Translate on my blog

Δευτέρα, 15 Ιουνίου 2015

Ανεξάρτητοι Έλληνες

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από ΑΝΕΛ)
Ανεξάρτητοι Έλληνες
AnexELL logo white.png
ΗγέτηςΠάνος Καμμένος
Γενικός ΓραμματέαςΓιάννης Μοίρας
ΕκπρόσωποςΜαρίνα Χρυσοβελώνη
ΙδρυτήςΠάνος Καμμένος
Κοινοβουλευτικός ΕκπρόσωποςΝίκος Νικολόπουλος
Γραμματέας Κ.Ο.Νίκος Νικολόπουλος
Γενικός ΔιευθυντήςΚωνσταντίνος Συψής
Συνδεδεμένο μήνυμαΕίμαστε πολλοί
Είμαστε Ανεξάρτητοι
Είμαστε Έλληνες
Ιδρύθηκε24 Φεβρουαρίου 2012
Διάσπαση απόΝέα Δημοκρατία
ΈδραΛ. Συγγρού 196,
ΚαλλιθέαΑθήνα
Πτέρυγα νεολαίαςΝεολαία Ανεξαρτήτων Ελλήνων
ΙδεολογίαΠατριωτισμός
Εθνικισμός[1]
Χριστιανοδημοκρατία
Ευρωσκεπτικισμός[2]
Λαϊκισμός[1]
Πολιτική θέσηΔεξιά[3]
Ομάδα Κοινοβουλίου Ε.Ε.Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές
Επίσημα χρώματα     Γαλάζιο
     Κόκκινο
Κοινοβούλιο
13 / 300
Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
1 / 21
Ιστοσελίδα
anexartitoiellines.gr
Πολιτικό σύστημα Ελλάδας
Πολιτικά κόμματα
Εκλογές
Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες (ΑΝ.ΕΛ.) είναι ελληνικό πολιτικό κόμμα.
Σύμφωνα με πρόεδρο του, Πάνο Καμμένο, το κόμμα ξεπερνάει τους διαχωρισμούς τουπολιτικού φάσματος Δεξιάς-Αριστεράς και δεν τοποθετείται στον άξονα αυτό, αλλά χαρακτηρίζεται από πατριωτισμό και πολυσυλλεκτικότητα. Οι δημοσιογράφοι και οι πανεπιστημιακοί πάντως, το κατατάσσουν ξεκάθαρα στη Δεξιά [4][5] ή την Ακροδεξιά[6] με βάση τις τοποθετήσεις του.
Στις εκλογές του 2015 εξελέγη έκτο κόμμα με 13 έδρες. Ύστερα από συμφωνία, το κίνημα συμμετέχει στην Κυβέρνηση συνεργασίας μαζί με το ΣΥΡΙΖΑ, με πέντε μέλη.
Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες είναι μέλος των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών.

Ιστορικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ίδρυση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η δημιουργία του νέου κόμματος ανακοινώθηκε στις 24 Φεβρουαρίου 2012 με την δημοσίευση της ιδρυτικής του διακήρυξης από τον τότε ανεξάρτητο βουλευτή Πάνο Καμμένο, μέσα από σελίδες κοινωνικής δικτύωσης,[7] λίγους μήνες μετά τη διαγραφή του από τη Νέα Δημοκρατία (ΝΔ) λόγω της άρνησης του να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Παπαδήμου. Οι αρχές του και η ιδρυτική του διακήρυξη συνδιαμορφώθηκαν από πλήθος Ελλήνων πολιτών μέσα από συλλογικές διαδικασίες διαβούλευσης που πραγματοποιήθηκαν μέσα από το διαδίκτυο.
Στο νεοσύστατο κόμμα εντάχθηκαν μέσα στον Απρίλιο του 2012 εννέα ανεξάρτητοι βουλευτές,[8][9][10] εκλεγμένοι με τη Νέα Δημοκρατία(ΝΔ), οι οποίοι είχαν αποχωρήσει ή διαγραφεί από το κόμμα λόγω της αντίθεσης τους με το μνημόνιο, καθώς και μια σειρά από στελέχη της ΝΔ.[11]. Στις 2 Απριλίου 2012 συμπληρώθηκε ο απαιτούμενος, σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής, αριθμός των 10 βουλευτών, και οι ΑΝΕΛ συγκροτήθηκαν σε Κοινοβουλευτική Ομάδα.
Στίς 10 Απριλίου 2012 με την σύνταξη συμβολαίου τιμής ο Πάνος Καμμένος και κινήματα της πλατείας συντάγματος (κινήματα της λαικής εξέγερσης Μαίου 2011 - Φεβρουαρίου 2012) προχώρησαν σε πολιτική συνεργασία.[12] Δύο μέρες μετά συμφωνήθηκε η συμμετοχή του κινήματος Αντιμνημονιακοί Πολίτες στους εκλογικούς συνδυασμούς των ΑΝΕΛ και στις 17 Απριλίου ανακοινώθηκε η εκλογική συνεργασία και με το Πανελλήνιο Άρμα Πολιτών.[13]

Εκλογές 2012[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις εκλογές του Μαΐου 2012 οι ΑΝΕΛ πέτυχαν ποσοστό 10,6% και ήρθαν 4ο κόμμα, εκλέγοντας 33 βουλευτές, μια υψηλή επίδοση για πρωτοεμφανιζόμενο κόμμα. Στις διαβουλεύσεις που ακολούθησαν για το σχηματισμό κύβέρνησης, δημιουργήθηκε θόρυβος όταν διέρρευσε πως ο Καμμένος είχε επιδόσει επιστολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας (ΠτΔ) στην οποία αναφέρονταν οι όροι για τη συμμετοχή των ΑΝΕΛ σε ενδεχόμενη κυβέρνηση συνεργασίας, ενώ είχε αρνηθεί πως ενδιαφερόταν για συμμετοχή σε ενδεχόμενο κυβερνητικό σχήμα. Η ύπαρξη της επιστολής διαψεύστηκε από το κόμμα αλλά επιβεβαιώθηκε από το γραφείο του ΠτΔ.[14] Κανένα κόμμα δεν κατάφερε να σχηματίσει κυβέρνηση τελικά και ακολούθησαν άμεσα νέες εκλογές τον Ιούνιο, όπου το ποσοστό του κόμματος έπεσε στο 7,5% και εξέλεξε 20 βουλευτές.
Λίγους μήνες μετά τις εκλογές το κόμμα πέρασε από τριγμούς με μια σειρά από στελέχη να διατυπώνουν δημόσια τη διαφωνία τους με τις πολιτικές επιλογές και τη στρατηγική του Καμμένου.[15] Οι εντάσεις οδήγησαν στην αποχώρηση μιας σειράς προβεβλημένων στελεχών,[16][17] [18] ανάμεσα στα οποία ήταν και ο τότε γραμματέας του κόμματος Μιχάλης Γιαννάκης,[19] και την ανεξαρτητοποίηση δύο βουλευτών[20][21] τον Δεκέμβριο του 2012.

1ο συνέδριο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 27 και 28 Απριλίου 2013 διεξήχθη στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας το Ιδρυτικό και 1ο συνέδριο του κόμματος με τη συμμετοχή 2.000 περίπου συνέδρων.
Στο συνέδριο τοποθετήθηκαν, μεταξύ άλλων, ο Πάνος Καμμένος και οι βουλευτές του κόμματος, η πρόεδρος και εκπρόσωποι τηςΝεολαίας Ανεξαρτήτων Ελλήνων, εκπρόσωποι κομμάτων και κινημάτων αλλά και καθηγητές, όπως ο Κώστας Ζουράρις. Ακόμα περευρέθηκαν και εκπρόσωποι της Συμμαχίας Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών, ευρωπαϊκό κόμμα, με το οποίο συνεργάζονται οι ΑΝΕΛ.
Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου εξελέγη ομόφωνα και παμψηφεί πρόεδρος του κινήματος χωρίς αντίπαλο ο Πάνος Καμμένος. Επίσης καθορίστηκε και ψηφίστηκε το καταστατικό των ΑΝΕΛ και το κυβερνητικό τους πρόγραμμα. Τέλος εξελέγησαν τα προβλεπόμενα 124 μέλη του Εθνικού Συμβουλίου των ΑΝΕΛ.

Ευρωεκλογές 2014[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Λίγους μήνες πριν από τις ευρωεκλογές του 2014 η κοινοβουκευτική ομάδα των ΑΝΕΛ αποδυναμώθηκε επιπλέον με τη διαγραφή ενός και την ανεξαρτητοποίηση δύο βουλευτών, οι οποίοι επικαλέσθηκαν ιδεολογικές διαφορές.[22] Το κόμμα ενισχύθηκε εν όψει της επερχόμενης εκλογικής αναμέτρησης με τη συνεργασία με τον Κώστα Ζουράρι, ο οποίος συμμετείχε και στο ψηφοδέλτιο για τις ευρωεκλογές.
Στην εκλογική αναμέτρηση που ακολούθησε το ποσοστό των ΑΝΕΛ έπεσε στο 3,4% και υποχώρησαν στην 7η θέση, εκλέγοντας έναν μόνο ευρωβουλευτή, τον Νότη Μαριά. Το απογοητευτικό αποτέλεσμα αναζωπύρωσε τις εντάσεις εντός του κόμματος με αρκετά στελέχη να εκφράζουν τη διαφωνία τους και δύο επιπλέον βουλευτές να ανεξαρτητοποιούνται, χαρακτηρίζοντας το μήνυμα του κόμματος όχι ξεκάθαρο.[23]
Στις 19 Ιουνίου 2014, μετά από το πέρας της έκτακτης συνεδρίασης της Πολιτικής και Κεντρικής Διοικούσας Επιτροπής τουΧριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ανατροπής, ανακοινώθηκε από τον πρόεδρό του Νίκο Νικολόπουλο η συνεργασία με τους ΑΝΕΛ για τη δημιουργία ενός ευρύτερου αντιμνημονιακού συνασπισμού.[24] Οι εντάσεις και οι αμφισβητήσεις της ηγετικής γραμμής συνέχισαν να αμφισβητούνται όμως και τον Οκτώβριο, μετά από μια δημοσίευση στο facebook που συζητήθηκε, διαγράφτηκε η προβεβλημένη βουλεύτρια Ραχήλ Μακρή.[25]

2ο συνέδριο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 22 και 23 Νοεμβρίου 2014 πραγματοποιήθηκε στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας το 2ο Συνέδριο του Κινήματος των ΑΝΕΛ, με τη συμμετοχή 1.000 περίπου συνέδρων και παρατηρητών. Στο Συνέδριο επίσης συμμετείχαν εκπρόσωποι από 21 κόμματα και κινήματα, με τα οποία αποφασίστηκε η δημιουργία μιας «εθνικής-πατριωτικής-δημοκρατικής συμμαχίας» με σκοπό να συμμετέχουν σε κοινό ψηφοδέλτιο σε επερχόμενες εκλογές.
Το Συνέδριο χαιρέτησαν ο πρόεδρος του Κόμματος Ανεξαρτησίας Ηνωμένου ΒασιλείουΝάιτζελ Φάρατζ, ο πρόεδρος του κόμματοςΌρθια ΓαλλίαΝικολά Ντιπόν - Ενιάν και ο πρόεδρος του Κινήματος Πέντε ΑστέρωνΜπέπε Γκρίλο. Επίσης, επιστολή απέστειλαν ο πρόεδρος του ΑΚΕΛΆνδρος Κυπριανού, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚΓιαννάκης Ομήρου και ο πρόεδρος της Συμμαχίας ΠολιτώνΓιώργος Λιλλήκας. Χαιρετισμό έστειλαν ο Βάσος Λυσσαρίδης και ο στρατηγός ε.α Δημήτριος Γράψας.
Σε επίπεδο αποφάσεων, το συνέδριο επανεπιβεβαίωσε τις ιδρυτικές αρχές του κόμματος και τις κόκκινες γραμμές του, στήριξε τον πρόεδρο του Πάνο Καμμένο, διατύπωσε μια σειρά θέσεων για την οικονομία και την στήριξη της οικογένειας και αποφάσισε πως οι ΑΝΕΛ δεν θα ψήφιζαν Πρόεδρο της Δημοκρατίας (ΠτΔ) προκειμένου να κηρυχθούν εκλογές. Όλες οι αποφάσεις του συνεδρίου ήταν ομόφωνες.
Παρά την ομόφωνη απόφαση για μη ψήφιση του ΠτΔ, λίγες μέρες μετά το συνέδριο αποχώρησε από το κόμμα ένας ακόμα βουλευτής επικαλούμενος της διαφωνία του με αυτή την επιλογή.[26]

Εκλογές 2015 και συμμετοχή στην κυβέρνηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μετά από την αποτυχία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας προκηρύχθηκαν εκλογές, με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν την είσοδο των ΑΝΕΛ στην επόμενη βουλή αμφίβολη. Εν όψει των εκλογών οι ΑΝΕΛ συνεργάστηκαν και με το Αγροτικό Κτηνοτροφικό Κόμμα Ελλάδοςκαθώς και με στελέχη της Νέας ΜΕΡΑς. Τελικά το κόμμα κατάφερε να μπει και να αυξήσει το ποσοστό του σε σχέση με τις ευρωεκλογές, ερχόμενο 6ο με ποσοστό 4,75% και επιτυγχάνοντας να εκλέξει 13 βουλευτες.
Την επόμενη των εκλογών συμφωνήθηκε η συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ για τον σχηματισμό κυβέρνησης, με τον Πάνο Καμμένο να ορίζεταιΥπουργός Άμυνας και το κόμμα να τοποθετεί επιπλέον την Έλενα Κουντουρά ως αναπληρώτρια Υπουργό Τουρισμού καθώς και τρεις υφυπουργούς.

Ιδεολογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σύμφωνα με την Ιδρυτική διακήρυξη[27] του οι βασικές αρχές των Ανεξάρτητων Ελλήνων είναι:
 • Ο σεβασμός στις αρχές της Εθνικής Ανεξαρτησίας και περηφάνιας, της λαϊκής κυριαρχίας, της πρόταξης του εθνικού συμφέροντος, της τήρησης του Συντάγματος και της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας.
 • Η κατάργηση του μνημονίου και η άρνηση του παράνομου χρέους.
 • Η διατήρηση της εθνικής κυριαρχίας και του έθνους-κράτουςΑπορρίπτει την εκχώρηση της εθνικής κυριαρχίας και την κατάργηση τουΈθνους-Κράτους.
 • Η κατάργηση της ασυλίας αξιωματούχων, βουλευτών και υπουργών για εγκλήματα που διέπραξαν κατά της Δημόσιας περιουσίας.
 • Η εγγύηση των κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας σε σχέση με τον καθορισμό της Ελληνικής ΑΟΖ και την διεκδίκηση των οφειλόμενων από τη Γερμανία αποζημιώσεων και των κατοχικών δανείων.
 • Η κατοχύρωση της ισονομίας, ισότητας, αλληλεγγύης, δικαιοσύνης και αξιοκρατίας.

Αποτελέσματα εκλογών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βουλή των Ελλήνων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

ΈτοςΑρχηγός κόμματοςΑριθμός ψήφωνΠοσοστό ψήφωνΈδρες στην ΒουλήΘέση στην Βουλή
2012 ΙΠάνος Καμμένος670.59610,60 %
33 / 300
τέταρτο κόμμα - αποτυχία σχηματισμού Κυβέρνησης
2012 ΙΙΠάνος Καμμένος462.4667,51%
20 / 300
(αρχικά)
12 / 300
(τελικά)
τέταρτο κόμμα
2015Πάνος Καμμένος293.2014,75%
13 / 300
Κυβέρνηση συνεργασίας με ΣΥΡΙΖΑ

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

ΈτοςΑριθμός ψήφωνΠοσοστό ψήφων
Έδρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Ομάδα
2014197.5453,46%
1 / 21
ΕΣΜ (Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές)

Εν ενεργεία βουλευτές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βουλή των Ελλήνων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μετά τις εκλογές του 2015, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, εξέλεξαν 13 βουλευτές. H σύνθεση της κοινοβουλευτικής ομάδας είναι η εξής:

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μετά τις Ελληνικές ευρωεκλογές 2014, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, εξέλεξαν έναν ευρωβουλευτή,τον Νότη Μαριά.

Συνεργαζόμενα κόμματα και κινήματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οργάνωση του κόμματος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τομείς Πολιτικής Ευθύνης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 • Τομέας Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων: Μαρίνος Ουζουνίδης
 • Τομέας Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων: Μαρίνος Ουζουνίδης
 • Τομέας Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη: Ξουλίδου Σταυρούλα
 • Τομέας Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: Χρυσοβελώνη Μαρίνα
 • Τομέας Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης: Χρυσοβελώνη Μαρίνα
 • Τομέας Εθνικής Άμυνας: Γιάννης Δημαράς
 • Τομέας Εξωτερικών: Κουίκ Τέρενς
 • Τομέας Επικρατείας: Αβραμίδης Γαβριήλ
 • Τομέας Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Πολιτισμού και Αθλητισμού: Χαϊκάλης Παύλος
 • Τομέας Εσωτερικών: Χρυσοβελώνη Μαρίνα
 • Τομέας Ναυτιλίας και Αιγαίου: Πάνος Καμμένος
 • Τομέας Οικονομικών: Νίκος Νικολόπουλος
 • Τομέας Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού: Ξουλίδου Σταυρούλα
 • Τομέας Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής:
 • Τομέας Τουρισμού: Κουντουρά Έλενα

Γραμματείες Πολιτικής[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 • Γραμματεία Αλληλεγγύης: Γραμματέας Μίκα Παππα-Σέβου
 • Γραμματεία ΑμΕΑ: Γραμματέας Σπυρίδων Μπινιώρης
 • Γραμματεία Γυναικών: Γραμματέας Δέσποινα Χαλκίδη
 • Γραμματεία Δημοσίων Σχέσεων: Γραμματέας Μαρκέλλα Μαργέλη
 • Γραμματεία Διεθνών Σχέσεων: Γραμματέας Λευτέρης Καραγιάννης πρέσβης
 • Γραμματεία Άμυνας και Ασφάλειας: Γραμματέας Φιλιππάκος Τζανέτος
 • Γραμματεία Ελλήνων Ομογενών και Εστιών Ελληνισμού: Γραμματείς Χριστόφορος Σοφιανίδης
 • Γραμματεία Παραγωγικών Φορέων : Γραμματέας Γεώργιος Ζησιμάτος
 • Γραμματεία Εργασιακών Θεμάτων και Κοινωνικής Ασφάλισης: Γραμματέας Γεώργιος Ρωμανιάς
 • Γραμματεία Νομικής Υποστήριξης: Γραμματέας Σωτήριος Αβδελίδης
 • Γραμματεία Περιβάλλοντος: Γραμματέας Άννα Μαρία Γιάντση
 • Γραμματεία Περιφερειακών Οργανώσεων, Κινητοποίησης και Ετεροδημοτών: Γραμματέας Νικόλαος Ντίνος
 • Γραμματεία Πολιτικού Σχεδιασμού : Γραμματέας Θεόδωρος Τοσουνίδης
 • Γραμματεία Συνδικαλιστικού: Γραμματέας Νικόλαος Δαγλαρτζής
 • Γραμματεία Τεκμηρίωσης: Γραμματέας Νικόλαος Μαυραγάνης
 • Γραμματεία Τοπικής Αυτοδιοίκησης: Γραμματέας Παναγιώτης Πλακεντάς Περιφερειάρχης Κοζάνης

Πτέρυγα Νεολαίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Νεολαία Ανεξαρτήτων Ελλήνων είναι η οργάνωση νεολαίας του κόμματος Ανεξάρτητοι Έλληνες.
Σύμφωνα με την ιδεολογία της παράταξης η οργάνωση καθιστά αδιαπραγμάτευτες τις αρχές της Εθνικής Ανεξαρτησίας ενώ απαιτεί την κατάργηση του μνημονίου, κατοχυρώνοντας τη δικαιοσύνη και την αξιοκρατία και προστατεύει την Ελληνική οικογένεια και τον πολίτη από την επίθεση των αγορών. Επίσης η νεολαία είναι αρκετά ευαισθητοποιημένη με την Ορθόδοξη Θρησκευτική Πίστη και επιδιώκει την ενίσχυση και την επέκταση των θεσμών της[28].

Ινστιτούτο Γεωπολιτικών Μελετών "Εθνική Αναδημιουργία"[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Ινστιτούτο Γεωπολιτικών Μελετών "Εθνική Αναδημιουργία" είναι επιστημονική μη κερδοσκοπική εταιρεία.
Απευθύνεται στα στελέχη των Ανεξαρτήτων Ελλήνων και των άλλων κινημάτων και/ή κομμάτων, τη δημόσια διοίκηση, τον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο, την ακαδημαϊκή και ερευνητική κοινότητα και την κοινωνία και έχει σκοπό:
 • Την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και της διαφθοράς και την προώθηση της διαφάνειας μέσα από σύγχρονες μορφές της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.

Έμβλημα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Είναι δημιούργημα των Ροδάνθης και Τζίνας Σεντούκα, σχεδιαστριών του σήματος των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας το 2004. Συμβολίζει την θέση του κινήματος Ανεξάρτητοι Έλληνες ανάμεσα στον γλάρο, σύμβολο της ελευθερίας και την κόκκινη γραμμή, που υποδηλώνει το έσχατο σημείο υποχώρησης.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 1. ↑ Άλμα πάνω, στο:1,0 1,1 «Ο χάρτης της ευρωπαϊκής ακροδεξιάς». tvxs. 21/04/2014. Ανακτήθηκε στις 25 December 2014.
 2. Άλμα πάνω «Μαζί με τους βρετανούς Τόρις οι Ανεξάρτητοι Έλληνες»Το Βήμα. 13/11/2012. Ανακτήθηκε στις 25 December 2014.
 3. Άλμα πάνω «1 Representation and Austerity Politics: Attitudes of Greek Voters and Elites Compared»South European Society and Politics 19(4). December 2014.
 4. Άλμα πάνω Ανέβηκε ο Καρατζαφέρης, κατέβηκε ο Καμμένος - Ανακατατάξεις στην «δεξιά πολυκατοικία»
 5. Άλμα πάνω Ευρωεκλογές 2014: Ανατροπές στα δεξιά του πολιτικού φάσματος έφεραν το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών
 6. Άλμα πάνω Γεωργιάδου, Βασιλική; Ρόρη, Λαμπρινή (8 Μαρτίου 2015). «Η Δεξιά πέραν της ΝΔ: ΑΝΕΛ και Χρυσή Αυγή». tovima.gr. Ανακτήθηκε στις 11 Μαρτίου 2015.
 7. Άλμα πάνω «Ανεξάρτητοι Έλληνες» το όνομα του κόμματος Καμμένου
 8. Άλμα πάνω Ιστοσ. Εφημερίδας Metro, Η Κουντουρά ανακοίνωσε την προσχώρησή της στο κόμμα Καμμένου, 04/03/2012
 9. Άλμα πάνω O βουλευτής Σπύρος Γαληνός προσχωρεί στο κόμμα του Καμμένου
 10. Άλμα πάνω Στους «Ανεξάρτητους Έλληνες» προσχωρούν Μίκα Ιατρίδη και Μαρία Κόλλια
 11. Άλμα πάνω «Ανεξάρτητοι Έλληνες» το κόμμα του Π. Καμμένου,http://www.skai.gr (24/02/2012).
 12. Άλμα πάνω Συμβόλαιο Τιμής: Ανεξάρτητοι Έλληνες - Αντιμνημονιακά Κόμματα και Ενώσεις
 13. Άλμα πάνω Με τον Καμμένο και ο Γιάννης Δημαράς
 14. Άλμα πάνω «Κι όμως, ο Π.Καμμένος έδωσε επιστολή στον Πρόεδρο...». protothema.gr. 15 Μαρτίου 2012. Ανακτήθηκε στις 11 Μαρτίου 2012.
 15. Άλμα πάνω «Τριγμοί στους Ανεξάρτητους Έλληνες». 10 Δεκεμβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 3 Μαρτίου 2014.
 16. Άλμα πάνω Παραιτήθηκε ο Ζώης από τους Ανεξάρτητους Έλληνες
 17. Άλμα πάνω Π. Καμμένος: Κάποιοι ήθελαν να φτιάξουν παραμάγαζα
 18. Άλμα πάνω Τρίτη παραίτηση στους ΑΝ.ΕΛ: Εκτός ο Δ. Σταμάτης
 19. Άλμα πάνω Τέταρτη αποχώρηση στους Ανεξ. Έλληνες: Εκτός ο Μ. Γιαννάκης
 20. Άλμα πάνω Σκιά... Βουλγαράκη στους Ανεξ. Έλληνες
 21. Άλμα πάνω Εκτός "Ανεξάρτητων Ελλήνων" και ο Μαρκόπουλος
 22. Άλμα πάνω Με Ζουράρι και Κόκκα στις Ευρωεκλογές ο Καμμένος
 23. Άλμα πάνω Κοινοβουλευτικά νέα | Ανεξαρτητοποίηση βουλευτή κ. Τσαμπίκας Ιατρίδη | Με 13 βουλευτές πλέον οι Ανεξάρτητοι Έλληνες
 24. Άλμα πάνω Νικολόπουλος: Πάμε να φτιάξουμε τον κεντροδεξιό ΣΥΡΙΖΑ
 25. Άλμα πάνω Διαγραφή της Ραχήλ Μακρή από την Κοινοβουλευτική Ομάδα των ΑΝΕΛ
 26. Άλμα πάνω Ανεξαρτητοποιήθηκε ο Παναγιώτης Μελάς
 27. Άλμα πάνω Όλη η διακήρυξη του κόμματος που ιδρύει ο Πάνος Καμμένος
 28. Άλμα πάνω Νεολαία Ανεξαρτήτων Ελλήνων

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]