Translate on my blog

Πέμπτη, 9 Ιουλίου 2015

Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Η Αυτού Παναγιώτης η Σεβασμιώτατος
Άνθιμος Ρούσας
Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης
Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος.jpg
Από26 Απριλίου 2004
ΠροκάτοχοςΠαντελεήμων
Διάδοχος-
Προσωπικά στοιχεία
Γέννηση29 Ιουλίου 1934 (80 ετών)
Σαλμώνη ΗλείαςΕλλάδα
Θάνατος-
-
ΕθνικότηταΕλληνική
ΔόγμαΧριστιανός Ορθόδοξος
Πρώην τίτλοςΜητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως, Τραϊανουπόλεως και Σαμοθράκης (1974-2004)
Ο Σεβασμιώτατος ή Παναγιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος (1934 - ) γεννήθηκε στη Σαλμώνη (πρώην Κούκουρα) του Ηλείας και το κοσμικό του όνομα είναι Διονύσιος Ρούσσας. Ο εκάστοτε μητροπολίτης Θεσσαλονίκης, από τον 13ο αιώνα, προσφωνείται τιμητικά ως "Παναγιώτατος" αλλά μόνο εντός των ορίων της περιφέρειάς του.[1]

Πρώιμα χρόνια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν γιος του Δημητρίου Ρούσσα και της Αργυρής, δασκάλας στο επάγγελμα. Δεύτερος εξάδελφός του ήταν ο βουλευτής Γρηγόρης Γιάνναρος. Τελείωσε τις εγκύκλιες σπουδές του το 1952 και πέτυχε στις εισιτήριες εξετάσεις της Φιλοσοφικής και της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών επιλέγοντας την πρώτη. Αποφοίτησε το 1957 από την φιλοσοφική και εργάστηκε ως άμισθος βοηθός της έδρας της Βυζαντινής Φιλολογίας καθώς και ως δάσκαλος στα εκπαιδευτήρια Ελληνική Παιδεία, των οποίων διετέλεσε και διευθυντής γυμνασίου.[2] Παράλληλα σπούδαζε στη θεολογική σχολή Αθηνών, απ' όπου το 1963 πήρε το πτυχίο του.[2] Υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία ως έφεδρος αξιωματικός στην Ελληνική Αεροπορία.
Το 1964 χειροτονήθηκε διάκονος από τον Μητροπολίτη Θήρας Γαβριήλ και τον επόμενο χρόνο πρεσβύτερος. Η Ιερά Σύνοδος του ανέθεσε την σύνταξη του φυλλαδίου "Φωνή Κυρίου", το οποίο διηύθυνε για έξι χρόνια, ενώ εργάστηκε και ως διορθωτής στα έντυπα της Αδελφότητος Θεολόγων «Ο Σωτήρ».[3] Το 1966 παραιτήθηκε από της θέσεώς του ως καθηγητού και τοποθετήθηκε διευθυντής κηρύγματος στην Αποστολική Διακονία της Εκκλησίας της Ελλάδας. Δύο χρόνια αργότερα ανέλαβε την διεύθυνση του φοιτητικού θεολογικού οικοτροφείου, θέση στην οποία παρέμεινε μέχρι το 1974. Τον ίδιο χρόνο (1968) ανέλαβε την ευθύνη των εκδόσεων και του Τυπογραφείου της Αποστολικής Διακονίας. Το 1971 ήταν υπεύθυνος για την φιλοξενία και την εκκλησιαστική συμμετοχή των Ορθοδόξων κληρικών για τους εορτασμούς της Εθνικής 150ετηρίδας. Τον Ιούλιο του 1971 εκπροσώπησε την Εκκλησία της Ελλάδοςστην εκλογή και ενθρόνιση του Πατριάρχου Βουλγαρίας Μαξίμου. Από το 1965 ήταν προϊστάμενος στον Ιερό Ναό Αγίου Βασιλείου της οδού Μετσόβου Αθηνών, όπου παρέμεινε μέχρι την εκλογή του στον Μητροπολιτικό θρόνο της Αλεξανδρούπολης.

Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 13 Ιουλίου του 1974 εκλέχθηκε από την Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας Μητροπολίτης Αλε­ξαν­δρου­πό­λε­ωςΤρα­ϊ­α­νου­πό­λε­ως καί Σα­μο­θρά­κης. Η χειροτονία του έγινε στις 14 Ιουλίου στον Ιερό Ναό του Αγίου Βασιλείου της οδού Μετσόβου, από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Θήρας Γαβριήλ ενώ παρεβρέθησαν οι αρχιερείς: Γυθείου, Δράμας, Μεσογαίας, Κοζάνης, Μαντινείας, Ρόδου, Καρπάθου, Καισαριανής και ο τότε Επίσκοπος Ανδρούσης Αναστάσιος, νυν Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας. Στις 30 Ιουλίου ενθρονίστηκε στην Αλεξανδρούπολη.
Ως κοινωνικό και ποιμαντικό έργο θεμελίωσε και ανήγειρε 35 νέες εκκλησίες, οι οποίες σήμερα λειτουργούν, καθώς και δύο ιερές μονές, την Παναγία του Έβρου, όπου διαμένουν 45 μοναχές, και την Ι.Μ. Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, όπου διαμένουν 15 μοναχοί ενώ μεταξύ των εγκαταστάσεων περιλαμβάνεται συνεδριακό κέντρο και ξενώνας. Επίσης δημιούργησε το Εκκλησιαστικό Μουσείο Αλεξανδρουπόλεως, το Σταυρίδειο εκκλησιαστικό μαθητικό οικοτροφείο αρρένων «Ο άγιος Στέφανος», το ενοριακό κέντρο του αγίου Ελευθερίου Αλεξανδρουπόλεως ενώ άρχισε να εκδίδει το διμηνιαίο εκκλησιαστικό περιοδικό «Γνωριμία». Επίσης μερίμνησε για την ανέγερση νέου γηροκομείου, νέων κτιρίων στις εκκλησιαστικές κατασκηνώσεις Μάκρης, του Ανθίμειου πολιτιστικού κέντρου, του εκκλησιαστικού ιδρύματος κοινωνικής και πολιτιστικής προσφοράς ο Άγιος Ιωσήφ.[4]
Φέρεται επίσης ότι έπαιξε σημαντικό ρόλο και στην ίδρυση ιατρικής σχολής του Δημοκριτείου πανεπιστημίου Αλεξανδρούπολης. Με επιστολές προς τον πρωθυπουργόΚωνσταντίνο Καραμανλή και με συνεχείς ενέργειες πέτυχε την δημιουργία αυτής. Το 1985 εκπροσώπησε την εκκλησία της Ελλάδας στις εορτές Κυρίλλου και Μεθοδίου στοΒατικανό. Από το 1986 έως το 1989 χρημάτισε τοποτηρητής της Ιεράς Μητροπόλεως Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου. Το 1991 παρέστη στην ενθρόνιση τουΑρχιεπισκόπου του Καντέρμπερι της Αγγλικανικής Εκκλησίας. Επίσης είχε διατελέσει επί τριετία μέλος του Συμβουλίου της Εθνικής Ραδιοτηλεόρασης.[5] Το 1998 ήταν άτυπα υποψήφιος στις αρχιεπισκοπικές εκλογές. Στην πρώτη και δεύτερη ψηφοφορία έλαβε 13 ψήφους ενώ στην τρίτη, στην οποία στήριξε τον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο, 4 ψήφους.[6]Επίσης ήταν μέλος της εξεταστικής επιτροπής για την καταγγελία περί υπεξαιρέσεως τεσσάρων δισεκατομμυρίων δραχμών από τα ταμεία της εκκλησίας, κατηγορίες, οι οποίες τελικά αποδείχθηκαν αβάσιμες[7], που βάρυναν κυρίως τον μετέπειτα Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο Β΄ και οι οποίες έγιναν λίγο πριν τις αρχιεπισκοπικές εκλογές του Απριλίου του 1998.

Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος , 2014.
Στις 26 Απριλίου 2004 μετατέθηκε στην Μητρόπολη Θεσσαλονίκης ως δι­ά­δο­χος του Μη­τρο­πο­λί­του Θεσ­σα­λο­νί­κης Πα­ντε­λε­ή­μο­νος Β’κατόπιν οριακής απόφασης της Ιερά Συνόδου. Η μετάθεσή του στη Θεσσαλονίκη έγινε αφορμή μαζί με την εκλογή των νέων μητροπολιτών για τις Μητροπόλεις Κοζάνης και Ελευθερουπόλεως να δημιουργηθεί μεγάλη κρίση στις σχέσεις της Εκκλησίας της Ελλάδος με τοΟικουμενικό Πατριαρχείο. Η Ιερά Σύνοδος αρνήθηκε να στείλει τον κατάλογο των υποψηφίων για τις τρεις αυτές Νέες χώρες προς έγκριση στην Κωνσταντινούπολη, όπως ορίζει η Πατριαρχική Πράξη του 1928.[8] Το Πατριαρχείο συγκάλεσε Μείζονα και Υπερτελή Σύνοδο, η οποία αποφάσισε τη διακοπή της κοινωνίας των Αρχιερέων του Οικουμενικού Θρόνου με τον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο.[9] Τελικά μετά από αμοιβαίες υποχωρήσεις οι νεοεκλεγέντες Μητροπολίτες αναγνωρίστηκαν και νέα Μείζων και Υπερτελής Σύνοδος ήρε την ακοινωνησία με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και αποκατέστησε τη μνημόνευση του ονόματός του στα δίπτυχα της Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως. Στις15 Ιουνίου επισκέφθηκε το Φανάρι προκειμένου να λάβει την ευλογία του Πατριάρχη. Πρέπει να τονιστεί ότι ο Μητροπολίτης Ζακύνθου Χρυσόστομος καθώς και διάφοροι πολίτες είχαν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας σχετικά με την εκλογή αυτού καταγγέλλοντας ότι δεν υπήρξε η απαιτούμενη ψηφοφορία για τη μετάθεσή του και ότι παραβιάστηκε η μυστικότητα αυτής. Το ΣτΕ με απόφασή του αποφάνθηκε για τη νομιμότητα της μετάθεσης.[10]
Η ενθρόνισή του πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 18 Ιουνίου 2004 στον Καθεδρικό Ναό της του Θεού Σοφίας Θεσσαλονίκης. Από το 2004 εκδίδει το περιοδικό «Ευλογία». Έχει συγγραφικό έργο και είναι επίτιμος διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Θράκης.[11] Στην κηδεία του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου ο Μητροπολίτης Άνθιμος εκφώνησε επικήδειο ως εκπρόσωπος της Ελλαδικής εκκλησίας.[12] Στις αρχιεπισκοπικές εκλογές του 2008 ήταν για δεύτερη φορά, άτυπα υποψήφιος, συγκεντρώνοντας στην πρώτη ψηφοφορία 7 ψήφους και στηρίζοντας στη δεύτερη τον εκλεγέντα Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο Β΄.[13]
Το 2010 κατά τον εορτασμό του Αγίου Δημητρίου είχε φραστικό επεισόδιο με τον υποψήφιο δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη (συγκεκριμένα ο Άνθιμος είπε στον Μπουτάρη: "Με είπες μουτζαχεντίν. Σαν να σου λέω εγώ ότι είσαι Βούλγαρος προδότης. Να ανακαλέσεις γιατί όσο ζω εγώ, η Εκκλησία δε θα σου επιτρέψει να δεις τη δημαρχία" [14][15] [16]) καθώς ο τελευταίος τον είχε αποκαλέσει νωρίτερα "μουτζαχεντίν" [17] [18] [19] [20]. Το περιστατικό σχολιάστηκε αρνητικά από μέρος των πιστών στο ναό [15] αλλά και από ένα μέρος των μέσων μαζικής ενημέρωσης [21] [22]. Μετά την εκλογή του Μπουτάρη ως δήμαρχου Θεσσαλονίκης ο Παναγιώτης Ψωμιάδης (νεοεκλεγείς περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας) επισκέφθηκε τον Άνθιμο και τον Μπουτάρη με σκοπό να βρεθεί λύση στην διένεξη των δύο ανδρών [23] [24].
Τον Δεκέμβριο 2010 άσκησε αρνητική κριτική στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο με αφορμή την παρουσία του στην συναυλία «αλληλεγγύης και κοινωνικής σύγκλισης» [25] που έγινε την Κυριακή 12 Δεκεμβρίου 2010 στην ορθόδοξη εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονα (οργανώθηκε από το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και την Αρχιεπισκοπή Αθηνών) [26].

Ρατσισμός και φοβικός λόγος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Μητροπολίτης Άνθιμος έχει λάβει μεγάλη κριτική για την συντηρητική και ρατσιστική στάση του σε διάφορα κοινωνικά και πολιτικά θέματα, όπως με το Φεστιβάλ Υπερηφάνειαςστην Θεσσαλονίκη[27][28][29][30] και γενικότερα με το θέμα της ομοφυλοφιλίας[31][32]ξενοφοβίας[33][34] και ισλαμοφοβίας[35] με πιο πρόδηλο γεγονός τις κινητοποιήσεις κατά της ίδρυσης τμήματος Ισλαμικών Σπουδών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης[36][37].
Στις 14 Αυγούστου 2011 σχολίασε με αρνητικό τρόπο (από τον άμβωνα της εκκλησίας) την πρόθεση του πρόεδρου της Μελίτη να λειτουργήσει ραδιοφωνικό σταθμό στηνΣλαβομακεδονική γλώσσα [38] [39] [40] [41]. Ο λόγος του Άνθιμου χαρακτηρίστηκε από την Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου ως ρατσιστικός/μισαλλόδοξος [42] [43].

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 1. Άλμα πάνω Στεφανίδης Βασ. (Αρχιμ.), "Εκκλησιαστική Ιστορία - Απ' αρχής μέχρι σήμερον", 6η έκδ. (ανατύπωση της β' έκδοσης του 1959), Παπαδημητρίου, Αθήνα 1998, σελ. 442
 2. ↑ Άλμα πάνω, στο:2,0 2,1 Βιογραφικό του Μητροπολίτη Άνθιμου από το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης
 3. Άλμα πάνω Ταχυδρόμος, 14ης Ιουνίου 2008, σ. 39.
 4. Άλμα πάνω Βιογραφικό του Μητροπολίτη Άνθιμου
 5. Άλμα πάνω Βιογραφικό του Μητροπολίτη Άνθιμου από την επίσημη ιστοσελίδα της εκκλησίας της Ελλάδος
 6. Άλμα πάνω Εφημερίδα Το ΒΗΜΑ
 7. Άλμα πάνω Ποιοι μητροπολίτες φέρονται ως πιθανοί υποψήφιοι, από την εφημερίδα Καθημερινή
 8. Άλμα πάνω Θυμήθηκε τον Φαρμακίδη
 9. Άλμα πάνω Εμπλοκή του Φαναρίου επιζητούν Ιεράρχες
 10. Άλμα πάνω Επίσημη ιστοσελίδα του Συμβουλίου Επικρατείας
 11. Άλμα πάνω Δίπτυχα μητροπολιτών
 12. Άλμα πάνω Το τελευταίο αντίο στο μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο
 13. Άλμα πάνω Ο μητροπολίτης Θηβών εξελέγη νέος Αρχιεπίσκοπος
 14. Άλμα πάνω 26-Οκτ-2010 άρθρο στο tvxs.gr: "Άνθιμος κατά Μπουτάρη: Η εκκλησία θα είναι εναντίον σου".
 15. ↑ Άλμα πάνω, στο:15,0 15,1 27-Οκτ-2010 - Άρθρο στην εφημερίδα Ο Αγγελειοφορος: "Άγριος καβγάς Άνθιμου - Μπουτάρη".
 16. Άλμα πάνω Βίντεο στην ιστοσελίδα του τηλεοπτικού καναλιού ANT1: "Κόντρα Ανθιμου-Μπουτάρη".
 17. Άλμα πάνω Κόντρα Άνθιμου - Μπουτάρη, από το in.gr
 18. Άλμα πάνω 27-Οκτ-2010 - Άρθρο στην εφημερίδα Το Βήμα (της Μαρίας Αντωνιάδου): «Οσο ζω δεν πρόκειται να δεις δήμο» Σφοδρή επίθεση του Μητροπολίτη Άνθιμου κατά του κ. Μπουτάρη στον Ναό του Αγίου Δημητρίου, παρουσία του Πρωθυπουργού.
 19. Άλμα πάνω 27-Οκτ-2010 άρθρο στην εφημερίδα Τα Νέα: "Θερμό επεισόδιο Μπουτάρη-Άνθιμου.
 20. Άλμα πάνω 27-Οκτ-2010 - Άρθρο στην εφημερίδα Καθημερινή (του Σταύρου Τζίμα): "Ιερός πόλεμος Ανθιμου - Μπουτάρη".
 21. Άλμα πάνω 27-Οκτ-2010 άρθρο στο tvxs.gr: "Μπουτάρης σε Άνθιμο: «κοντός ψαλμός αλληλούια»"
 22. Άλμα πάνω 27-Οκτ-2010 άρθρο στην εφημερίδα Έθνος (του Χρίστου Τελίδη): "Κήρυγμα μίσους από Ανθιμο για Γ. Μπουτάρη".
 23. Άλμα πάνω 15-Νοε-2010 - Άρθρο στην εφημερίδα Τα Νέα: "Ο Ψωμιάδης επιχειρεί να λύσει τη διένεξη Μπουτάρη - Άνθιμου".
 24. Άλμα πάνω 15-Νοε-2010 - Άρθρο στο tvxs.gr: "Θα τα βρουν Μπουτάρης – Άνθιμος;".
 25. Άλμα πάνω «Συναυλία «αλληλεγγύης και κοινωνικής σύγκλισης» στον Αγ. Παντελεήμονα»tvxs.gr. 2010-12-12. Ανακτήθηκε στις 2010-12-19.
 26. Άλμα πάνω «Άνθιμος κατά Ιερώνυμου για τον Άγιο Παντελεήμονα!»tvxs.gr. 2010-12-19. Ανακτήθηκε στις 2010-12-19.
 27. Άλμα πάνω Προβολισιάνος, Άγγελος (05/06/2015). «Γκέι κοινότητα: Κήρυγμα μίσους οι προτροπές Ανθιμου για αγρυπνία». Ανακτήθηκε στις 16/06/2015.
 28. Άλμα πάνω «Διαξιφισμοί Μπουτάρη - Άνθιμου για το Gay Pride Θεσσαλονίκης». 03/06/2015. Ανακτήθηκε στις 15/06/2015.
 29. Άλμα πάνω «Μητροπολίτης Aνθιμος: «Αίσχος το gay pride, ανακατεύουν τα άγια ζητήματα με τα σκυλιά»». 17/06/2014. Ανακτήθηκε στις 16/06/2015.
 30. Άλμα πάνω «Άνθιμος: «Θα γίνει χαλασμός» αν η παρέλαση Υπερηφάνιας περάσει μπροστά από τις εκκλησίες μου». 18/03/2015. Ανακτήθηκε στις 16/06/2015.
 31. Άλμα πάνω «Άνθιμος: Θανάσιμο αμάρτημα η ομοφυλοφιλία». 18/03/2015. Ανακτήθηκε στις 16/06/2015.
 32. Άλμα πάνω «Μητροπολίτης Ανθιμος: «Η Τουρκία εποφθαλμιά τη Θράκη»». 19/01/2015. Ανακτήθηκε στις 16/06/2015.
 33. Άλμα πάνω «Παραλήρημα Άνθιμου: Αλβανοί, Σλάβοι, Τούρκοι, Σκοπιανοί, ορέγονται τα ελληνικά εδάφη». 18/05/2015. Ανακτήθηκε στις 16/06/2015.
 34. Άλμα πάνω «Άνθιμος: Θα ξηλώσω τις τουρκικές πινακίδες από τη Θεσσαλονίκη». 03/08/2014. Ανακτήθηκε στις 16/06/2015.
 35. Άλμα πάνω «Μητροπολίτης Άνθιμος: Εγκληματική η προσπάθεια ίδρυσης τμήματος Ισλαμικών Σπουδών». 03/08/2014. Ανακτήθηκε στις 16/06/2015.
 36. Άλμα πάνω «Νέα δήλωση Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κατά της ίδρυσης Τμήματος Ισλαμικών Σπουδών στο ΑΠΘ». 31/07/2014. Ανακτήθηκε στις 16/06/2015.
 37. Άλμα πάνω «Συντηρητικοί Χριστιανοί Τάσσονται Κατά της Ίδρυσης Τμήματος Ισλαμικών Σπουδών στο ΑΠΘ». 27/11/2014. Ανακτήθηκε στις 16/06/2015.
 38. Άλμα πάνω «Άνθιμος: "Θα κάνω γυαλιά - καρφιά τον σκοπιανό ραδιοφωνικό σταθμό"». pathfinder.gr. 2011-08-18. Ανακτήθηκε στις 2011-09-05.
 39. Άλμα πάνω «H EΕΔΑ κατηγορεί τον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης για εκτροπή από τη νομιμότητα Για την ομιλία του κατά της δημιουργίας Σλαβόφωνου Ραδιοφωνικού Σταθμού στη Φλώρινα». Πύλη Εκκλησιαστικών Ειδήσεων Amen.gr. 2011-08-30. Ανακτήθηκε στις 2011-09-06.
 40. Άλμα πάνω ««Γυαλιά-καρφιά» θέλει να κάνει ο Άνθιμος ραδιοφωνικό σταθμό της ΠΓΔΜ». tvxs.gr. 2011-08-18. Ανακτήθηκε στις 2011-09-06.
 41. Άλμα πάνω «Ανθιμος: Οργή για το σκοπιανό σταθμό που θα εκπέμψει στη Φλώρινα». Εφημερίδα Ναυτεμπορική. 2011-08-19. Ανακτήθηκε στις 2011-09-06.
 42. Άλμα πάνω «Εκκλησία και ρατσιστικός λόγος ή To μισαλλόδοξο κήρυγμα». Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. 2011-09-05. Ανακτήθηκε στις 2011-09-06.
 43. Άλμα πάνω Ηλίας Κανέλλης (2011-08-18). «Αιχμές Νόμος είναι το δίκιο του Παναγιώτατου». Εφημερίδα Τα Νέα. Ανακτήθηκε στις 2011-09-06.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]