Translate on my blog

Σάββατο, 13 Ιουνίου 2015

Κατάλογος Σκώτων μοναρχών

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Η βασιλική σημαία του μονάρχη της Σκωτίας: «λέων εφορμών σε διπλό πλαίσιο με κρίνα»
Ο μονάρχης της Σκωτίας ήταν ο αρχηγός του κράτους του Βασιλείου της Σκωτίας. Σύμφωνα με την παράδοση, ο πρώτος Βασιλιάς των Σκώτων ήταν ο Κέννεθ Μακ Άλπιν (Cináed mac Ailpín), ο οποίος το 843 ίδρυσε το κράτος. Η διάκριση μεταξύ του Βασιλείου της Άλμπα/Σκωτίας και του Βασιλείου των Πίκτων είναι μάλλον το προϊόν μεταγενέστερου μεσαιωνικού μύθου και γίνεται σύγχυση από μια αλλαγή στην ονοματολογία, δηλαδή ο Rex Pictorum (Βασιλιάς των Πίκτων) γίνεται ri Alban(Βασιλιάς της Άλμπα) υπό τον Ντόναλντ Β΄. Η αλλαγή αυτή έγινε περί τα τέλη του 9ου αιώνα, όταν η γλώσσα των βασιλικών χρονικών άλλαξε από λατινική σε καθομιλούμενη. Εκείνη την περίοδο, η λέξη Alba στα Γαελικά είχε καταλήξει να αναφέρεται στο Βασίλειο των Πίκτων παρά στη Βρετανία (η παλαιότερη σημασία της).[1]
Το Βασίλειο των Πίκτων έγινε απλά γνωστό ως Βασίλειο της Άλμπα στα Γαελικά, το οποίο αργότερα έγινε γνωστό στα Αγγλικά ωςΣκωτία· οι όροι διατηρούνται σε αμφότερες τις γλώσσες έως σήμερα. Κατά τον ύστερο 11ο αιώνα και προς το ύστατο τέλος του, οι Σκώτοι βασιλείς χρησιμοποιούσαν τον όρο rex Scottorum, ή Βασιλιάς των Σκώτων, για να αναφερθούν στους εαυτούς τους στα Λατινικά. Ο τίτλος του Βασιλιά των Σκώτων περιέπεσε εν αχρηστεία το 1707 όταν το Βασίλειο της Σκωτίας συγχωνεύθηκε με το Βασίλειο της Αγγλίας για να δημιουργήσουν το Βασίλειο της Μεγάλης Βρετανίας. Έτσι η Βασίλισσα Άννα έγινε ταυτόχρονα η τελευταία μονάρχης της Σκωτίας και της Αγγλίας και η πρώτη μονάρχης της Μεγάλης Βρετανίας. Τα δύο βασίλεια μοιράζονταν ένα μονάρχη από το 1603 (με την Ένωση των Στεμμάτων), και ο Κάρολος Β΄ ήταν ο τελευταίος Σκώτος μονάρχης που στέφθηκε πραγματικά στην Σκωτία, στο Σκόουν το 1651.

Οικόσημο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όρκος της Στέψης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Όρκος της Στέψης που ορκίστηκε κάθε Βασιλιάς των Σκώτων από τον Ιάκωβο ΣΤ΄ έως τον Κάρολο Β΄ εγκρίθηκε από το Κοινοβούλιο της Σκωτίας το 1567. Ο όρκος ήταν ο εξής:
Εγώ, ο/η τάδε, υπόσχομαι πιστά, ενώπιον του αιώνιου Θεού μου, ότι κατά τη διάρκεια όλης της Πορείας της Ζωής μου, Εγώ θα υπηρετήσω τον ίδιο τον Αιώνιο, τον Θεό μου, με το ύψιστο της Δύναμής μου, σύμφωνα με τις απαιτήσεις του στον πιο Άγιο Λόγο του, που αποκαλύφθηκε και περιέχεται στην Νέα και την Παλαιά Διαθήκη· και σύμφωνα με τον ίδιο Λόγο θα διατηρήσω την αληθινή θρησκεία του Ιησού Χριστού, την κήρυξη του Αγίου Λόγου του, και την σωστή τέλεση των Μυστηρίων του, τώρα ειλημμένα και εξασκημένα μέσα σε αυτό το Βασίλειο· και θα καταργήσω και θα αντιταχθώ σε κάθε λάθος Θρησκεία αντίθετη προς αυτά· και θα κυβερνήσω τον Λαό που τέθηκε υπό την Ευθύνη του, σύμφωνα με τη Θέληση και την Εντολή το Θεού, αποκεκαλυμμένη στον προαναφερθέντα Λόγο του, και σύμφωνα με τους αγαστούς Νόμους και Συντάγματα που υπάρχουν σε αυτό το Βασίλειο, τα οποία σε μηδεμία περίπτωση θα είναι απεχθή προς τον λεχθέντα Λόγο του Αιώνιου, του Θεού μου· και θα προσφέρω στον ύψιστο βαθμό μου στην Εκκλησία του Θεού και όλους τους Χριστιανούς ανθρώπους αληθινή και τέλεια Ειρήνη στις επερχόμενες εποχές· τα Δικαιώματα και τα Μισθώματα, με όλα τα δίκαια προνόμια του Στέμματος της Σκωτίας, θα διατηρήσω και θα κρατήσω απαραβίαστα, και ούτε θα τα μεταφέρω ούτε θα τα αποξενώσω· Θα απαγορεύσω και θα καταπνίξω σε όλα τα Φέουδα και όλες τις Υποδιαιρέσεις τους την Κλοπή, την Καταπίεση και κάθε είδους Αδικία· σε όλες τις Κρίσεις, θα επιβάλλω και θα φροντίσω ότι η Δικαιοσύνη και η Ισότητα θα διατηρηθούν σε όλα τα πλάσματα χωρίς εξαίρεση, και ας είναι ελεήμονας σε εμένα και εσάς ως Λόρδος και Πατέρας όλων των Ελέων· και έξω από όλες τις γαίες μου και την αυτοκρατορία μου θα προσέχω ώστε να εκριζώσω όλες τις Αιρέσεις και τους Εχθρούς προς την αληθινή Λατρεία του θεού, ότι θα καταδικαστούν από την αληθινή Εκκλησία του Θεού για τα προαναφερόμενα Εγκλήματα· και επιβεβαιώνω πιστά τα ανωτέρω γραμμένα Πράγματα με τον επίσημο μου Όρκο.
Ο Όρκος της Στέψης που πήραν η Μαρία Β΄, ο Γουλιέλμος Γ΄ και η Άννα εγκρίθηκε από το Κοινοβούλιο της Σκωτίας στις 18 Απριλίου 1689.[2]

Κατάλογος μοναρχών της Σκωτίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οίκος των Αλπίνων (848–1034)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οίκος του Ντάνκελντ (1034–1286)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ντάνκαν ανέβηκε στο θρόνο ως εγγονός από τη μητέρα του του Μάλκολμ Β'. Μετά από μια ανεπιτυχή βασιλεία, ο Ντάνκαν σκοτώθηκε σε μάχη από τον Μάκβεθ, ο οποίος είχε μια μακρά και σχετικά επιτυχημένη βασιλεία. Σε μια σειρά μαχών μεταξύ 1057 και 1058, ο γιος του Ντάνκαν Μάλκολμ Γ' νίκησε και σκότωσε τον Μάκβεθ και τον προγονό του Μάκβεθ και διάδοχό του Λούλακ, και διεκδίκησε το θρόνο. Οι δυναστικές έριδες δεν τελείωσαν εκεί: με τον θάνατο του Μάλκολμ στη μάχη, ο αδελφός του Ντόναλντ Μπαν διεκδίκησε το θρόνο, εκδιώκοντας τους γιους του Μάλκολμ από τη Σκωτία· πρόεκυψε ένας εμφύλιος πόλεμος, με τον Ντόναλντ Μπαν και τον γιο του Μάλκολμ Εδμούνδο να αντιμετωπίζουν τους υπόλοιπους, υποστηριζόμενους από τους Άγγλους, γιους του Μάλκολμ, ηγέτης των οποίων ήταν αρχικά ο Ντάνκαν Β' και αργότερα ο Έντγκαρ. Ο Έντγκαρ θριάμβευσε, στέλνοντας τον θείο και τον αδελφό του σε μοναστήρια. μετά τη βασιλεία του Δαβίδ Α', ο Σκωτικός θρόνος άλλαζε κάτοχο σύμφωνα με τους κανόνες πρωτοτοκίας, από πατέρα σε γιο, ή αν αυτό δεν ήταν δυνατό, από αδελφό σε αδελφό.
Όνομα
(Σύγχρονο Γαελικό όνομα)
(Μεσαιωνικό Γαελικό όνομα)
ΠορτραίτοΜεσαιωνικός ΤίτλοςΨευδώνυμοΘέση στη Δυναστεία
(Πατρικός Οίκος)
Θέση στη Δυναστεία
(Μητρικός Οίκος)
Ντάνκαν Α΄
(Donnchadh mac Crìonain)
(Donnchad mac Crínáin)

1034–1040
Donnchad I.jpgRí AlbanAn t-Ilgarach
"The Diseased"
"The Sick"[3]
εγγονός του Μάλκολμ Β΄
(Οίκος των Αλπίνων)
γιος της Bethóc, Eldest κόρης του Μάλκολμ Β΄
(Οίκος των Αλπίνων)
Μάκβεθ
(MacBheatha mac Fhionnlaigh)
(Mac Bethad mac Findláich)

1040–1057
Macbeth of Scotland.jpgRí AlbanRí Deircc
"The Red King"[4]
1) γιος του Mormaer Findláech
2) εγγονός του Μάλκολμ Β΄
3) σύζυγος της Gruoch ingen Boite, εγγονή του Κέννεθ Γ΄
γιος άγνωστης κόρης ή εγγονής του Μάλκολμ Β΄
(Οίκος των Αλπίνων)
Λούλαχ
(Lughlagh mac Gille Chomghain)
(Lulach mac Gille Comgaín)

1057–1058
Rí AlbanTairbith
"The Unfortunate"[4]
-
Fatuus,
"the Foolish"[5]
1) γιος του Gille Coemgáin of Moray
2) εγγονός του Κέννεθ Γ΄
(Οίκος των Αλπίνων)
γιος της Gruoch ingen Boite, εγγονής του Κέννεθ Γ΄
Μάλκολμ Γ΄ (Κάνμορ)
(Maol Chaluim mac Dhonnchaidh)
(Máel Coluim mac Donnchada)

1058–1093
Malcolm3Canmore.jpgRí Alban / Scottorum basileus; Cenn Mór ("Canmore")
"Great Chief"[6]
γιος του Ντάνκαν Α΄γιος της Σύμπιλ,
αδελφή του κόμη της Νορθάμπριας, Σάιγουαρντ
(Οίκος του Κνούτου του Μεγάλου)
Ντόναλντ Γ΄(Ντόναλμπαν)
(Dòmhnall mac Dhonnchaidh)
(Domnall mac Donnchada)

1093–1097
Rí AlbanBán
"The Fair"
γιος του Ντάνκαν Α΄
Ντάνκαν Β΄
(Donnchadh mac Mhaoil Chaluim)
(Donnchad mac Maíl Choluim)

1094
Donnchad II.jpgRí Alban / Rex Scottorumγιος του Μάλκολμ Γ΄
Έντγκαρ
(Eagar mac Mhaoil Chaluim)
(Étgar mac Maíl Choluim)

1097–1107
King Edgar of Scotland.jpgRí Alban / Rex ScottorumProbus
"The Valiant"[7]
γιος του Μάλκολμ Γ΄
Αλέξανδρος Α΄
(Alasdair mac Mhaoil Chaluim)
(Alaxandair mac Maíl Choluim)

1107–1124
Alexander I (Alba) i.JPGRí Alban / Rex Scottorum"The Fierce"[8]γιος του Μάλκολμ Γ΄
Δαυΐδ Α΄
(Dàibhidh mac Mhaoil Chaluim)
(Dabíd mac Maíl Choluim)

1124–1153
DavidIofScotland.jpgRí Alban / Rex Scottorum"The Saint"[9]γιος του Μάλκολμ Γ΄
Μάλκολμ Δ΄
(Maol Chaluim mac Eanraig)
(Máel Coluim mac Eanric)

1153–1165
Malcolm iv.jpgRí Alban / Rex ScottorumVirgo
"The Maiden"
-
Cenn Mór,
"Great Chief"[6]
εγγονός του Δαυΐδ Α΄
Γουλιέλμος Α΄
"ο Λέων"
(Uilleam mac Eanraig)
(Uilliam mac Eanric)

1165–1214
William the Lion portrait.jpgRí Alban / Rex Scottorum"The Lion"
-
Garbh,
"The Rough"[10]
εγγονός του Δαυΐδ Α΄
Αλέξανδρος Β΄
(Alasdair mac Uilleim)
(Alaxandair mac Uilliam)

1214–1249
Alexander II (Alba) i.JPGRí Alban / Rex Scottorumγιος του Γουλιέλμου Α΄
Αλέξανδρος Γ΄
(Alasdair mac Alasdair)
(Alaxandair mac Alaxandair)

1249–1286
Alasdair III.jpgRí Alban / Rex Scottorumγιος του Αλεξάνδρου Β΄

Οίκος των Σβέρε (1286–1290), αμφισβητείται[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο τελευταίος βασιλιάς του Οίκου των Ντάνκελντ ήταν ο Αλέξανδρος Γ΄. Με τη γυναίκα του απέκτησε δύο γιους και μια κόρη. Αλλά από το 1286 οι γιοι του ήταν νεκροί, επίσης και η κόρη του, η Μαργαρίτα, η οποία όμως πριν πεθάνει είχε κάνει μία κόρη, που ονομάζεται επίσηςΜαργαρίτα, με το σύζυγό της Ερρίκο Β΄ της Νορβηγίας. Ο Αλέξανδρος είχε ξαναπαντρευτεί, αλλά ο ίδιος στις αρχές του 1286 πέθανε σε ένα ατύχημα γυρνώντας στο σπίτι. Η σύζυγός του, Γιολάντα της Dreux, ήταν έγκυος. Αλλά το Νοέμβριο του 1286 χάθηκε και η τελευταία ελπίδα να φέρει ζωντανό το παιδί της. Κατά συνέπεια, η Συνθήκη του Σόλσμπερι, των Κηδεμόνων της Σκωτίας, αναγνώρισε ως Βασίλισσα των Σκωτσέζων την εγγονή του Αλεξάνδρου Γ΄, Μαργαρίτα της Νορβηγίας, γνωστή και ως "Κόρη της Νορβηγίας". Η Μαργαρίτα παρέμεινε στο Βασίλειο της Νορβηγίας του πατέρα της μέχρι το φθινόπωρο του 1290, οπότε έγινε 7 ετών και στάλθηκε στην Σκωτία. Πέθανε ωστόσο κατά το ταξίδι στο Όρκνεϊ, και ποτέ δεν πάτησε το πόδι της στο έδαφος της Σκωτίας, ούτε και στέφθηκε στο Σκόουν. Ως εκ τούτου αμφισβητείται από μερικούς που δεν την θεωρούν βασίλισσα.
ΌνομαΠορτραίτοΓέννησηΓάμος/οιΘάνατοςΘέση στη Δυναστεία
Μαργαρίτα
Κόρη της Νορβηγίας
1286–1290
Margaret, Maid of Norway imaginary.jpgπερ. Απρίλιος 1283
Νορβηγία
κόρη του Ερρίκου Β΄ της Νορβηγίας
και της Μαργαρίτας της Σκωτίας
άγαμηΣεπτέμβριος/Οκτώβριος 1290
Όρκνεϊ
7 ετών
εγγονή του Αλέξανδρου Γ΄

Πρώτη Μεσοβασιλεία (1290–1292)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οίκος του Μπάλλιολ (1292–1296)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο θάνατος της Μαργαρίτας της Νορβηγίας εγκαινίασε μια διετή μεσοβασιλεία στη Σκωτία που προκλήθηκε από μια κρίση διαδοχής. Με τον θάνατό της, η γραμμή του Γουλιέλμου Α' εξέλιπε· ούτε υπήρχε προφανής διάδοχος κατά πρωτοτοκία. Δεκατρείς υποψήφιοι παρουσιάστηκαν· οι επιφανέστεροι ήταν ο Τζον ντε Μπάλιολ, δισέγγονος του νεαρότερου αδελφού του Γουλιέλμου Α΄, Ντέιβιντ του Χάντινγκτον, και ο Ρόμπερτ Μπρους, Λόρδος του Άναντεϊλ, εγγονός του Ντέιβιντ του Χάντινγκτον. Οι Σκώτοι Ευγενείς κάλεσαν τονΕδουάρδο Α' της Αγγλίας για να επιλύσει τη διαφορά· εκείνος ανταπκρίθηκε, αλλά ανάγκασε τους Σκώτους να ορκιστύν πίστη σε εκείνον ως επικυρίαρχο. Τελικά, αποφασίστηκε ότι ο Τζον ντε Μπάλιολ θα γινόταν Βασιλιάς; αποδείστηκε αδύναμος και ανίκανος και το 1296 εξαναγκάστηκε σε παραίτηση από τον Εδουάρδο Α΄, ο οποίος ππροσπάθησε μετά να υποτάξει τη Σκωτία στο Βασίλειο της Αγγλίας.
ΌνομαΠορτραίτοΓέννησηΓάμος/οιΘάνατοςΘέση στη Δυναστεία
Τζων Μπάλλιολ
(επίσης Ιωάννης της Σκωτίας)
Toom Tabard ("Empty Cloak")
(Iain Balliol)
1292–1296
SetonArmorialJohnBalliolAndWife.jpgπερ. 1249Ισαβέλλα του Βαρέν
9 Φεβρουαρίου 1281
τουλαχιστον ένα παιδί[11]
περ. 25 Νοεμβρίου 1314
ΠικαρντίΓαλλία
δισέγγονος του Δαυΐδ του Χάντιγκτον
(αδελφός του Γουλιέλμου Α΄)

Δεύτερη Μεσοβασιλεία (1296–1306)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οίκος των Μπρους (1306–1371)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

ΌνομαΠορτραίτοΓέννησηΓάμος/οιΘάνατοςΘέση στη Δυναστεία
Ροβέρτος Α΄
ο Καλός
(Roibert a Briuis)
1306–1329
Robert I and Isabella of Mar.jpg11 Ιουλίου 1274
Κάστρο του Τάρνμπερρυ,Αϋρσάιρ
γιος του Ροβέρτου του Μπρους
και της Μάρτζορι, κόμισσα του Κάρικ[12]
Ισαβέλλα του Μαρ
1295
μία κόρη
Ελισάβετ του Μπουργκ
Writtle, Έσσεξ,Αγγλία
1302
τρία παιδιά
7 Ιουνίου 1329
Αρχοντικό του Κάρντρος
Ντανμπαρτονσάιρ
54 ετών
τρισέγγονος του Δαυΐδ του Χάντιγκτον
(αδελφός του Γουλιέλμου Α΄)
(εκλογή)
Δαυίδ Β΄
(Dàibhidh Bruis)
1329–1371
David II of Scotland.jpg5 March 1324
Παλάτι του Ντανφερμλάιν,Φάιφ
γιος του Ροβέρτου Α΄
και της Ελισάβετ του Μπουργκ
Ιωάννα του πύργου
Μπέργουικ/Τουίντ
17 Ιουλίου 1328
χωρίς τέκνα
Μαργαρίτα Ντράμμοντ
Inchmurdach, Φάιφ
20 Φεβρουαρίου 1364
χωρίς τέκνα
22 Φεβρουαρίου 1371
Κάστρο του Εδιμβούργου
46 ετών
γιος του Ροβέρτου Α΄ (πρωτοτοκία)

Οίκος των Στιούαρτ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κύριο λήμμα: Οίκος των Στιούαρτ

Στιούαρτ (1371–1567)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

ΌνομαΠορτραίτοΓέννησηΓάμος/οιΘάνατοςΘέση στη Δυναστεία
Ροβέρτος Β΄
o Στιούαρτ
(Roibert II Stiùbhairt)
1371–1390
Robert and Euphemia.jpg2 Μαρτίου 1316
Πάισλυ, Ρένφριουσαϊρ
γιος του Ουόλτερ Στιούαρτ (6ος Μέγας Δικαστής της Σκωτίας) και της Μάρτζορι Μπρους
Ελίζαμπεθ Μιούρ
1336 (αβέβαιης κανονικότητας)
1349 (με Παπική απαλλαγή)
δέκα παιδιά[13]
Ευφημία του Ρος
2 Μαΐου 1355
τέσσερα παιδιά[14]
19 Απριλίου 1390
Κάστρο του Νταν-Ντόναλντ, Αϋρσάιρ
74 ετών
εγγονός τουΡοβέρτου Α΄(πρωτοτοκία)
Ροβέρτος Γ΄
(γεν. Τζων Στιούαρτ)
ο Χωλός Βασιλιάς
(Roibert III Stiùbhairt,An Righ Bhacaigh)
1390–1406
Robert III and Annabella Drummond.jpgπερ. 1337
γιος του Ροβέρτου Β΄ και της Ελίζαμπεθ Μιούρ
Αναμπέλλα Ντράμμοντ
1367
επτά παιδιά[15]
4 Απριλίου 1406
Rothesay Castle
περ. 69 ετών
γιος του Ροβέρτου Β΄ (πρωτοτοκία)
Ιάκωβος Α΄
(Seumas I Stiùbhairt)
1406–1437
King James I of Scotland.jpgτέλη Ιουλίου 1394
Παλάτι του Ντανφερμλάιν, Φάιφ
γιος του Ροβέρτου Γ΄ και της Αναμπέλλας Ντράμμοντ
Τζόαν Μπιούφορτ
Καθεδρικός Ναός του Σάουθουαρκ
2 Φεβρουαρίου 1424
οκτώ παιδιά[16]
21 Φεβρουαρίου 1437
ΜπλακφρίαρςΠερθ
περ. 42 ετών
γιος του Ροβέρτου Γ΄ (πρωτοτοκία)
Ιάκωβος Β΄
ο Πυρινοπρόσωπος
(Seumas II Stiùbhairt)
1437–1460
James II of Scotland 17th century.jpg16 Οκτωβρίου 1430
Αββαείο του ΧόλιρουντΕδιμβούργο
γιος του Ιακώβου Α΄ και της Τζόαν Μπιούφορτ
Mary of Guelders
Αββαείο του Χόλιρουντ, Εδιμβούργο
3 Ιουλίου 1449
επτά παιδιά[17]
3 Αυγούστου 1460
Κάστρο του Ρόξμπουργκ
29 ετών
γιος του Ιακώβου Α΄ (πρωτοτοκία)
Ιάκωβος Γ΄
(Seumas III Stiùbhairt)
1460–1488
James III of Scotland.jpg10 Ιουλίου 1451
Κάστρο του Στίρλινγκ ή Κάστρο του Αγίου Ανδρέα
γιος του Ιακώβου Β΄ και της Mary of Guelders
Μαργαρίτα της Δανίας
Αββαείο του Χόλιρουντ
13 Ιουλίου 1469
τρία παιδιά[18]
11 Ιουνίου 1488
Νότια του Στίρλινγκ
36 ετών
γιος του Ιακώβου Β΄ (πρωτοτοκία)
Ιάκωβος Δ΄
(Seumas IV Stiùbhairt)
1488–1513
James IV of Scotland.jpg17 Μαρτίου 1473
Κάστρο του Στίρλινγκ
γιος του Ιακώβου Γ΄ και της Μαργαρίτας της Δανίας
Μαργαρίτα Τυδώρ
Αββαείο του Χόλιρουντ
8 Αυγούστου 1503
έξι παιδιά[19]
9 Σεπτεμβρίου 1513
Μάχη του Μπράνξτον,Νορθάμπερλαντ, Αγγλία
40 ετών
γιος του Ιακώβου Γ΄ (πρωτοτοκία)
Ιάκωβος Ε΄
(Seumas V Stiùbhairt)
1513–1542
James V of Scotland2.jpg15 Απριλίου 1512
Παλάτι ΛίνλιθγκοουΔυτική Λοδαίννη
γιος του Ιακώβου Δ΄ και της Μαργαρίτα Τυδώρ
Μαγδαληνή του Βαλουά
Καθεδρικός Νοτρ Νταμ,ΠαρίσιΓαλλία
1 Ιανουαρίου 1537
χωρίς τέκνα[20]
Μαίρη του Γκιζ
Καθεδρικός Νοτρ Νταμ, Παρίσι, Γαλλία
18 Μαΐου 1538
τρία παιδιά[21]
14 Δεκεμβρίου 1542
Παλάτι του Φάλκλαντ, Φάιφ
30 ετών
γιος του Ιακώβου Δ΄ (πρωτοτοκία)
Μαρία Α΄, Βασιλική σύζυγος της Γαλλίας
(Mairi Stiùbhairt)
1542–1567
Mary Queen of Scots Blairs Museum.jpg8 Δεκεμβρίου 1542
Παλάτι Λίνλιθγκοου
κόρη του Ιακώβου Ε΄ και της Μαίρης του Γκιζ
Βασιλιάς Φραγκίσκος Β΄
24 Απριλίου 1558
χωρίς τέκνα[22]
Λόρδος Χένρι Στιούαρτ
Παλάτι Χόλιρουντ
9 Ιουλίου 1565
ένα τέκνο[23]
Κόμης Τζέημς Χέπμπουρν
Παλάτι Χόλιρουντ
15 Μαΐου 1567
χωρίς τέκνα[24]
8 Φεβρουαρίου 1587
Κάστρο Φόδερινγκχεϋ,Νορθάμπτονσαϊρ, Αγγλία
44 ετών (εκτελέσθηκε)
κόρη του Ιακώβου Ε΄ (πρωτοτοκία)

Στιούαρτ (1567–1651)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

ΌνομαΠορτραίτοΓέννησηΓάμος/οιΘάνατοςΘέση στη Δυναστεία
Ιάκωβος ΣΤ΄
(επίσης Ιάκωβος Α΄ της Αγγλίας και της Ιρλανδίας)
(Seumas VI Stiùbhairt)
1567–1625
JamesIEngland.jpg19 Ιουνίου 1566
Κάστρο του Εδιμβούργου
γιος του Ερρίκου Στιούαρτ, λόρδου του Νταρνλέι και της Μαίρης Α΄
Άννα της Δανίας
Παλάτι του Παλαιού Επισκόπου, Όσλο,Νορβηγία
23 Νοεμβρίου 1589
επτά παιδιά[25]
27 Μαρτίου 1625
Theobalds House,Χερτφορντσάιρ, Αγγλία
aged 58
γιος της Μαίρης Α΄ (πρωτοτοκία)
Κάρολος Α΄
(επίσης Κάρολος Α΄ της Αγγλίας και της Ιρλανδίας)
(Teàrlach I Stiùbhairt)
1625–1649
King Charles I after original by van Dyck.jpg19 Νοεμβρίου 1600
Παλάτι του Ντανφερμλάιν,Ντανφερμλάιν
γιος του Ιακώβου ΣΤ΄ και της Άννας της Δανίας
Ενριέττα Μαρία της Γαλλίας
Αββαείο του Αγίου Αυγουστίνου,Καντέρμπερι, Αγγλία
13 Ιουνίου 1625
εννέα παιδιά[26]
30 Ιανουαρίου 1649
Παλάτι του Ουάϊτχωλ, Λονδίνο, Αγγλία
48 ετών (εκτελέστηκε)
γιος του Ιακώβου ΣΤ΄ (πρωτοτοκία)
Κάρολος Β΄
(επίσης Κάρολος Β΄ της Αγγλίας και της Ιρλανδίας)
(Teàrlach II Stiùbhairt)
1649–1651
Charles II of England.jpeg29 Μαΐου 1630
Παλάτι του Αγίου Ιακώβου,Λονδίνο, Αγγλία
γιος του Καρόλου Α΄ και της Ενριέττας Μαρίας της Γαλλίας
Αικατερίνη της Μπραγκάνζα
Πόρτσμουθ, Αγγλία
14 Μαΐου 1662
χωρίς τέκνα[27]
6 Φεβρουαρίου 1685
Παλάτι του Ουάϊτχωλ, Λονδίνο, Αγγλία
54 ετών
γιος του Καρόλου Α΄ (πρωτοτοκία)

Οίκος των Στιούαρτ (1660–1707), παλινόρθωση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Με την παλινόρθωση, οι Στιούαρτ έγιναν Βασιλείς της Σκωτίας ακόμη μια φορά. Αλλά τα δικαιώματα της Σκωτίας δεν έγιναν σεβαστά: το Σκωτικό Κοινοβούλιο διαλύθηκε, κατά την βασιλεία του Καρόλου Β΄, και ο αδελφός του Ιάκωβος διορίσθηκε Κυβερνήτης της Σκωτίας. Ο ίδιος ο Ιάκωβος έγινε Ο Ιάκωβος Ζ΄ το 1685· ο Καθολικισμός του δεν έγινε ανεκτός, και εκδιώχθηκε από την Αγγλία μετά από τρία χρόνια. Στην θέση του ήλθε η κόρη του Μαίρη και ο σύζυγος της Γουλιέλμος της Οράγγης, ο κυβερνήτης της Ολλανδικής Δημοκρατίας· έγιναν δεκτοί ως μονάρχες της Σκωτίας μετά από μια περίοδο διαβούλευσης με το Σκωτικό Κοινοβούλιο, και κυβέρνησαν μαζί ως Γουλιέλμος Β΄ και Μαίρη Β΄.
ΌνομαΠορτραίτοΓέννησηΓάμος/οιΘάνατοςΘέση στη Δυναστεία
Κάρολος Β΄
(επίσης Κάρολος Β΄ της Αγγλίας και της Ιρλανδίας)
(Teàrlach II Stiùbhairt)
1660–1685
Charles II of England.jpeg29 Μαΐου 1630
Παλάτι του Αγίου Ιακώβου,Λονδίνο, Αγγλία
γιος του Καρόλου Α΄ και της Ενριέττας Μαρίας της Γαλλίας
Αικατερίνη της Μπραγκάνζα
Πόρτσμουθ, Αγγλία
14 Μαΐου 1662
χωρίς τέκνα
6 Φεβρουαρίου 1685
Παλάτι του Ουάϊτχωλ, Λονδίνο, Αγγλία
54 ετών
γιος του Καρόλου Α΄ (πρωτοτοκία)
Ιάκωβος Ζ΄
(επίσης Ιάκωβος Β΄ της Αγγλίας και της Ιρλανδίας)
(Seumas VII Stiùbhairt)
1685–1688
James II 1633-1701.jpg14 Οκτωβρίου 1633
Παλάτι του Αγίου Ιακώβου, Λονδίνο, Αγγλία
γιος του Καρόλου Α΄ και της Ενριέττας Μαρίας της Γαλλίας
Ανν Χάιντ
Στραντ, Λονδίνο, Αγγλία
3 Σεπτεμβρίου 1660
οκτώ παιδιά[28]
Μαρία της Μόντενα
Ντόβερ, Αγγλία
21 Νοεμβρίου 1673
επτά παιδιά[29]
16 Σεπτεμβρίου 1701
Château de Saint-Germain-en-Laye, Γαλλία
67 ετών
γιος του Καρόλου Α΄ (πρωτοτοκία)
Μαίρη Β΄
(επίσης Μαίρη Β΄ της Αγγλίας και της Ιρλανδίας)
(Mairi II Stiùbhairt)
1689–1694
Queen Mary II.jpg30 Απριλίου 1662
Παλάτι του Αγίου Ιακώβου, Αγγλία
κόρη του Ιακώβου Β΄ και της Ανν Χάιντ
Παλάτι του Αγίου Ιακώβου
4 Νοεμβρίου 1677
τρία παιδιά (κανένα δεν επεβίωσε)[30]
28 Δεκεμβρίου 1694
Παλάτι του Κένσινγκτον, Αγγλία
32 ετών
εγγόνια του Καρόλου Α΄ (το στέμμα τους προσφέρθηκε από το Κοινοβούλιο)
Γουλιέλμος Β΄
(επίσης Γουλιέλμος Γ΄ της Αγγλίας και Γουλιέλμος Α΄ της Ιρλανδίας)
(Uilleam Orains, "William of Orange")
1689–1702
William III of England.jpg4 November 1650
The Hague, Ολλανδική Δημοκρατία
γιος του Γουλιέλμος Β΄, Πρίγκιπας της Οράγγης και της Μαίρη, Βασιλική Πριγκίπισσα
8 Μαρτίου 1702
Παλάτι του Κένσινγκτον, Αγγλία
51 ετών
Άννα
(επίσης Άννα της Αγγλίας και της Ιρλανδίας)
(Anna Stiùbhairt)
1702–1707
Βασίλισσα της Μεγάλης Βρετανίας
1707–1714
Anne1705.jpg6 Φεβρουαρίου 1665
Παλάτι του Αγίου Ιακώβου
κόρη του Ιακώβου Β΄ και της Άνν Χάιντ
Γεώργιος της Δανίας
Παλάτι του Αγίου Ιακώβου
28 Ιουλίου 1683
17 παιδιά[31]
1 Αυγούστου 1714
Παλάτι του Κένσινγκτον, Αγγλία
49 ετών
κόρη του Ιακώβου Ζ΄ (πρωτοτοκία· Χάρτα των Δικαιωμάτων 1689)
Για τους μονάρχες μετά το 1707 βλ. Κατάλογος Βρετανών μοναρχών.

Ιακωβίτες διεκδικητές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κύριο λήμμα: Ιακωβιτική διαδοχή
Ο Ιάκωβος Ζ' συνέχισε να διεκδικεί τους θρόνους της Αγγλίας, της Σκωτίας και της Ιρλανδίας. Όταν πέθανε το 1701, ο γιος του Ιάκωβος κληρονόμησε τις διεκδικήσεις του πατέρα του και αυτοαποκαλείτο Ιάκωβος Η' της Σκωτίας και Γ' της Αγγλίας και της Ιρλανδίας. Συνέχισε να το κάνει αυτό σε όλη τη ζωή του ακόμη και μετά την συγχώνευση των Βασιλείων της Αγγλίας και της Σκωτίας στο Βασίλειο της Μεγάλης Βρετανίας. Το 1715,ένα χρόνο μετά τον θάνατο της αδελφής του, Βασίλισσας Άννας, και την άνοδο στο θρόνο του εξαδέλφου τους Γεωργίου του Ανόβερου, ο Ιάκωβος αποβιβάστηκε στη Σκωτία και προσπάθησε να πάρει τον θρόνο· απέτυχε και αναγκάστηκε να γυρίσει στην ηπειρωτική Ευρώπη. Μια δεύτερη προσπάθεια από τον γιο του, Κάρολο, το 1745, επίσης απέτυχε. Και τα δύο παιδιά του Ιακώβου πέθαναν χωρίς νόμιμο απόγονο επιφέροντας το τέλος της οικογένειας Στιούαρτ.

Νόμοι της Ένωσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι Νόμοι της Ένωσης ήταν δίδυμοι Κοινοβουλευτικοί νόμοι που πέρασαν μεταξύ 1706 και 1707 από το Κοινοβούλιο της Αγγλίας και τοΚοινοβούλιο της Σκωτίας, θέτοντας σε ισχύ τους όρους της Συνθήκης της Ένωσης, που συμφωνήθηκε στις 22 Ιουλίου 1706, μετά από παρατεταμένη διαπραγμάτευση μεταξύ των Επιτρόπων της Βασίλισσας Άννας, που εκπροσωπούσαν τα δύο κοινοβούλια. Οι Πράξεις αυτές ένωσαν το Βασίλειο της Αγγλίας και το Βασίλειο της Σκωτίας για να σχηματίσουν ένα ενιαίο Βασίλειο της Μεγάλης Βρετανίας.[32]
Η Σκωτία και η Αγγλία μοιράζονταν έναν μονάρχη από την Ένωση των Στεμμάτων το 1603, όταν ο Ιάκωβος ΣΤ΄, Βασιλιάς των Σκώτων, κληρονόμησε τον Αγγλικό θρόνο από από την δις απομακρυσμένη εξαδέλφη του, Βασίλισσα Ελισάβετ Α΄ της Αγγλίας. Αν και περιγράφεται ως μια Ένωση των Στεμμάτων, πριν τους Νόμους της Ένωσης του 1707, τα στέμματα των δύο ξεχωριστών βασιλείων αναπαύονταν στην ίδια κεφαλή. Τρεις ανεπιτυχείς προσπάθειες (το 1606, 1667, και 1689) έγιναν για να ενωθούν τα δύο βασίλεια με Νόμους του Κοινοβουλίου, αλλά μέχρι τον πρώιμο 18ο αιώνα η ιδέα αυτή δεν είχε την θέληση και των δύο πολιτικών δομών (αν όχι των ανθρώπων) για να επιτύχει, φέρνοντας έτσι τα δυο ανεξάρτητα κράτη μαζί υπό ένα μοναδικό κοινοβούλιο καθώς και έναν μοναδικό μονάρχη.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 1. Άλμα πάνω Broun (2007), Cheese. Scottish Independence, σσ. 71–97.
 2. Άλμα πάνω Scottish Parliament Project.
 3. Άλμα πάνω Skene, Chronicles, p. 101.
 4. ↑ Άλμα πάνω, στο:4,0 4,1 Skene, Chronicles, p. 102.
 5. Άλμα πάνω Anderson, Early Sources, vol. i, p. 603.
 6. ↑ Άλμα πάνω, στο:6,0 6,1 This name was probably only originally applied to Mael Coluim IV, Mael Coluim III's grandson, and then later confused; see Duncan, Kingship of the Scots, pp. 51–52, 74–75; Oram, David I, p. 17, note 1. Cenn Mór certainly means "great chief" rather than "big head", as sometimes thought.
 7. Άλμα πάνω Anderson, Early Sources, vol. ii, p. 141.
 8. Άλμα πάνω This nickname however is not attested for another three centuries, in the work of Andrew of Wyntoun.
 9. Άλμα πάνω Later nickname. Latin Sanctus also means simply "Holy". David was never canonised.
 10. Άλμα πάνω Annals of Ulster, s.a. 1214.6; Annals of Loch Cé, s.a. 1213.10.
 11. Άλμα πάνω English Earls 1067-1122
 12. Άλμα πάνω Robert The Bruce. Publisher: Heinemann. ISBN 0-431-05883-0.
 13. Άλμα πάνω «Person Page 10210». thePeerage.com. Ανακτήθηκε στις 2 Φεβρουαρίου 2011.
 14. Άλμα πάνω «Person Page 10532». thePeerage.com. Ανακτήθηκε στις 2 Φεβρουαρίου 2011.
 15. Άλμα πάνω «Person Page 10211». thePeerage.com. Ανακτήθηκε στις 2 Φεβρουαρίου 2011.
 16. Άλμα πάνω «Person Page 10211». thePeerage.com. Ανακτήθηκε στις 2 Φεβρουαρίου 2011.
 17. Άλμα πάνω «Person Page 10211». thePeerage.com. Ανακτήθηκε στις 2 Φεβρουαρίου 2011.
 18. Άλμα πάνω «Person Page 10212». thePeerage.com. Ανακτήθηκε στις 2 Φεβρουαρίου 2011.
 19. Άλμα πάνω «Person Page 10143». thePeerage.com. Ανακτήθηκε στις 2 Φεβρουαρίου 2011.
 20. Άλμα πάνω «Person Page 10208». thePeerage.com. Ανακτήθηκε στις 2 Φεβρουαρίου 2011.
 21. Άλμα πάνω «Person Page 10190». thePeerage.com. Ανακτήθηκε στις 2 Φεβρουαρίου 2011.
 22. Άλμα πάνω «Person Page 10189». thePeerage.com. Ανακτήθηκε στις 2 Φεβρουαρίου 2011.
 23. Άλμα πάνω «Person Page 10190». thePeerage.com. Ανακτήθηκε στις 2 Φεβρουαρίου 2011.
 24. Άλμα πάνω «Person Page 10189». thePeerage.com. Ανακτήθηκε στις 2 Φεβρουαρίου 2011. (απέβαλε δίδυμα ή θνησιγένεια.)
 25. Άλμα πάνω «Person Page 10138». thePeerage.com. Ανακτήθηκε στις 2 Φεβρουαρίου 2011.
 26. Άλμα πάνω «Person Page 10139». thePeerage.com. Ανακτήθηκε στις 2 Φεβρουαρίου 2011.
 27. Άλμα πάνω «Person Page 10140». thePeerage.com. Ανακτήθηκε στις 2 Φεβρουαρίου 2011.
 28. Άλμα πάνω «Person Page 10136». thePeerage.com. Ανακτήθηκε στις 2 Φεβρουαρίου 2011.
 29. Άλμα πάνω «Person Page 10136». thePeerage.com. Ανακτήθηκε στις 2 Φεβρουαρίου 2011.
 30. Άλμα πάνω «Person Page 10136». thePeerage.com. Ανακτήθηκε στις 2 Φεβρουαρίου 2011.
 31. Άλμα πάνω «Person Page 10134». thePeerage.com. Ανακτήθηκε στις 2 Φεβρουαρίου 2011.
 32. Άλμα πάνω «Welcome». parliament.uk. Ανακτήθηκε στις 7 Οκτωβρίου 2008.

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 • Alan Orr Anderson (1922), Early Sources of Scottish History: AD 500–1286 (2 τόμοι), Edinburgh
 • Broun, Dauvit (2007), Scottish Independence and the Idea of Britain. From the Picts to Alexander III., Edinburgh University Press,ISBN 978-0-7486-2360-0
 • Hudson, Benjamin T. (1994), Kings of Celtic Scotland, Westport
 • William Forbes Skene, επιμ.. (1867), Chronicles of the Picts, Chronicles of the Scots and other Early Memorials of Scottish History, Edinburgh