Translate on my blog

Τετάρτη, 17 Ιουνίου 2015

Όρος Σκάρδος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Tο όρος Σκάρδος, άποψη από την πλευρά της ΠΓΔΜ
Ο Σκάρδος ή Σάρος (σλαβομακεδονικά: Шар Планина / Σαρ Πλάνινα, αλβανικά: Malet e Sharrit / Μάλετ ε Σάρριτ) είναι οροσειρά στα Βαλκάνια που επεκτείνεται από το Κοσσυφοπέδιο και τη βορειοδυτική πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας έως τη βορειοανατολικήΑλβανία. Η ψηλότερη κορυφή της οροσειράς βρίσκεται σε υψόμετρο 2.748 μέτρων στο έδαφος της ΠΓΔΜ.

Ετυμολογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην αρχαιότητα, τα βουνά ήταν γνωστά ως Σκάρδος και Σκόρδος (το Σκάρδον ὂρος κατά τον Πολύβιο και τον Πτολεμαίο)[1] και η σημερινή ονομασία προέρχεται από την αρχαία. Ονομάζεται μερικές φορές και Κάρσκα Πλανίνα ("Το βουνό του Τσάρου"), λόγω του ότι βρίσκεται κοντά σε τοπικές πρωτεύουσες αλλά και σε πρώην διοικητικά κέντρα της Σερβικής Αυτοκρατορίας.[2]

Όρια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα όρια του βουνού επεκτείνονται από την πόλη Πρίζρεν ακολουθώντας τους δύο ποταμούς του Πρίζρεν, Λούμπαρτ και Λέπενακ. Στα ανατολικά η οροσειρά περνάει από την πόλη Κασάνικ μέσα από το φαράγγι Κασάνικ και μπαίνει στην ΠΓΔΜ από την κοιλάδα Πόλογκ. Τα όρια είναι δίπλα στις πηγές του Αξιού και εισέρχονται στην κοιλάδα του Μάβροβο. Εκεί ο ποταμός Ραντίκα χωρίζει τον ορεινό όγκο από το ψηλότερο όρος Κόραμπ. Κατόπιν, το βουνό φτάνει στη διασταύρωση των συνόρων τριών χωρών: του Κοσόβου, της ΠΓΔΜ και της Αλβανίας. Η οροσειρά έπειτα συνεχίζει προς τη μικρή ορεινή πόλη Ρεστέλικα, τους ποταμούς Γκλομποσίκα, Πλάβα και τον Λευκό Δρίνοκαι τελικά φτάνει στην πόλη Πρίζρεν.

Γεωγραφικά χαρακτηριστικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η οροσειρά καλύπτει μία περιοχή περίπου 1.600 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Το 56,25% αυτής της περιοχής βρίσκεται στην ΠΓΔΜ, 43,12% στο Κόσοβο και 0,65% στην Αλβανία. Υπάρχουν τρεις πεδιάδες: η Σίρινικ, η Βράτσα και η Ρουντόκα.[3] Τα βουνά επεκτείνονται ως το όρος Κόραμπ στα νοτιοδυτικά, και ένα μικρό μέρος τους μπαίνει στη βορειοδυτική Αλβανία. Υπάρχουν αρκετές ψηλές κορυφές:
  • Τίτοφ Βραχ (2.748 μ.)
  • Μαλ Τούρτσιν (2.707 μ.)
  • Μπάκερνταν (2.704 μ.)
  • Μπρίσταβεκ (2.675 μ.)
  • Μεγάλη Ρουντόκα (2.658 μ.)
  • Πεσκόβι (2.651 μ.)
  • Μικρή Ρουντόκα (2.629μ.)
Η χλωρίδα του βουνού περιλαμβάνει καλλιέργειες μέχρι τα 1000 μ. υψόμετρο, δάση ως τα 1.700 μ. και σε μεγαλύτερα υψόμετρα βρύα. Στα βουνά Σαρ βρίσκεται η μεγαλύτερη περιοχή που καλύπτεται από βρύα σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο. Οι χιονισμένες κορυφές των βουνών απεικονίζονται στο έμβλημα της πόλης των Σκοπίων.

Τα βουνά Σαρ στο Κόσοβο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα βουνά είναι στα Ν-ΝΑ του Κοσόβου και της Μετόχια. Πολλές αλπικές και παγετώδεις λίμνες βρίσκονται στο Κοσοβιανό μέρος των βουνών, ειδικά νότια του χωριόυ Ντραγκάς, της περιοχής του Σουτμαν και της περιοχής βόρεια της Βράκα. Το χιονοδρομικό κέντρο τηςΜπρεζόβικα, με υψόμετρο από 900 έως 2.524 μέτρα είναι ΝΑ των βουνών. Η οροσειρά στο Κόσοβο χωρίζεται σε τρεις κύριες ζώνες: στη ζώνη του Λιούμποτεν και της Μπρεζόβικα, στην κεντρική ζώνη του Πρίζρεν και στη ζώνη της Οπόια και της Γκόρα. Πόλεις και χωριά που βρίσκονται δίπλα στο βουνό είναι το Πρίζρεν, που είναι χτισμένο στους πρόποδες του, η πόλη Κατσιάνικ, καθώς και τα χωριά Ντραγκάς, Μπρεζόβικα και Στρπτσε. Λίμνες στο Κοσοβιανό μέρος των βουνών είναι η μεγάλη και η μικρή Γιαζινάκο, η Σουτμάνσκο και οι Στρμπάσκο, Μπλατέσκο και Ντινιβόντνο.

Εθνικό πάρκο Σαρ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το εθνικό πάρκο Σαρ
Το εθνικό πάρκο βουνών Σαρ είναι στην περιοχή του Κοσόβου και απλώνεται σε έκταση 380 τετραγωνικών χλμ. Η περιοχή χαρακτηρίστηκε εθνικό πάρκο το 1993 και ξεκίνησε να λειτουργεί το 1995. Αποτελεί τόπο κατοικίας πολλών ζώων όπως ο λύκος, η αρκούδα, τοελάφι και η αγριόγατα.
Commons logo
Τα Wikimedia Commons έχουν πολυμέσα σχετικά με το θέμα

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Άλμα πάνω William Smith, Dictionary of Greek and Roman geography p. 928
  2. Άλμα πάνω Veselinović, Andrija; Radoš Ljušić (2001) (στα Σερβικά). Srpske dinastije. Novi Sad. ISBN 86-83639-01-0.
  3. Άλμα πάνω Živko Stefanovski (στα Σλαβομακεδονικά). Šar Planina. Tetovo: Napredok.