Translate on my blog

Παρασκευή, 12 Ιουνίου 2015

Bundestag

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Μπούντεσταγκ)
Ομοσπονδιακή Δίαιτα της Γερμανίας
Deutscher Bundestag
Deutscher Bundestag logo.svg
Είδος
ΤύποςΚάτω βουλή
Ηγεσία
Πρόεδρος του BundestagΝόρμπερτ Λάμμερτ,CDU
από 27 Οκτωβρίου 2009
Αντιπρόεδροι του BundestagΒόλφγκανγκ Τιέρζε,SPD

Γκέρντα Χάσσελφελτ,CSU

Χέρμαν Όττο Ζολμς,FDP

Κατρίν Γκέρινγκ-Έκαρτ,Πράσινοι

Πέτρα ΠάουΗ Αριστερά
από 27 Οκτωβρίου 2009
Δομή
Μέλη621
17th Bundestag of Germany.svg
Πολιτικές ομάδες

     Κυβέρνηση (331)
  •      CDU (195)
  •      CSU (43)
  •      FDP (93)

Κόμματα της Αντιπολίτευσης
Εκλογή
Τελευταία εκλογή27 Σεπτεμβρίου 2009
Τόπος συσκέψεων
Reichstag Plenarsaal des Bundestags.jpg
Ράιχσταγκ
ΜίττεΒερολίνο
Γερμανία
Ιστοσελίδα
http://www.bundestag.de
Η Μπούντεσταγκ[1][2] (γερμανικάBundestagπροφέρεται: [bʊndəstaːk], επίσης γνωστή ως Ομοσπονδιακή Δίαιτα[3] ή Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο[4] ή Ομοσπονδιακή Βουλή)[5] είναι ομοσπονδιακό νομοθετικό σώμα στη Γερμανία. Πρακτικά η Γερμανία κυβερνάται από έναδιθάλαμο νομοθετικό σώμα, στο οποίο το Bundestag λειτουργεί ως η Κάτω Βουλή και τοBundesrat ως η Άνω Βουλή. Το Bundestag ιδρύθηκε με τον Γερμανικό Βασικό Νόμο του 1949, ως διάδοχος του προγενέστερου Ράιχσταγκ. Ο Νόρμπερτ Λάμμερτ είναι ο σημερινόςΠρόεδρος της Bundestag.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Με την διάλυση της Γερμανικής Συνομοσπονδίας το 1866 και την ίδρυση της Γερμανικής Αυτοκρατορίας (Deutsches Reich) το 1871, το Ράιχσταγκ εγκαθιδρύθηκε ως το Γερμανικό κοινοβούλιο στο Βερολίνο. Δύο δεκαετίες αργότερα, το παρόν κτίριο του κοινοβουλίου ανεγέρθηκε. Οι αντιπρόσωποι του Ράιχσταγκ εκλέγονταν με άμεση και ισότιμη ψηφοφορία των ανδρών (και όχι με το εκλογικό σύστημα των τριών τάξεων που επικρατούσε στην Πρωσσία μέχρι το 1918). Το Ράιχσταγκ δεν συμμετείχε στον διορισμό του Καγκελαρίου μέχρι τις κοινοβουλευτικές μεταρρυθμίσεις του Οκτωβρίου 1918. Μετά την Επανάσταση του Νοεμβρίου 1918 κα την εγκαθίδρυση του Συντάγματος της Βαϊμάρης, δόθηκε στις γυναίκες το δικαίωμα ψήφου (και συμμετοχής) στο Ράιχσταγκ, και το κοινοβούλιο μπορούσε να χρησιμοποιήσει την ψήφο μη εμπιστοσύνης για να εξαναγκάσει τον καγκελάριο ή ένα μέλος της κυβέρνησης να να παραιτηθεί. Τον Μάρτιο 1933, έναν μήνα μετά τον Εμπρησμό του Ράιχσταγκ, το Κοινοβούλιο παρέδωσε τις εξουσίες του στην Κυβέρνηση του ΚαγκελάριουΆντολφ Χίτλερ υιοθετώντας την Εξουσιοδοτική πράξη του 1933. Μετά από αυτό συνερχόταν σπάνια για να επικυρώσει ομόψυχα τις αποφάσεις της κυβέρνησης. Συνήλθε για τελευταία φορά στις 26 Απριλίου 1942.
Με το νέο σύνταγμα του 1949, το Bundestag εγκαθιδρύθηκε ως το νέο (Δυτικό) Γερμανικό κοινοβούλιο. Επειδή το Δυτικό Βερολίνο δεν ήταν επίσημα στην δικαιοδοσία του Συντάγματος και εξαιτίας του Ψυχρού Πολέμου, το Bundestag συνερχόταν στη Βόννη σε αρκετά διαφορετικά κτίρια, περιλαμβανομένου (προσωρινά) ενός κτηρίου υδατικών εργασιών. Επιπλέον, οι πολίτες του Δυτικού Βερολίνου δεν μπορούσαν να ψηφίσουν στις εκλογές για το Bundestag, και αντιπροσωπεύονταν από 20 μη ψηφίζοντες αντιπροσώπους, έμμεσα εκλεγμένους από την Βουλή των Αντιπροσώπων (Abgeordnetenhaus von Berlin) της πόλης.
To Bundeshaus στη Βόννη είναι το πρώην Κτίριο του Κοινοβουλίου της Γερμανίας. Οι συνεδριάσεις του Γερμανικού Bundestag διεξάγονταν εκεί από το 1949 μέχρι την μετακίνηση του στο Βερολίνο το 1999. Σήμερα φιλοξενεί το International Congress Centre Bundeshaus Bonn και στις βόρειες περιοχές το αξίωμα κλάδου του Bundesrat (Άνω Βουλή). Οι νότιες πτέρυγες έγιναν μέρος των Γερμανικών γραφείων για τα Ηνωμένα Έθνη το 2008.
Το πρώην Κτίριο του Ράιχσταγκ φιλοξενούσε μια ιστορική έκθεση (Fragen an die deutsche Geschichte) και υπηρέτησε περιστασιακά ως συνεδριακό κέντρο. Το κτίριο του Reichstag χρησιμοποιήθηκε επίσης περιστασιακά ως τόπος συναντήσεως για τις συνεδριάσεις του Bundestag και του Bundesversammlung, το σώμα που εκλέγει τον Πρόεδρο της Γερμανικής Ομοσπονδίας. Ωστόσο οι Σοβιετικοί αντέδρασαν σθεναρά ενάντια στη χρήση του Reichstag από θεσμούς της Ομοσποωδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας και προσπάθησαν να διαταράξουν τις συνεδριάσεις κάνοντας πτήσεις κοντά στο κτήριο.

Βλέπε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Άλμα πάνω naftemporiki.gr Η Μπούντεσταγκ ψηφίζει για το αίτημα της δίμηνης παράτασης
  2. Άλμα πάνω news.in.gr Η Μπούντεσταγκ «όλο και λιγότερο έτοιμη να ψηφίσει βοήθεια για την Ελλάδα»
  3. Άλμα πάνω euatschools.gr
  4. Άλμα πάνω dw.de Τα νομοθετικά όργανα της Γερμανίας - Deutsche Welle
  5. Άλμα πάνω ec.europa.eu Έννομη τάξη - Γερµανία - Europa

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Commons logo
Τα Wikimedia Commons έχουν πολυμέσα σχετικά με το θέμα