Translate on my blog

Παρασκευή, 26 Ιουνίου 2015

Χρήστης:Nikosgranturismogt/πρόχειρο/Δημιουργημένα Λήμματα

Αυτό το πρόχειρο έχει τον κατάλογο όλων των λημμάτων που έχω δημιουργήσει (μπορείτε να τα δείτε και να τα διαβάσετε,αλλά τα λήμματα είναι 10 επιλεγμένα από τον Nikosgranturismogt).Είναι χωρίς τις κατηγορίες τους και σήμανση για πηγές.

Λήμμα 1:Γιούκντερντεμιντιιν Γκουράγκτσαα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Γιούκντερντεμιντιιν Γκουράγκτσαα
Ο Γιούκντερντεμιντιιν Γκουράγκτσαα (λατινική μεταγραφή: Jügderdemidiin Gürragchaa, γεννήθηκε την δεκαετία του 1950) είναι ο μοναδικός Μογγόλος μέχρι σήμερα που έχει πάει στο διάστημα. Ο Γιούκντερντεμιντιιν για την πράξη του αυτή τιμήθηκε με το βραβείοΉρωας της Σοβιετικής Ένωσης, και για την αντίστοιχη πράξη τιμήθηκαν επίσης ο Ανατολικογερμανός Ζίγκμουντ Γιέν, ο Γάλλος Ρόλαντ ντε λα Πόιπ, ο Ούγγρος Μπερταλάν Φάρκας και άλλοι. Είναι ο μόνος Μογγόλος που τιμήθηκε ως ήρωας της Σοβιετικής Ένωσης.

Λήμμα 2:Τσάνγκιανγκ Γκιάτσο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Nikosgranturismogt/πρόχειρο/Δημιουργημένα Λήμματα

Γέννηση
Θάνατος
Η,κατά τους Λαμαιστές, Αυτού Αγιότητα, ο Τσανγκιάνγκ Γκιάτσο ήταν ο έκτος Δαλάι Λάμα του Θιβέτ. Γεννήθηκε το 1683 και πέθανε σε μικρή ηλικία το 1706, σε ηλικία 23 ετών. Ο Τσανγκιάνγκ δεν κυβέρνησε σχεδόν καθόλου και τον σκότωσε ο σφετεριστής Δαλάι Λάμα Γιέσε Γκιάτσο. Είχε τρεις αντιβασιλείς και είναι οι παρακάτω:
  • Αντιβασιλέας Νγκαουάνγκ Ριντσέν (1703 - 1706)
  • σφετεριστής δαλάι Λάμα Γιέσε Γκιάτσο (1706 - ±1708)
  • Αντιβασιλέας Καντσένε ( - 1728)

Λήμμα 3:Γιουτζουλού Μουγκουλού[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γιοτζουλού Μουγκουλού (Yujiülü Mugulu) ήταν ο πρώτος χαγάνος των Ρουράν, μια πρωτοαβαρική συνομοσπονδία.

Βίος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε περίπου στα τέλη του 3ου αιώνα και ίδρυσε το Χαγανάτο των Ρουράν γύρω στα 330. Πρωτεύουσα του ήταν η πόλη Μούμο αλλά το Χαγανάτο που ίδρυσε ονομάζεται και Νιρούν. Το κράτος του θα αντέξει μέχρι το 555 μ.Χ., έτος που η Ουράνιοι Τούρκοι συμμάχησαν με τους βόρειους Τσου και Τσι και κατέλυσαν το κράτος των Ρουράν. Αργότερα τα απομεινάρια των Ρουράν θα δραπετεύσουν στην Δύση, όπου θα ιδρύσουν το κράτος των Αβάρων.

Λήμμα 4:Gran Turismo 5[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Λογότυπο του Gran Turismo 5
Το Gran Turismo 5 είναι ένα παιχνίδι αγώνων ταχύτητας που κυκλοφόρησε το 2010 από την ιαπωνική εταιρία ηλεκτρονικών παιχνιδιών Polyphony Digital.

Χαρακτηριστικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το παιχνίδι περιέχει πολλές καινούριες πίστες και έχει πάνω από 1,000 αυτοκίνητα.Όπως και ο προκάτοχος του,το Gran Turismo 4 έχει 2 κατηγορίες αγώνων,το A-spec και το B-spec.Στο δεύτερο ο παίκτης βάζει 1 με 4 οδηγούς(ανάλογα με τον αγώνα) καθώς και να ελέγχει η να αλλάζει τους οδηγούς μέσω των pit stop.Επίσης το παιχνίδι έχει λειτουργία δημιουργίας πίστας,επιλογή τραγουδιών για παίξιμο στη λειτουργία GranTurismo,δεν επιτρέπει στον παίκτη να έχει πάνω από 20,000,000 credits και έχει επίσης δικτυακή λειτουργία που επιτρέπει στους παίκτες να αγωνίζονται με άλλους παίκτες,συνήθως από άλλες χώρες.Το παιχνίδι είναι διαθέσιμο και στα ελληνικά.

Λήμμα 5:Μάρθα Γκράχαμ (υπεραιωνόβια)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Μάρθα Γκράχαμ (αγγλικάMartha Graham) ήταν Αμερικανίδα υπεραιωνόβια.

Η ζωή της[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε τον Δεκέμβριο του 1844 και πέθανε στις 25 Ιουνίου 1959. Στην θέση του γηραιότερου εν ζωή ανθρώπου στον κόσμο διαδέχτηκε την Μπέτσι Μπέικερ στον τίτλο αυτό στις 24 Οκτωβρίου 1955 μέχρι τον θάνατό της. Την διαδέχτηκε στον τίτλο αυτό ο πρώτος γηραιότερος άντρας, ο Τζέμις Χένρι Μπρετ, ο νεότερος.

Λήμμα 6:Γιουτζουλού Τουχεζέν[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Γιουτζουλού Τουχεζέν (περίπου 480-490 - περίπου 530-540) ήταν ένας από τους τελευταίους Χαγάνους του Ρουράν.

Η ζωή του[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στα τέλη του 5ου αιώνα. Ήταν πατέρας του Γιουτζουλέ Ναγκάι και του Γιουτζουλέ Γιουτσένγκ και παππούς άλλων δύο μετέπειτα βασιλιάδων του Ρουράν, τουΓιουτζουλού Ντενγκσούζι και του Γιουτζουλέ Φουτού. Την εποχή που βασίλευσε το κράτος των Ρουράν βρισκόταν σε παρακμή και το 555 κατέρρευσε.

Λήμμα 7:Θιβετιανή Αυτοκρατορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Θιβετιανή Αυτοκρατορία
618 – 842

Χάρτης
Γεωγραφική θέσηΚεντρική Ασία
ΠρωτεύουσαΛάσα (Κεντρική Ορδή), Γιαρλούνγκ (Αριστερή Ορδή), Σράντ (Πρόσθετη Ορδή), Σάνγκς (Δεξιά Ορδή)
ΓλώσσεςΘιβετιανά
ΠολίτευμαΑπόλυτη Μοναρχία
ΘρησκείαΒουδισμός
Η Θιβετιανή Αυτοκρατορία ήταν το ενιαίο κράτος του Θιβέτ την περίοδο 618-842 μ.Χ. Ιδρυτής της και πρώτος αυτοκράτορας ήταν ο Σονγκτσάν Γκάμπο (604-650), γιος του Νάμρι Σονγκτσέν.
Στο απόγειό της, τον 8ο αιώνα, τα εδάφη που κατείχε απλώνονταν πέρα από το υψίπεδο του Θιβέτ περιλαμβάνοντας περιοχές της ανατολικής, κεντρικής και νότιας Ασίας. Συμμάχησε με την Κίνα το 751 στην μάχη του Ταλάς και τον 15ο αιώνα το Θιβέτ έγινε θρησκευτικό κράτος υπό τον Δαλάι Λάμα. Το 747 η ισχύς του Θιβέτ μειώθηκε με την εκστρατεία του στρατηγού Γκάο Τζιαντσί, ο οποίος προσπάθησε να επανενώσει τις διόδους της Κίνας προς το Κασμίρ και την κεντρική Ασία. Μέχρι το 750 οι Θιβετιανοί είχαν χάσει όλες σχεδόν τις κτήσεις τους στην κεντρική Ασία, αλλά μετά την ήττα του Τζιαντσί από τους Άραβες στη μάχη του Τάλας το 751, η κινεζική επιρροή μειώθηκε δραματικά και το Θιβέτ επανήλθε στο προσκήνιο. Το 821 υπογράφηκε συνθήκη ειρήνης μεταξύ του Θιβέτ και της Κίνας, καθορίζοντας τα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών. Το Θιβέτ παρέμεινε έτσι μία αυτοκρατορία της κεντρικής Ασίας μέχρι και τα μέσα του 9ου αιώνα.

Γεωγραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Θιβετιανή Αυτοκρατορία βρισκόταν στην κεντρική Ασία και τα εδάφη της διέρρεε ο ποταμός Γιαρλούνγκ Τσάνγκπο. Διοικητικά χωριζόταν σε τέσσερις ορδές:Την Γκιάς-ρού (Δεξιά Ορδή), την Ντμπου-ρού (Κεντρική Ορδή), την Γκιό-ρού (Αριστερή Ορδή) και την Ρουλάγκ (Πρόσθετη Ορδή).

Λήμμα 8:Σαχρεστάν[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο τίτλος Σαχρεστάν, είναι ο τρόπος υποδιαίρεσης των 31 επαρχιών του Ιράν. Παρακάτω ακολουθεί μια λίστα των διοικητικών υποδιαιρέσεων κάθε επαρχίας του Ιράν:
  • Το σύνολο των Σαχρεστάν του Ιράν είναι 342 και ο συνολικός πληθυσμός είναι 75,149,666 κατοίκους.

Λήμμα 9:Μάτσου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Άγαλμα της θεάς Μάτσου
Η θεά Μάτσου (960 - Οκτώβριος 987) ήταν μια κινέζα θεά που έζησε στο Μακάου.

Η ζωή της[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε το 960 μ.Χ.,και σύμφωνα με την παράδοση δεν έκλαψε όταν γεννήθηκε. Η θεά πέθανε το 987 σε ηλικία 27 ετών όταν το καράβι που βρισκόταν βυθίστηκε. Ο ναός Α-μα που χτίστηκε το 1448 είναι προς τιμήν της και είναι αφιερωμένος αποκλειστικά σε αυτήν την θεά.

Τελευταίο (10ο λήμμα από τα επιλεγμένα):Δον Χουάν της Αυστρίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ιωάννης ο Αυστριακός (γερμανικάRitter Johann von Österreich, 1547 - 1578), γνωστότερος ως Δον Ζουάν ήταν αυστριακός ναύαρχος και νόθος γιος του Αγίου Ρωμαίου Αυτοκράτορα Κάρολου Κουίντου και αναγνωρίστηκε από τον βασιλιά Φίλιππο Β' της Ισπανίας ως γόνος της βασιλικής οικογένειας που βασίλευε στην Αυστρία. Διακρίθηκε ως αρχηγός του ισπανικού στόλου εναντίον των Βερβερινών πειρατών. Αργότερα διετέλεσε αρχηγός του ενωμένου στόλου της Ισπανίας,του Πάπας και της Βενετίας νίκησε τον οθωμανικό στόλο στην ναυμαχία της Ναυπάκτου (7 Οκτωβρίου 1571).