιδηροδρομικός σταθμός της είναι ο μεγαλύτερος στην Ελβετία. Ανήκει στην SBB, την σιδηροδρομική εταιρεία της Ελβετίας. Εξυπηρετεί κίνηση για όλο το εσωτερικό της χώρας αλλά και για τις γειτονικές χώρες (ΓαλλίαΙταλίαΓερμανία και Αυστρία). Το διεθνές αεροδρόμιο της Ζυρίχης επίσης είναι το μεγαλύτερο στην Ελβετία και εξυπηρετεί πληθώρα διεθνών προορισμών με απευθείας πτήσεις.
Η δημόσια συγκοινωνία στην πόλη καλύπτεται από συνδεδεμένα δίκτυα τραμ, λεωφορείων, τρένων καθώς και πλοίων για την κίνηση στο ποτάμι και τη λίμνη.

Οικονομία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Άποψη της παλιάς πόλης από τη λίμνη, με την εκκλησία Γκρος-μίνστερ στο κέντρο.
Η Ζυρίχη αποτελεί σημαντικό διεθνές οικονομικό κέντρο. Κυριαρχεί ο τομέας των τραπεζικών και χρηματοοικονομικών υπηρεσιών. Δύο από τις μεγαλύτερες ελβετικές τράπεζες, η UBS και η Credit Suisse, έχουν την έδρα τους στην πόλη και συγκεκριμένα στην πλατεία Parade-Platz. Το 77% του εργατικού δυναμικού απασχολείται στον τομέα των υπηρεσιών [3]. Στη Ζυρίχη επίσης βρίσκεται το Χρηματιστήριο Αξιών της Ελβετίας.

Εκπαίδευση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στη Ζυρίχη βρίσκονται δύο πανεπιστήμια με μεγάλη ιστορία και διεθνή αναγνώριση, το Πολυτεχνείο ETH (έτος ίδρυσης 1855) και τοΠανεπιστήμιο της Ζυρίχης (έτος ίδρυσης 1833). Και στα δύο έχουν εργαστεί αρκετοί επιστήμονες που κέρδισαν βραβείο Νόμπελ. Ο συνολικός αριθμός των φοιτητών τους ξεπερνά τους 36.000, από τους οποίους ένα σημαντικό ποσοστό είναι αλλοδαποί.

Πολιτισμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η πόλη αποτελεί και πολιτιστικό κέντρο με αίθουσες για όπερα, θέατρο, μουσική και πολλά μουσεία. Σημαντικά μουσεία είναι τοKunsthaus, το Ελβετικό Εθνικό Μουσείο (Landesmuseum) και το Μουσείο Σχεδιασμού (Museum für Gestaltung).

Αθλητισμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δύο ποδοσφαιρικές ομάδες της Ζυρίχης μετέχουν στην πρώτη κατηγορία, η ΦΚ Ζυρίχη και η Γκρασχόπερς. Η έδρα της πρώτης είναι το γήπεδο Λέτσιγκρουντ με χωρητικότητα 23.605 θεατών. Είναι ένα από τα τέσσερα ελβετικά στάδια που χρησιμοποιήθηκαν για τη διοργάνωση του Euro 2008. Στο ίδιο γήπεδο διοργανώνεται κάθε χρόνο διεθνές μίτινγκστίβου, ένα από τα έξι του IAAF Golden League, της κορυφαίας ετήσιας διοργάνωσης της IAAF.
Στη Ζυρίχη βρίσκεται η έδρα της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου (FIFA).

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Άλμα πάνω City Mayors: Best cities in the world (Mercer)
  2. Άλμα πάνω Mercer's 2009 Quality of Living survey highlights
  3. Άλμα πάνω Economist.com

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Wiktionary logo
Το Βικιλεξικό έχει λήμμα που έχει σχέση με το λήμμα:
Commons logo
Τα Wikimedia Commons έχουν πολυμέσα σχετικά με το θέμα
WikiVoyage logo
Στο Wikivoyage υπάρχει ταξιδιωτικός οδηγός σχετικός με το λήμμα: