Translate on my blog

Κυριακή, 14 Ιουνίου 2015

Χαγανάτο των Ρουράν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Χαγανάτο των Ρουράν

Χάρτης
Πρωτεύουσαη πόλη Μούμο στην κοιλάδα Ορχόν της Μογγολίας (οι περιοχές της συνομοσπονδίας απεικονίζονται στο χάρτη με το όνομα NIRUN)
ΓλώσσεςΜεσαιωνική Μογγολική
Πολίτευμα
Χαγάνος
Χαγανάτο
-330 Γιουτζουλού Μουγκουλού
-555 Γιουτζουλού Ντενγκσούζι
ΘρησκείαΣαμανισμός
Βουδισμός
Το Χαγανάτο των Ρουράν ήταν μια συνομοσπονδία νομαδικών μογγολικών φυλών (με τη συμμετοχή και κάποιων τουρκικών/τουρανικών φυλών) στη Μογγολία από τα τέλη του 4ου αιώνα μ.Χ. έως τα μέσα του 6ου αιώνα. Έχει υποτεθεί κατά καιρούς ότι οι Ρουράν είναι οι μετέπειτα εμφανισθέντες στην Ευρώπη Άβαροι της Ευρασίας. Ο όρος Ρουράν είναι μανδαρινικός κινεζικός και προέρχεται από μεταγραφή από τα κινεζικά χρονικά.
Το χαγανάτο των Ρουράν καταστράφηκε στα 552 μ.Χ. από μια συμμαχία των δυνάμεων των Ουράνιων Τούρκων (Γκιοκτούρκων), των κινεζικών δυναστειών των Βορείων Τσι (550-577) και Βορείων Τσου (557-581) που κυβερνούσαν τη βορειοανατολική Κίνα και νομαδικών φυλών της Κεντρικής Ασίας.

Προέλευση και επέκταση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι Ρουράν ήταν συνομοσπονδία υπό την ηγεσία της εθνικής ομάδας με την ονομασία Ξιανμπέι (μογγολικής ή κατ' άλλους ιστορικούς τουνγκουζικής ή μογγολο-τουνγκουζικής καταγωγής), τμήμα της οποίας παρέμεινε στις στέπες της Μογγολίας μετά τη μετανάστευση του μεγαλύτερου όγκου της νοτιότερα στη Βόρεια Κίνα, όπου ίδρυσε διάφορα βασίλεια. Γύρω από και με στυλοβάτη τον εναπομείναντα αυτό πυρήνα των Ξιανμπέι δομήθηκε η συνομοσπονδία ενός μωσαϊκού μογγολικών φυλών, αποτελώντας τους Ρουράν.
Οι Ρουράν ήρθαν στο προσκήνιο όταν νίκησαν τους Γκάο-τσε/Τιέλε (συνομοσπονδία 9 τουρκικών/τουρανικών φυλών) και εγκαθίδρυσαν μια αυτοκρατορία που εκτεινόταν σε όλο το δρόμο έως το Χουλούν, στην ανατολική Εσωτερική Μογγολία. Στα δυτικά των Ρουράν την περιοχή εξουσίαζε η ορδή τωνΕφθαλιτών Ούννων που αρχικώς, μέχρι τις αρχές του 5ου αιώνα μ.Χ., ήταν μια από τις υποτελείς φυλές των Ρουράν.
Μεταξύ των Ρουράν και των Εφθαλιτών υπήραν στενές σχέσεις, παρόλο που είχαν διαφορετικές γλώσσες και πολιτιστικές αξίες, και οι Εφθαλίτες είχαν δανειστεί ως προς την πολιτική τους οργάνωση πολλά στοιχεία από τους Ρουράν. Ειδικότερα, ο τίτλος "Χαγάνος/Χάνος" που σύμφωνα με τον ιστορικό Μακ Γκόβερν προερχόταν από τους Ρουράν, υιοθετήθηκε και από τους Εφθαλίτες. Ο λόγος για τη μετέπειτα μετανάστευση των Εφθαλιτών νοτιοανατολικότερα ήταν να αποφύγουν την πίεση των Ρουράν. Επιπλέον, οι Εφθαλίτες νίκησαν τους Γιουέ-τσε (Yuezhi) στη Βακτρία αναγκάζοντάς τους να καταφύγουν νοτιότερα.
Σύμφωνα με το Βιβλίο του Άσματος (κινεζικό ιστορικό κείμενο), "το άλλο όνομα των Ρουράν ήταν "Τάταροι" ή "Τάρταροι", και ήταν μια από τις φυλές που συναποτελούσαν παλαιότερα τη συνομοσπονδία των Χιονγκ-νου.
Οι Ρουράν ήλεγχαν την περιοχή της Μογγολίας από τα όρια της Μαντζουρίας μέχρι το Τουρπάν, και ίσως την ανατολική ακτή της λίμνης Μπαλκάς, και τα εδάφη από τον ποταμό Ορχόν μέχρι την Εσωτερική Κίνα. Ο πρόγονός τους Μουγκουλού λέγεται ότι ήταν αρχικώς σκλάβος των φυλών Τουόμπα (παρακλάδι των Ξιανμπέι), που κυριαρχούσαν στις βόρειες όχθες του Δέλτα του Κίτρινου Ποταμού. Ο απόγονος του Μουγκουλού, Γιουτζιουλού Σελούν (Yujiulü Shelun) λέγεται ότι ήταν ο πρώτος φύλαρχος που κατάφερε να ενώσει τις φυλές που συναποτέλεσαν τους Ρουράν και να επιβάλει την εξουσία τους νικώντας τους Τιέλε και Ξιανμπέι (τμήμα των Ξιανμπέι, καθώς και των Ρουράν η ηγετική ομάδα από τους Ξιανμπέι προήρχετο). Ο Σελούν ήταν επίσης ο πρώτος από τους ανθρώπους της στέπας που υιοθέτησε τον τίτλο του χαγάνου το 402 μ.Χ., ο οποίος ήταν αρχικώς τίτλος της αριστοκρατίας των Ξιανμπέι.
Λίγα είναι γνωστά για την κυβερνώσα ελίτ των Ρουράν, για την οποία το Βιβλίο των Βέι (κλασικό κινεζικό ιστορικό κείμενο) αναφέρει ότι ήταν παρακλάδι των Ξιανμπέι. Οι Ρουράν στην ακμή τους εξουσίαζαν τις περιοχές που σήμερα αποτελούν την επαρχία Ξινγιάνγκ της Κίνας, τη Μογγολία, την Κεντρική Ασία, και τμήματα της Σιβηρίας και της Μαντζουρίας από τα τέλη του 4ου αιώνα. Οι συχνές τους παρεμβάσεις και επιδρομές επηρέασαν βαθιά τα γειτονικά κράτη.
Οι Ρουράν και οι Εφθαλίτες άρχισαν κάποια στιγμή να έρχονται σε έντονες προστριβές, ενώ Κινέζοι πράκτορες δολοπλοκούσαν δημιουργώντας προβλήματα στη συνομοσπονδία των Ρουράν. Το 508 μάλιστα, οι Τιέλε νίκησαν τους Ρουράν σε μάχη, οι οποίοι πήραν εκδίκηση το 516, νικώντας με τη σειρά τους τούς Τιέλε. Εντός της συνομοσπονδίας των Ρουράν ήταν μια τουρκική/τουρανική φυλή, οιΑσίνας, μετέπειτα ηγέτιδα φυλή της συνομοσπονδίας των Ουράνιων Τούρκων (Γκιοκτούρκοι), η οποία μετά την απόρριψη μιας πρότασης γάμου με προσβλητικό τρόπο από τους Ρουράν, συμμάχησε με το κινεζικό κράτος των Δυτικών Βέι (διάδοχο κράτος αυτού των Βόρειων Βέι στη Βόρεια Κίνα), και επαναστάτησε εναντίον των Ρουράν.
Τελικώς, το 552 μ.Χ., το χαγανάτο των Ρουράν καταστράφηκε από μια συμμαχία των δυνάμεων των Ουράνιων Τούρκων, των κινεζικών δυναστειών των Βορείων Τσι (550-577) και Βορείων Τσου (557-581) που κυβερνούσαν τη βορειοανατολική Κίνα και άλλων νομαδικών φυλών της Κεντρικής Ασίας. Το 555, οι Γκιοκτούρκοι αποκεφάλισαν 3.000 Ρουράν. Κάποιοι μελετητές ισχυρίζονται ότι οι Ρουράν κατέφυγαν τότε δυτικά διασχίζοντας τις στέπες και αποτέλεσαν τους Άβαρους, παρότι πολλοί άλλοι μελετητές αμφισβητούν αυτόν τον ισχυρισμό.
Τα απομεινάρια των Ρουράν κατέφυγαν στην Κίνα, όπου απορροφήθηκαν ως συνοριακοί φρουροί και εξαφανίστηκαν για πάντα από την ιστορία ως διακριτή οντότητα. Ο τελευταίος χαγάνος των Ρουράν κατέφυγε στην Αυλή των Δυτικών Βέι, αλλά κατόπιν απαίτησης των Γκιοκτούρκων, οι Δυτικοί Βέι τον εκτέλεσαν μαζί με τους ευγενείς που τον συνόδευαν.