Translate on my blog

Τρίτη, 9 Ιουνίου 2015

Χασίς

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μισοθρυματισμένη πλάκα χασίς
Sebsi: μια Μαροκινή μεγάλου μήκους πίπα για το κάπνισμα μαριχουάνας ή χασίς. Δεξιά διακρίνονται διάφορα εξαρτήματα της.
Αρχείο:Récolte de la résine de cannabis, Uttarakhand, Inde.ogv
Παρασκευή ρητίνης από κάνναβη. Ουταράχαντ, Ινδία.
Ένα χασισοποτείο στο Κατμαντούτο 1973.
Με τον όρο Χασίς (χασίσι, μαύρο/μαύρη, νταμίρα, σοκολάτα) εννοείται το συμπυκνωμένο στερεόπαρασκεύασμα που προέρχεται από το φυτό Ινδική Κάνναβις (cannabis indica). Πολλές φορές με το ίδιο όνομα χαρακτηρίζονται και τα προϊόντα του φυτού αυτού που είναι τριών ειδών: ο ανθός(κορυφές) μαζί με φύλλα του φυτού (κοινώς Φούντα), η ρητίνη του φυτού καθώς και διάφορα σύνθετα μίγματα των προηγουμένων, αν και συνήθως το φυτό αναφέρεται ως Χασισόδεντρο ήΧασισιά.
  • Η χρήση των παρασκευασμάτων αυτών ονομάζεται χασισοποτία, ο δε χρήστης ή εξαρτημένος στη συνήθεια της μέθης με χασίσι ονομάζεται χασισοπότης, κοινώς χασικλής. Τα ρεμπέτικα τραγούδια που έχουν ως θέμα τους το χασίς, ονομάζονται χασικλήδικα.

Ετυμολογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο λατινογενής όρος ασσασίν (assassin) στα αγγλικά σημαίνει δολοφόνος. Η λέξη ετυμολογικά συνδέεται με μια μουσουλμανική στρατιωτική, θρησκευτική αίρεση των Ασασίνων (Hashshashin), οπαδών του προφήτη Ισμαήλ που ξεκίνησε την αίρεση.
Πιστεύεται πως οι Ασσασίνοι, που έδρασαν μεταξύ 8ου και 14ου αιώνα, παρασκεύαζαν από κάνναβη χασίς και έκαναν χρήση όταν ήθελαν να δολοφονήσουν κάποιο συγκεκριμένο πρόσωπο για πολιτικούς ή θρησκευτικούς λόγους.[1] Λέγεται, μάλιστα, ότι στα υψώματα του Κασμίρ, όπου ο βρισκόταν ο αρχηγός τους, είχε χτιστεί ένας κήπος όμοιος με τον Παράδεισο που περιγράφεται στο Κοράνι. Έτσι μαζί με το χασίς και τις υπόλοιπες απολαύσεις ο επίδοξος δολοφόνος "βίωνε" την έννοια του Παραδείσου για να φανατιστεί.

Παρασκευή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παρασκευάζεται με διάφορους τρόπους, που σε γενικές γραμμές περιλαμβάνουν τηναποξήρανση των ανθών, το τρίψιμο και κοσκίνισμά τους, και στη συνέχεια τη συμπύκνωσή τους σε "πλάκες". Το τελικό προϊόν έχει χρώμα που ποικίλλει από σκούρο πράσινο σε καφέ ή μαύρο, ανάλογα με τη συγκεκριμένη τεχνική παρασκευής του, τον τόπο προέλευσης και την ποιότητά του. Η σκληρότητά του κυμαίνεται μεταξύ πλαστελίνης και ξύλου, ενώ με ελαφρά θέρμανση, μαλακώνει και θρυμματίζεται εύκολα στο κονίαμα από το οποία προήλθε.
Από τα παρασκευάσματα της ινδικής κάνναβης, το χασίς είναι το πιο εύκολο στη μεταφορά, καθώς δεν απαιτείται κάποιο στεγανό δοχείο (όπως για το Χασισέλαιο) ή κάποια χάρτινη ήνάυλον συσκευασία (όπως για τη Φούντα), ενώ η περιεκτικότητά του στη δραστική ουσία THCείναι αρκετά μεγαλύτερη από τον ακατέργαστο ανθό (Φούντα).

Χημική σύσταση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Tetrahydrocannabinol.svg
Η δραστική ουσία της Ινδικής Κάνναβης είναι η δέλτα-9-τετραϋδοκανναβινόλη ή αλλιώς THC

Χρήση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η χρήση του χασίς γίνεται καπνίζοντάς το σε ναργιλέτσιγάρο ή διάφορα είδη πίπας αλλά και με θέρμανσή του σε κάποιο κλειστό δοχείο (σπιρτόκουτο, ποτήρι κλπ.) και εισπνοή των ατμών. Επίσης το χασίς μπορεί να παρασκευαστεί και σε τσάι καθώς και να χρησιμοποιηθεί ως συστατικό σε διάφορα φαγητά και γλυκά[2].

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το χασίς αποτέλεσε κύρια θεματολογία στα ρεμπέτικα τραγούδια, πριν από την επιβολή της λογοκρισίας από τη μεταξική δικτατορία. Χαρακτηριστικοί στίχοι που αναφέρονται στο χασίς είναι:
  • Όταν μπουκάρω στον τεκέ
τον αργιλέ τσακώνω
και με τα φυλλοκάρδια μου
τραβώ τον ξελιγώνω (Ανέστης Δελιάς)
  • Μες τον τεκέ της Μαριγώς
με έπιασ' ένας μυστικός
και απάνω στο μεράκι
βάζει χέρι στο μαυράκι (Κώστας Μακρής (Στρογγυλός))
  • Εγώ μάγκας γεννήθηκα
και μάγκας θ' αποθάνω
και ας φυτρώσουν χασισιές
στον τάφο μ' από πάνω (Μάρκος Βαμβακάρης)

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • cannabishellas.com - Παρεμφερείς ονομασίες: χασίσι, μαύρο , κάνναβη

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Άλμα πάνω Time-Life Παγκόσμια Ιστορία, Τόμος 8, Εκδόσεις Κ. Καπόπουλος, σ. 67.
  2. Άλμα πάνω Βλ. Gottlieb, Adam (1993). Cooking with Cannabis: The Most Effective Methods of Preparing Food and Drink with Marijuana, Hashish, and Hash Oil. Ronin Publishing