Translate on my blog

Σάββατο, 20 Ιουνίου 2015

Βασίλειο της Αγγλίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Βασίλειο της Αγγλίας
10ος αιώνας–1707
1649–1660: Κοινοπολιτεία
 
ΣημαίαΒασιλικό Εθνόσημο
Το Βασίλειο της Αγγλίας με πράσινο
Πρωτεύουσα
Θρησκεία
Πολίτευμα
Μονάρχης
 - Μέχρι το 939Έθελσταν (πρώτος)
 - 1702–1707Άννα (τελευταία)
Νομοθετικό ΣώμαΚοινοβούλιο
 - Άνω ΒουλήΒουλή των Λόρδων
 - Κάτω ΒουλήΒουλή των Κοινοτήτων
Ιστορία
 - Ενωποίηση
 - Νορμανδική κατάκτηση1066–1088
 - Νόμοι Πράξεων Ουαλίας1535–1542
 - Ένωση των Στεμμάτων24 Μαρτίου 1603
 - Ένδοξη Επανάσταση11 Δεκεμβρίου 1688
 - Ένωση με τη Σκωτία1 Μαΐου
ΝόμισμαΣτερλίνα
Προηγήθηκε
Διαδέχτηκε
Ουέσσεξ
Νορθουμβρία
Πόουις Φάντογκ
Πόουις Γουένγουινγουιν
Arms of Llywelyn.svgΠριγκιπάτο της Ουαλίας
Βασίλειο της Μεγάλης Βρετανίας
ΣήμεραFlag of the United Kingdom.svg Ηνωμένο Βασίλειο
Το Βασίλειο της Αγγλίας ήταν, από το 927 ως το 1707, ανεξάρτητο κράτος, το οποίο βρισκόταν στα βορειοδυτικά της Ευρώπης, στη Βρετανία. Γεωγραφικά, αποτελείτο κατά το μεγαλύτερο μέρος του από την περιοχή τηςΑγγλίας, και είναι τμήμα του σημερινού Ηνωμένου Βασιλείου. Συνόρευε βόρεια με το Βασίλειο της Σκωτίας, και, αρχικά, και με το βασίλειο της Ουαλίας. Το βασίλειο αρχικά διοικούνταν από Αγγλοσάξωνες, απογόνους των γερμανικών φύλων που εισέβαλαν τον 5ο αιώνα στο νησί. Ως έτος ίδρυσής του θεωρείται το 927, οπότε με τη συνθήκη της γέφυρας του Ίμοντ, ο βασιλιάς Έθελσταναναγνωρίστηκε από άλλους βασιλείς του νησιού ως επικυρίαρχος και υιοθέτησε τον τίτλο Rex Anglorum (Βασιλιάς των Άγγλων).

Νορμανδική περίοδος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σταθμό στην ιστορία της Αγγλίας αποτέλεσε η κατάκτησή της από τονΝορμανδό Γουλιέλμο τον Κατακτητή, με τη συντριπτική νίκη του, το 1066, επί των Αγγλοσαξώνων στη μάχη του Χέιστινγκς. Η νορμανδική κατάκτηση εισήγαγε στην Αγγλία, μεταξύ άλλων, τη φεουδαρχία και τη ρομανική γλώσσα των κατακτητών, τα νορμανδικά. Από τότε άρχισαν να εισρέουν στο αγγλικό λεξιλόγιο πολλές λέξεις λατινικής προέλευσης, στοιχείο που διατηρείται μέχρι σήμερα στην αγγλική γλώσσα. Υπό τη διοίκηση των Νορμανδών, το βασίλειο αναδείχθηκε σταθερά σε ένα από τα ισχυρά κράτη της Δυτικής Ευρώπης. Μαζί με άλλα βασίλεια της Ευρώπης, η Αγγλία συμμετείχε στις σταυροφορίες, με γνωστότερο ηγέτη τον Ριχάρδο τον Λεοντόκαρδο.
Τον Ριχάρδο διαδέχθηκε ο αδελφός του, Ιωάννης, ο οποίος εξέδωσε τηΜάγκνα Κάρτα. Τους επόμενους αιώνες, η Αγγλία ήταν αντίπαλος της Γαλλίαςστον εξουθενωτικό εκατονταετή πόλεμο (1337-1453), ο οποίος ήταν και μια από τις αιτίες του συνακόλουθου πολέμου των δύο Ρόδων (1455-1485), μιας εμφύλιας σύγκρουσης μεταξύ δύο αριστοκρατικών οίκων, αυτών τουΛάνκαστερ και της Υόρκης. Σε αυτήν τη σύγκρουση νικητής αναδείχθηκε τελικά ο Ερρίκος Τυδώρ, ο οποίος είχε δεσμούς με τους Λάνκαστερ και ήταν ο πρώτος βασιλιάς του οίκου των Τυδώρ.

Περίοδος των Τυδώρ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τον διαδέχθηκε ο γιος του, Ερρίκος ο Η΄, κατά τη διάρκεια της βασιλείας του οποίου συνέβη το κομβικής σημασίας γεγονός της Μεταρρύθμισης. Ο ίδιος ο Ερρίκος ήρθε σε σύγκρουση με τον πάπα, και αυτοανακηρύχθηκε κεφαλή τηςΕκκλησίας της Αγγλίας, αποκλείοντας έτσι τον πάπα από την ανάμειξή του στα εκκλησιαστικά ζητήματα της Αγγλίας. Από την περίοδο της βασιλείας του ξεκινούν θρησκευτικές αναταραχές σχετιζόμενες με τη Μεταρρύθμιση, οι οποίες θα κλονίζουν συχνά το βασίλειο μέχρι τον 18ο αιώνα. Η σημαντικότερη διάδοχος του Ερρίκου είναι η Ελισάβετ Α΄, η οποία βασίλεψε για πολλά χρόνια και συγκαταλέγεται στους σημαντικότερους μέχρι σήμερα μονάρχες της Βρετανίας. Η ελισαβετιανή περίοδος θεωρείται ως ο "χρυσός αιώνας" της Αγγλίας, με μεγάλη άνοδο των τεχνών, με κύριο εκπρόσωπο τον Ουίλλιαμ Σαίξπηρ.

Περίοδος των Στιούαρτ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Ελισάβετ πέθανε άτεκνη το 1603. Την διαδέχτηκε ο μακρινός συγγενής της, βασιλιάς Ιάκωβος ΣΤ΄ της Σκωτίας, ο οποίος μετά την ανάρρησή του στον αγγλικό θρόνο έλαβε το όνομα Ιάκωβος Α΄ της Αγγλίας. Ο Ιάκωβος ανήκε στηνοικογένεια των Στιούαρτ, και, έτσι, εγκαινίασε μια νέα δυναστεία στον αγγλικό θρόνο, αυτή των Στιούαρτ. Κατά τη βασιλεία του ιδρύθηκαν οι πρώτες επιτυχημένες αγγλικές αποικίες στη βόρεια Αμερική. Το 1642 ξέσπασε στην Αγγλία ο καταστροφικός Αγγλικός Εμφύλιος Πόλεμος, εξαιτίας της σύγκρουσης του Καρόλου Α΄, γιου του Ιακώβου, με το κοινοβούλιο. Ο Κάρολος τελικά ηττήθηκε και αποκεφαλίστηκε το 1649. Από τότε μέχρι το 1660, δεν υπήρχε μονάρχης στην Αγγλία, η οποία διοικείτο από κοινοβούλιο, με προεξέχουσα μορφή τον νικητή του αγγλικού εμφυλίου Όλιβερ Κρόμγουελ. Το 1660 έλαβε χώρα παλινόρθωση της μοναρχίας μετά από πρόσκληση του κοινοβουλίου προς τον εξόριστο στην Ολλανδία Κάρολο, γιο του εκτελεσθέντος Καρόλου Α΄. Τον Κάρολο Β΄ διαδέχθηκε ο αδερφός τουΙάκωβος, ο οποίος ήταν καθολικός και γι' αυτόν τον λόγο ανατράπηκε από την προτεστάντισσα κόρη του, Μαρία και τον σύζυγό της, Ολλανδό ευγενή Γουλιέλμο της Οράγγης, κατά την Ένδοξη Επανάσταση του 1688. Ο Γουλιέλμος έλαβε τον θρόνο και το όνομαΓουλιέλμος Γ΄.
Το βασίλειο της Αγγλίας έπαψε να υφίσταται το 1707, καθώς με τις Πράξεις της Ένωσης του ίδιου έτους, τα βασίλεια της Αγγλίας και της Σκωτίας συγχωνεύθηκαν στο Βασίλειο της Μεγάλης Βρετανίας.

Εμβλήματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]