Translate on my blog

Πέμπτη, 18 Ιουνίου 2015

Μαξιμιλιανός Α΄ του Μεξικού

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ο Μαξιμιλιανός Α΄ ως αυτοκράτορας του Μεξικού
Ο Μαξιμιλιανός Α΄ του Μεξικού
Μαξιμιλιανός Α΄ του Μεξικού (Ανάκτορα ΣενμπρούνΒιέννη 6 Ιουλίου 1832 - 19 Ιουνίου1867) αρχιδούκας της Αυστρίας και αυτοκράτορας του Μεξικού.
Δευτερότοκος γιος του αρχιδούκα Φραγκίσκου Κάρολου των Αψβούργων, δευτερότοκου γιου του αυτοκράτορα Φραγκίσκου Β΄, και της Σοφίας της Βαυαρίας. Μεγαλύτερος αδερφός του ήταν ο αυτοκράτορας της ΑυστρίαςΦραγκίσκος Ιωσήφ Α΄.
Κατατάχθηκε νωρίς στο ναυτικό και σύντομα εξαιτίας του ζήλου του ανήλθε σε υψηλόβαθμες θέσεις. Το 1857 ανέλαβε την διοίκηση τηςΛομβαρδίας και της Βενετίας και γι'αυτό τον λόγο εγκαταστάθηκε στο Μιλάνο. Από εκεί προσπάθησε να κερδίσει την εύνοια των δύσπιστων Μιλανέζων προς την αυστριακή κυριαρχία παραχωρώντας τους διάφορα προνόμια. Εξαιτίας όμως της πολιτικής του συγκρούστηκε με τον αδερφό του Φραγκίσκο Ιωσήφ Α΄ και το όλο εγχείρημα απέτυχε. Έτσι παραιτήθηκε και εγκαταστάθηκε στο Μιραμάρε της Τεργέστης αφού πρώτα η Αυστρία είχε χάσει τις Ιταλικές της κτήσεις.

Αυτοκράτορας του Μεξικού[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

To αυτοκρατορικό ζεύγος του Μεξικού
Το 1859 του προσφέρθηκε το στέμμα του Μεξικού, το οποίο όμως αρχικά αρνήθηκε. Τελικά το 1863 ύστερα από πιέσεις του Ναπολέοντα Γ΄ δέχθηκε την πρόταση. Στις 28 Μαΐου του1864 έφτασε στο Μεξικό, όπου σύντομα συνειδητοποίησε τις δυσκολίες που έπρεπε να αντιμετωπίσει αφού το μεγαλύτερο μέρος του λαού αρνείτο να τον αναγνωρίσει ως νόμιμο Βασιλιά του και παράλληλα πραγματοποιούσε ανταρτοπόλεμο ενάντια στον Γαλλικό στρατό. Εγκαταστάθηκε με τη σύζυγο του στον λόφο του Τσαπουλτεπέκ στα περίχωρα της πόλης του Μεξικού, θέση που αποτελούσε το καταφύγιο των Αζτέκων αυτοκρατόρων, παρήγγειλε την κατασκευή μεγάλης λεωφόρου που θα συνδέει την κατοικία του με το κέντρο της πόλης του Μεξικού. Η λεωφόρος αυτή είναι σήμερα η κεντρική λεωφόρος της πόλης. Προετοίμαζε την στέψη του ως αυτοκράτορα σε μεγαλειώδη τελετή αλλά η στέψη τελικά δεν έγινε ποτέ λόγω της μεγάλης αστάθειας που επικρατούσε στη χώρα όσο ο ίδιος βρισκόταν εκεί. Το1866 ο Ναπολέων Γ΄ απέσυρε τον γαλλικό στρατό. Γι' αυτό το λόγο η γυναίκα του Μαξιμιλιανού, Σαρλότ, επιχείρησε ταξίδι στην Ευρώπη με σκοπό να πετύχει τη συνδρομή στρατιωτικής βοήθειας. Η προσπάθεια όμως αυτή απέτυχε με αποτέλεσμα ο Μαξιμιλιανός να βρεθεί απομονωμένος. Τελικά συνελήφθη από τον Χουάρες στο Κερέταρο.

Ανατροπή και εκτέλεση του αυτοκράτορα Μαξιμιλιανού[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι τελευταίες στιγμές του αυτοκράτορα
Η εκτέλεση του Μαξιμιλιανού. Πίνακας τουΕντουάρ Μανέ
Αφού δικάστηκε, αποφασίστηκε να του επιβληθεί η ποινή του θανάτου. Παρά τα τηλεγραφήματα και τις παρακλήσεις των βασιλικών οικογενειών της Ευρώπης ο Μαξιμιλιανός τουφεκίστηκε στο Κερέταρο στις 19 Ιουνίου του 1867. Τάφηκε στην αυτοκρατορική κρύπτη στη Βιέννη. Ήταν παντρεμένος με την πριγκίπισσα Σαρλότ του Βελγίου, κόρη του βασιλιά Λεοπόλδου Α΄ του Βελγίου, και δεν είχε παιδιά. Είχαν υιοθετήσει μαζί με τη σύζυγο του Σαρλότ για καθαρά πολιτικούς λόγους τα δύο εγγόνια του πρώην βασιλιά του Μεξικού Αγκουστίν Α΄, που βασίλευσε στο Μεξικό τη δεκαετία του 1820, τους Αγκοστίν ντε Ιτουρμπίντ και τον ξάδελφό του Σαλβαδόρ, και αποφάσισαν να τα μεγαλώσουν ως κανονικούς διαδόχους του θρόνου του Μεξικού.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Commons logo
Τα Wikimedia Commons έχουν πολυμέσα σχετικά με το θέμα
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Maximilian I of Mexico της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό τηνGNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).