Translate on my blog

Κυριακή, 14 Ιουνίου 2015

Ουράνιοι Τούρκοι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Οι Ουράνιοι Τούρκοι ή Γαλάζιοι Τούρκοι (τουρκικά: Göktürks), γνωστοί επίσης ως Ασίνα και Ατσίνα Τούρκοι, ήταν μια συνομοσπονδίανομαδικών τουρκικών (τουρανικών) φύλων στη μεσαιωνική Κεντρική Ασία. Οι Ουράνιοι Τούρκοι, υπό την ηγεσία του χαγάνου Μπουμίν (πέθανε το 552 μ.Χ.) και των υιών του, διαδέχθηκαν το Χαγανάτο των Ρουράν (μια πρωτοαβαρική ομοσπονδία) ως η κύρια δύναμη στην περιοχή και δημιούργησαν το τουρκικό χαγανάτο των Ουράνιων Τούρκων ("Γκιόκ Τουρουκλαρί", 582-745), μια αχανή αυτοκρατορία, αποτελώντας μια από τις αρκετές νομαδικές δυναστείες που θα διαμόρφωναν το μελλοντικό πολιτισμό και τις κυρίαρχες αξίες των τουρανικών φύλων.
Η ελίτ των Ουράνιων Τούρκων προήρχετο από τη φυλή των Ασίνα, γνώση των οποίων λάβαμε για πρώτη φορά το 439 μ.Χ. Το Βιβλίο του Σούι αναφέρει ότι στις 18 Οκτωβρίου εκείνης της χρονιάς, ο ηγέτης Ταϊβού του Βορείου Βέι ανέτρεψε τον Τζουκού Μουτζιάν του Βορείου Λιανγκ στην ανατολική Γκανσού, απ' όπου 500 οικογένειες των Ασίνα κατέφυγαν βορειοδυτικά στο Χαγανάτο του Ρουράν στα περίχωρα της Γκαοτσάνγκ.
Σύμφωνα με το Βιβλίο του Tσου και την ιστορία των Βορείων Δυναστειών, η φυλή Ασίνα ήταν συνιστώσα της συνομοσπονδίας τωνΧιονγκ-νου, αλλά αυτή η σύνδεση αμφισβητείται, και σύμφωνα με το Βιβλίο του Σούι, ήταν μια μείξη βαρβάρων από το Πινγκλιάνγκ. Πραγματικά, κινεζικές πηγές συνδέουν πολλές βαρβαρικές φυλές στα βόρεια σύνορα με τους Χιονγκ-νου, όπως οι Βυζαντινοί ιστοριογράφοι αποκαλούν τους ΑβάρουςΟύννους και Μαγυάρους ως Σκύθες. Τέτοιοι αρχαϊσμοί αποτελούσαν κοινό φιλολογικό τόπο, και υποδήλωναν παρεμφερείς γεωγραφικές καταβολές και νομαδικό τρόπο ζωής, αλλά όχι άμεσο δεσμό.
Ως τμήμα του ετερογενούς Χαγανάτου του Ρουράν, οι Τούρκοι έζησαν για γενιές βόρεια της οροσειράς Αλτάι, όπου ασχολήθηκαν με την κατεργασία των μετάλλων για λογαριασμό του Χαγανάτου του Ρουράν. Σύμφωνα με τον Ντένις Σίνορ, η ανάρρηση της φυλής Ασίνα στην εξουσία αντανακλούσε μια εσωτερική επανάσταση στη συνομοσπονδία του Ρουράν, παρά ήταν αποτέλεσμα εξωτερικής κατάκτησης. Σύμφωνα με τον Τσαρλς Χόλκομπ, ο αρχικός πληθυσμός ήταν μάλλον ετερογενής και πολλά από τα ονόματα των ηγετών, περιλαμβανομένων των δύο ιδρυτικών μελών, δεν ήταν καν τουρκικά (τουρανικά). Αυτό υποστηρίζεται έτι περαιτέρω από τις επιγραφές του Ορχόν, με αρκετά μη τουρκικά λεξήματα, που πιθανότερα αναπαριστούν ουνγκρικές και σαμογετικές λέξεις.

Καταγωγή των Ασίνα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 439 μ.Χ. στην Κεντρική Ασία μια φυλή με την ονομασία Ασίνα ζούσε στην περιοχή που σήμερα βρίσκεται στη βορειοδυτική Κίνα, την επαρχία Σιντζιάνγκ ή Ανατολικό Τουρκεστάν. Μιλούσαν είτε μια τουρκική είτε μια μογγολική γλώσσα και ήταν απομεινάρια της "αριστοκρατίας των στεπών" της πρώην Αυτοκρατορίας των Χιονγκ-νου, η οποία είχε καταστραφεί από τη δυναστεία των Χαν της Κίνας περίπου το 100 μ.Χ. Το όνομα "Ασίνα", σύμφωνα με τον διαπρεπή ιστορικό Λεβ Γκουμίλεφ, προέρχεται από τη μογγολική λέξη “chono”, “china” ή “shina” που σημαίνει λύκος, με το πρόθεμα “A” μπροστά που σημαίνει ο ευσέβαστος, σεβάσμιος, μεγαλύτερος, σημαντικός. Συνδυαζόμενα σημαίνουν ο "Ευγενής (αριστοκράτης) Λύκος" ή απλούστερα "Ο Λύκος" (με την έννοια του μοναδικού και σημαντικού).

Γλώσσα και γραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι Ουράνιοι Τούρκοι ήταν το πρώτο τουρανικό φύλο που έγραφαν τη γλώσσα τους στην Παλαιά Τουρκική γραφή.

Θρησκεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Τενγκρισμός ήταν η παραδοσιακή θρησκεία των Ουράνιων Τούρκων. Μετά την πτώση του χαγανάτου τους, κάποιοι από τους απογόνους τους ακολούθησαν το Χαγανάτο των Ουϊγούρων και δέχθηκαν ιεραποστόλους της θρησκείας του Μανιχαϊσμού. Τελικώς, ένα τμήμα τους έγιναν Βουδιστές και άλλο Μουσουλμάνοι, ανάλογα με την περιοχή που εγκαθίσταντο.