Translate on my blog

Τετάρτη, 3 Ιουνίου 2015

Σελίμ Γ΄

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σελίμ Γ΄
Χαλίφης του Ισλάμ
Σελίμ Γ΄
Περίοδος Εξουσίας1789 - 1807
ΠροκάτοχοςΑμπντούλ Χαμίτ Α΄
ΔιάδοχοςΜουσταφά Δ΄
ΟίκοςΟσμανιδών
ΠατέραςΜουσταφά Γ΄
Βαλιντέ ΣουλτάναΜιχρισάχ Βαλιντέ Σουλτάν
Γέννηση24 Δεκεμβρίου 1761
ΓενέτειραΚωνσταντινούπολη
Θάνατος28 Ιουλίου 1808 (46 ετών)
Τόπος θανάτουΚωνσταντινούπολη
ΤουράTughra of Selim III.JPG
Ο Σελίμ Γ΄ ο επονομαζόμενος Μεταρρυθμιστής (τουρκικά:III. Selim) (24 Δεκεμβρίου 1761-28 Ιουλίου 1808) ήταν Σουλτάνος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας με φιλελεύθερες αντιλήψεις.

Πρώτα χρόνια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη και ήταν γιος του Μουσταφά Γ΄και της Μιχρισάχ Σουλτάν και διαδέχτηκε το 1789 τον θείο του Αμπντούλ Χαμίτ Α΄. Ήταν ιδιαίτερα μορφωμένος και υπήρξε ποιητής και μουσικός. Το όνομά του συνδέθηκε με την πλέον ταραγμένη περίοδο της Ευρωπαϊκής ιστορίας στη περίοδο της Γαλλικής Επανάστασης. Η εξωτερική του πολιτική σημαδεύτηκε απο τις συνεχείς καταστροφικές ήττες. Το 1792υπέγραψε τη συνθήκη Ιασίου, με το οποίο παραχωρούσε προνόμια στους Ρώσους. Το 1788 ξέσπασε πόλεμος μεταξύ της Γαλλίας και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, όταν τα στρατεύματα του Ναπολέοντα έφτασαν στην Αίγυπτο, αναγκαζόμενος τελικά σε συμμαχία. Γενικά κατά τη διάρκεια της εξουσίας του υπήρξαν πολλές αποσχιστικές τάσεις, κυρίως απόπασάδες στις ανατολικές περιοχές της Αυτοκρατορίας, ενώ ενισχύθηκε η αυτονομία των παραδουνάβιων περιοχών. Επίσης εγκαινίασε για πρώτη φορά στην ιστορία της Αυτοκρατορίας μόνιμες διπλωματικές αποστολές στις μεγάλες πρωτεύουσες της Δύσης (ΒιέννηΛονδίνοΠαρίσιΒερολίνο).

Στον εσωτερικό τομέα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στον εσωτερικό τομέα ο Σελίμ Γ΄ επιχείρησε πολλές ριζοσπαστικές αλλαγές, κυρίως στα στρατιωτικά ζητήματα. Συγκρότησε ειδικό συμβούλιο, στα μέλη του οποίου παραχώρησε πολλές αρμοδιότητες, ενώ περιόρισε σημαντικά αυτές του Μεγάλου Βεζίρη και των τοπικών αρχόντων. Από την αρχή της ανάρρησής του στο θρόνο έλαβε σειρά μέτρων που αφορούσαν φορολογία επί θεμάτων ιδιοκτησίας καθώς και σειρά μέτρων επί της εσωτερικής διοίκησης. Προσπάθησε να περιορίσει την επιρροή των Γενιτσάρων και να δημιουργήσει τακτικό στρατό Ευρωπαϊκού τύπου. Οι συγκεκριμένες όμως μεταρρυθμίσεις που αποτέλεσαν την αρχή του λεγόμενου(Nizâm-i Cedid)Τανζιμάτ, προκάλεσαν την αντίδραση των Γενίτσαρων, οι οποίοι υποκινημένοι από κύκλους της Aυλής, και θρησκευτικούς ηγέτες τον ανέτρεψαν με κίνημα και τον εκθρόνισαν το 1807 περιορίζοντάς τον στα ανάκτορα.

Το τέλος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τελικά δολοφονήθηκε δια στραγγαλισμού κατά διαταγή του διαδόχου του στο θρόνο Μουσταφά Δ΄ μέσα στα ανάκτορα στις 28 Ιουλίου του1808 στη Κωνσταντινούπολη και το σώμα του ρίφθηκε από τα τείχη της πόλης. Ένα χρόνο αργότερα την ίδια τύχη είχε και ο Μουσταφά Δ΄.
Ο Σελίμ Γ' θεωρείται ο πρωτοπόρος του μεταρρυθμιστικού ρεύματος Νιζαμι Τζεντιντ (Nizâm-i Cedid).

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Ο Σελήμ Γ΄ είναι ο Σουλτάνος που μετά από διαβουλεύσεις ζήτησε το 1798 την καθαίρεση του Πατριάρχη Γρηγορίου του Ε΄διατάζοντας στη συνέχεια την εξορία του αρχικά στη Χαλκηδόνα και από εκεί στο Άγιο Όρος, που τελικά αποκαταστάθηκε το 1806.
  • Είναι όμως και ο Σουλτάνος που έδωσε την άδεια της ανίδρυσης της ιστορικής Μεγάλης του Γένους Σχολής σε μεγάλο οικόπεδο στη Ξηροκρήνη, (Κρυσούτσεσμέ), του Βοσπόρου, μετά από σχετικό αίτημα που του υπέβαλε ο Δημήτριος Μουρούζης, που τελούσε Μέγας Διερμηνέας (Μέγας Δραγουμάνος) της Υψηλής Πύλης από το 1806.

Commons logo
Τα Wikimedia Commons έχουν πολυμέσα σχετικά με το θέμα