Translate on my blog

Παρασκευή, 12 Ιουνίου 2015

Ισλαμικό Κράτος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και του Λεβάντε
الدولة الإسلامية في العراق والشام
αντ-νταουλάτ αλ-ισλαμίγια φι αλ-Ιράκ α σ-Σαμ

Σημαία

Εθνόσημο
Εθνικό σύνθημα: باقية وتتمدد (ελλ: Παραμονή και Επέκταση)
Εθνικός ύμνος: أمتي قد لاح فجر
(ελλ: Έθνος μου, Η Αυγή Ξεπρόβαλε)
ΜΕΝΟΥ
0:00
  Εδάφη ελεγχόμενα από το Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και του Λεβάντε
  Περιοχές όπου το Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και του Λεβάντε έχει παρουσία
  Υπόλοιπες χώρες
Ράκα
Μεγαλύτερη πόλη
Μοσούλη
Αραβικά
Ισλαμικό
Στρατιωτικό καθεστώς
Ηγέτης
Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι
Εγκαθίδρυση
Σχηματισμός (ως Jamāʻat al-Tawḥīd wa-al-Jihād)
Συμμετοχή στην Αλ-Κάιντα
Ανακήρυξη Ισλαμικού κράτους στοΙράκ
Αξίωση εδαφικού ελέγχου στη Συρία
Διάσπαση από την Αλ-Κάιντα
Ανακήρυξη Χαλιφάτου
Αξίωση εδαφικού ελέγχου σε Λιβύη, Αίγυπτο, Αλγερία, Σαουδική Αραβία, Υεμένη, Αφγανιστάν και Πακιστάν

1999

Οκτώβριος 2004
13 Οκτωβρίου 2006
8 Απριλίου 2013

3 Φεβρουαρίου 2014
29 Ιουνίου 2014
13 Νοεμβρίου 2014

Η εδαφική έκταση του Ισλαμικού Κράτους, όταν θα επιτύχει τον στόχο του[1][2].
Το Ισλαμικό Κράτος (αραβικά:الدولة الإسلامية, αντ-νταουλάτ αλ-ισλαμίγια), αρχικά γνωστό ως Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και του Λεβάντε (ο όρος «Λεβάντε»αναφέρεται επίσης ως «Ανατολής»«Συρίας» ή «Αλ-Σαμ») είναι μία ενεργήτζιχαντιστική στρατιωτική οργάνωση του Ιράκ και της Συρίας. Στις 29 Ιουνίου 2014 ανακήρυξε μονομερώς την ίδρυση χαλιφάτου, σε μια έκταση που περιέχει περιοχές της Συρίας και του Ιράκ, ορίζοντας στην θέση του «χαλίφη» και «ηγέτη των απανταχού μουσουλμάνων» τον επικεφαλής της, Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι (γνωστό έκτοτε ως «Χαλίφης Ιμπραήμ»)[3] Στους στόχους της οργάνωσης είναι η περαιτέρω εξάπλωση του χαλιφάτου μελλοντικά σε περιοχές στον Λίβανο, όπου έχει πραγματοποιήσει στο παρελθόν τρομοκρατική επίθεση[4]την Ιορδανία, το Ισραήλ, την Παλαιστίνη, το Κουβέιτ, την Τουρκία και την Κύπρο.[5][6]
Η ίδρυση της οργάνωσης φαίνεται να πραγματοποιήθηκε στα πρώτα χρόνια τουπολέμου του Ιράκ, ενώ ανέπτυξε δεσμούς με την Αλ Κάιντα.[7] Αργότερα η οργάνωση εμπλέχτηκε και στον Συριακό Εμφύλιο Πόλεμο. Η κεντρική διοίκηση της Αλ Κάιντα, τον Φεβρουάριο του 2014, αποκήρυξε την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και της Ανατολής, εξαιτίας της σύγκρουσης της τελευταίας με την Αλ Νούσρα, παρακλάδι της Αλ Κάιντα στη Συρία.[8] Η σύνθεση των μελών της προέρχεται από πολλές παραστρατιωτικές οργανώσεις, όπως την Αλ Κάιντα του Ιράκ, το Συμβούλιο της Σούρα των Μουτζαχεντίν και άλλες. Αυτά τα μέλη πρεσβεύουν στην πλειοψηφία τους το Χαριτζιτικό Ισλάμ.
Τον Νοέμβριο του 2014, το Ισλαμικό Κράτος ανακοίνωσε ότι θα εκδώσει τα πρώτα του νομίσματα, τα οποία θα είναι κέρματα (χάλκινα, ασημένια και χρυσά)[9]. Μάλιστα, αναφέρεται ότι θα είναι παρόμοια με νομίσματα του 7ου αιώνα μ.Χ.
Στις 13 Νοεμβρίου του 2014, ο Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι, ο χαλίφης του κράτους, μέσω ηχογραφημένου μηνύματος ανακοίνωσε ότι κήρυξε τον πόλεμο με τη Σαουδική Αραβία[10].
Στις 6 Ιανουαρίου του 2015, το Ισλαμικό Κράτος κήρυξε, επίσημα πλέον, πόλεμο με τη Σαουδική Αραβία, εφ' όσον έκανε την πρώτη επίθεση εναντίον της χώρας[11].
Τον Αύγουστο του 2014, η οργάνωση Ανσάρ αλ-Σαρία, η οποία ελέγχει τις πόλειςΝτέρνα και Βεγγάζη, έχει ορκιστεί πίστη στο Ισλαμικό Κράτος, με συνέπεια οι κατακτήσεις της οργάνωσης να εντάσσονται στα εδάφη του Ισλαμικού Κράτους[12]. Επίσης, στις 11 Ιανουαρίου του 2015, οι Ταλιμπάν ορκίστηκαν πίστη στο Ισλαμικό Κράτος. Μάλιστα για να αποδείξουν την αφοσίωσή τους στο Ισλαμικό Κράτος, αποκεφάλισαν έναν στρατιώτη του Πακιστάν που κρατούσαν αιχμάλωτο[13].
Τον Μάρτιο του 2015, η οργάνωση Μπόκο Χαράμ, η οποία ελέγχει πόλεις στηΝιγηρία, ορκίστηκε πίστη στο Ισλαμικό Κράτος[14]. Το Ισλαμικό Κράτος έχει καταστρέψει αρχαία μνημεία που χτίστηκαν ανάμεσα στο 1200 π.Χ μέχρι το 600 π.Χ. Επίσης δημιούργησαν ένα βίντεο καρτούν με τον Μπαράκ Ομπάμα να πέφτει στον έλεγχο του δήμιου Τζιχάντι Τζον και να κλαίει σαν μικρό παιδί για τη ζωή του.

Ιδεολογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Ισλαμικό Κράτος είναι μια εξτρεμιστική ομάδα που ακολουθεί τη σκληρή ιδεολογική γραμμή της Αλ Κάιντα και είναι οπαδός των παγκόσμιων αρχών της τζιχάντ[15]. Όπως και η Αλ Κάιντα και πολλές άλλες σύγχρονες ομάδες τζιχαντιστών, το Ισλαμικό Κράτος αναδύθηκε από την ιδεολογία της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, την πρώτη ισλαμιστική ομάδα στον κόσμο που χρονολογείται από τα τέλη της δεκαετίας του 1920 στην Αίγυπτο[16]. Το Ισλαμικό Κράτος ακολουθεί μια ακραία αντι-Δυτική ερμηνεία του Ισλάμ, η οποία προωθεί την θρησκευτική βία και θεωρεί εκείνους που δεν συμφωνούν με τις ερμηνείες της ως άπιστους και αποστάτες[17]. Παράλληλα έχει ως στόχο να δημιουργήσει ένα Σαλαφιστικού είδους ισλαμικό κράτος στο Ιράκ, τη Συρία και άλλα μέρη της Μέσης Ανατολής[18].
Η ιδεολογία του Ισλαμικού Κράτους έλκεται από ένα κλάδο του σύγχρονου Ισλάμ που έχει ως στόχο την επιστροφή στις πρώτες ημέρες του Ισλάμ, απορρίπτοντας τις μεταρρυθμίσεις που έγιναν αργότερα στη θρησκεία, οι οποίες πιστεύει ότι διαφθείρουν το αρχικό πνεύμα του[19]. Ακόμα, περιφρονεί τα προηγούμενα χαλιφάτα και την Οθωμανική Αυτοκρατορία ως παρεκλίνοντες από αυτό που αποκαλεί καθαρό Ισλάμ και ως εκ τούτου, προσπαθεί να δημιουργήσει το δικό του χαλιφάτο. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένοι Σουνίτες σχολιαστές, όπως ο Ζαΐντ Χαμίντ, ακόμα και Σαλαφιστές ή Τζιχαντιστές μουφτήδες, όπως ο Αντνάν αλ-Αρούρ και ο Αμπού Μπασίρ αλ-Ταρτούσι, οι οποίοι λένε ότι το Ισλαμικό Κράτος και οι συναφείς με αυτό τρομοκρατικές ομάδες δεν είναι καθόλου Σουνίτες σε όλα, αλλά αιρετικοί μουσουλμάνοι που εξυπηρετούν μια αυτοκρατορική αντιισλαμική ατζέντα[20].
Οι εξτρεμιστές του Ισλαμικού Κράτους, πιστεύουν ότι μόνο μια νόμιμη αρχή μπορεί να αναλάβει την ηγεσία της τζιχάντ, και ότι πρώτη προτεραιότητα σε σχέση με τα πεδία των μαχών, όπως ο πόλεμος εναντίον των μη-μουσουλμανικών χωρών, είναι ο καθαρισμός της ισλαμικής κοινωνίας. Για παράδειγμα, όσον αφορά την σύγκρουση μεταξύ στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη, το Ισλαμικό Κράτος θεωρεί την παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς (παράρτημα της Μουσουλμανικής Αδερφότητας) ως αποστάτες οι οποίοι δεν έχουν νόμιμη εξουσία για να οδηγήσουν στη τζιχάντ, γι' αυτό και πιστεύουν ότι πρώτα πρέπει να καταπολεμήσουν την Χαμάς και μετά να έρθουν σε αντιπαράθεση με το Ισραήλ[21][22].

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 1. Άλμα πάνω Ο χάρτης του Ισλαμικού Κράτους
 2. Άλμα πάνω Ο χάρτης του Ισλαμικού Κράτους
 3. Άλμα πάνω Ιράκ: Ισλαμικό χαλιφάτο ανακήρυξαν οι ακραίοι ισλαμιστές,Ημερησία
 4. Άλμα πάνω To «Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε» ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση κατά της Χεζμπολάχ στη Βηρυτό, left.gr
 5. Άλμα πάνω «THE SHORT ANSWER:Islamic State of Iraq and al-Sham».Wall Street Journal. Jun 12, 2014. Ανακτήθηκε στις 15 June 2014.
 6. Άλμα πάνω Tharoor, Ishaan. «ISIS or ISIL? The debate over what to call Iraq's terror group». The Washington Post. Ανακτήθηκε στις 18 June 2014.
 7. Άλμα πάνω Ποιοι είναι οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους του Ιράκ και του Λεβάντε, news.gr
 8. Άλμα πάνω Η Αλ Κάιντα αποκηρύσσει την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, ethnos.gr
 9. Άλμα πάνω Το Ισλαμικό Κράτος κόβει χρυσά, ασημένια και χάλκινα νομίσματα, tribune.gr
 10. Άλμα πάνω Το Ισλαμικό Κράτος κήρυξε πόλεμο στη Σαουδική Αραβία, tribune.gr
 11. Άλμα πάνω «Το Ισλαμικό Κράτος επιτέθηκε στη Σαουδική Αραβία». tribune.gr. 6 Ιανουαρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 6 Ιανουαρίου 2015.
 12. Άλμα πάνω «Τζιχαντιστές ανακηρύσσουν "Ισλαμικό Κράτος" και στη Λιβύη»kontranews.gr. 8 Αυγούστου 2014. Ανακτήθηκε στις 13 Ιανουαρίου 2015.
 13. Άλμα πάνω «Οπλαρχηγοί των Ταλιμπάν ορκίστηκαν πίστη στο Ισλαμικό Κράτος»tribune.gr. 13 Ιανουαρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 13 Ιανουαρίου 2015.
 14. Άλμα πάνω «Τύμπανα πολέμου: Η Μπόκο Χαράμ ορκίστηκε πίστη στο Ισλαμικό Κράτος»tribune.gr. 7 Μαρτίου 2015. Ανακτήθηκε στις 8 Μαρτίου 2015.
 15. Άλμα πάνω Το Ισλαμικό Κράτος απειλεί με τζιχάντ την Τουρκία για το νερό του Ευφράτη - tsantiri.gr
 16. Άλμα πάνω Σ. Αραβία: Επισήμως τρομοκράτες Μουσουλμανική Αδελφότητα, Μέτωπο Αλ Νούσρα και ΙΚΙΛ | naftemporiki.gr
 17. Άλμα πάνω Συρία: Το Ισλαμικό Κράτος εκτέλεσε 700 μέλη μιας φυλής
 18. Άλμα πάνω Ισλαμικό χαλιφάτο σε Ιράκ και Συρία αναβιώνει το ISIS | Κόσμος | Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
 19. Άλμα πάνω Don’t believe the people telling you to freak out over this “ISIL” map – Quartz
 20. Άλμα πάνω PressTV - ‘Is ISIL really ‘Sunni’? Not at all’
 21. Άλμα πάνω Why Islamic State has no sympathy for Hamas - Al-Monitor: the Pulse of the Middle East
 22. Άλμα πάνω Το Ισλαμικό Κράτος προελαύνει | Εφημερίδα των Συντακτών | online έκδοση