Translate on my blog

Δευτέρα, 15 Ιουνίου 2015

Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από ΣΥΡΙΖΑ)
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
SYRIZA.png
ΠρόεδροςΑλέξης Τσίπρας
Κοινοβουλευτικοί ΕκπρόσωποιΝίκος Φίλης
Αθανάσιος Πετράκος
Όλγα Γεροβασίλη
Γραμματέας Κ.Ο.Χρήστος Μαντάς
Γενικός ΓραμματέαςΤάσος Κορωνάκης
Συνδεδεμένο μήνυμαΗ Ελλάδα προχωράει
Η Ευρώπη αλλάζει
Η ελπίδα έρχεται
Ιδρύθηκε2004 (εκλογική συμμαχία)
2012 (ενιαίο κόμμα)
ΈδραΠλατεία Ελευθερίας 1 (Πλ. Κουμουνδούρου), Αθήνα
ΕφημερίδαΗ Εποχή, Εργατική Αριστερά, Η Αυγή, Ο Δρόμος Της Αριστεράς, Επανάσταση
Φοιτητική πτέρυγαΑΡ.ΕΝ.
Πτέρυγα νεολαίαςΝεολαία ΣΥ.ΡΙΖ.Α.
ΙδεολογίαΠολυσυλλεκτικό κόμμα με ποικίλες ιδεολογικές τάσεις:
Αριστερή σοσιαλδημοκρατία[1]
Ευρωκομμουνισμός
Ελευθεριακός σοσιαλισμός
Οικοσοσιαλισμός
Κοσμικισμός
Κομμουνισμός
Πολιτική θέσηΑριστερά[2][3][4][5]
Ευρωπαϊκή προσχώρησηΚόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς
Ομάδα Κοινοβουλίου Ε.Ε.GUE/NGL
Επίσημα χρώματακόκκινο, πράσινο, μωβ
Κοινοβούλιο
149 / 300
Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
6 / 21
Ιστοσελίδα
syriza.gr/
Πολιτικό σύστημα Ελλάδας
Πολιτικά κόμματα
Εκλογές
Ο Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς (ΣΥ.ΡΙΖ.Α.) είναι ελληνικό πολιτικό κόμμα. Ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2004 ως εκλογική συμμαχία αριστερών κομμάτων και οργανώσεων, μεγαλύτερη συνιστώσα των οποίων ήταν οΣυνασπισμός της Αριστεράς, των Κινημάτων και της Οικολογίας (ΣΥΝ).
Τον Μάιο του 2012 ο ΣΥΡΙΖΑ υπέβαλε στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ιδρυτική δήλωση ως ενιαίο κόμμα και ως τέτοιο συμμετείχε στις εκλογές του Ιουνίου 2012.[6]Το 2013 προχώρησε και στην ουσιαστική ενοποίησή του, με το 1ο Συνέδριο που έλαβε χώρα στο Ολυμπιακό Κλειστό Γυμναστήριο Φαλήρου (Τάε Κβον Ντο) στις 10-14 Ιουλίου.[7]
Στις εκλογές του Ιανουαρίου 2015 εξελέγη πρώτο κόμμα με ποσοστό 36,34%, εξέλεξε 149 βουλευτές και σχημάτισε κυβέρνηση σε συνεργασία[8] με τουςΑνεξάρτητους Έλληνες και Πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα.

Ιστορικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι διαδικασίες που οδήγησαν στη συγκρότησή του ΣΥΡΙΖΑ εντοπίζονται στη δημιουργία του Χώρου Διαλόγου για την Ενότητα και Κοινή Δράση της Αριστεράς[9]το 2001. Σε αυτόν τον Χώρο συμμετείχαν διάφοροι αριστεροί πολιτικοί φορείς, ενίοτε διαφορετικών ιστορικών ή ιδεολογικών καταβολών, με κοινή όμως δράση στα κομβικά ζητήματα που είχαν απασχολήσει την ελληνική κοινωνία κατά τα τέλη της δεκαετίας του '90 όπως η Νατοϊκή εισβολή στο Κοσσυφοπέδιο, οι ιδιωτικοποιήσεις, τα κοινωνικά δικαιώματα κ.ά. Αν και ο Χώρος Διαλόγου δεν ήταν πολιτική οργάνωση, αλλά μία προσπάθεια μόνιμης όσμωσης των κομμάτων και οργανώσεων που τον συναπάρτιζαν, από τους κόλπους του προέκυψαν κάποιες υποψηφιότητες για τις εκλογές του 2002[10] με πιο επιτυχημένη αυτήν του αειθαλούς αγωνιστήΜανώλη Γλέζου στην Υπερνομαρχία Αθηνών - Πειραιώς. Επίσης, οι δυνάμεις του Χώρου Διαλόγου έπαιξαν πρωταγωνιστικό ρόλο στις κινητοποιήσεις ενάντια στην επιχειρούμενη από το ΠΑΣΟΚ «μεταρρύθμιση Γιαννίτση» στο ασφαλιστικό σύστημα, καθώς και στη λειτουργία του Ελληνικού Κοινωνικού Φόρουμ, ως φορέα διασύνδεσης των ελληνικών κινημάτων με το παγκόσμιο αντι-νεοφιλελεύθερο κίνημα.
Στην πορεία προς τις εθνικές εκλογές του 2004 οι περισσότεροι από τους πολιτικούς φορείς του Χώρου Διαλόγου (ΣΥΝ, ΑΚΟΑ,η ΚΕΔΑ,ΔΕΑΚΟΕ, Ενεργοί Πολίτες και ανένταχτες προσωπικότητες) αναζήτησαν τις δυνατότητες συμμετοχής σε κοινό ψηφοδέλτιο, μία κίνηση που ονομάστηκε Πρωτοβουλία για τη Συσπείρωση της Αριστεράς.[11] Αποτέλεσμα ήταν η συγκρότηση τον Ιανουάριο του 2004 του ενιαίου ψηφοδελτίου «Συνασπισμός της Ριζοσπαστικής Αριστεράς - Ενωτικό Ψηφοδέλτιο»,[12] στο οποίο συμμετείχαν όλοι οι παραπάνω εκτός της ΚΟΕ -η οποία όμως δήλωσε ότι το υποστηρίζει.[13] Στις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ έλαβε 3,3% και εξέλεξε έξι βουλευτές, όλους προερχόμενους από το ΣΥΝ. Αυτό οδήγησε σε εσωτερικές τριβές και κατηγορίες προς το ΣΥΝ για ηγεμονισμό, αφού τα μικρότερα κόμματα υποστήριζαν ότι υπήρχε συμφωνία για εκλογή του Γ. Μπανιά (ΑΚΟΑ) στην Α' Αθήνας η οποία δεν τηρήθηκε.[14] Βάση της κρίσης αποτέλεσε η άρνηση του ΣΥΝ να τηρήσει τη συμφωνία για απόρριψη της κεντροαριστερής πολιτικής. Αποτέλεσμα των τριβών ήταν η αποχώρηση από τη ΔΕΑ δύο ομάδων, η μια εκ των οποίων σχημάτισε τη συλλογικότητα Κόκκινο, παραμένοντας εντός του ΣΥΡΙΖΑ.[15]Τρεις μήνες αργότερα ο ΣΥΝ συμμετείχε αυτόνομα στις ευρωεκλογές του Ιουνίου 2004, ενώ πολλοί από τους συμμάχους του εξέφρασαν την υποστήριξή τους στον ιδεολογικά συγγενή συνδυασμό Γυναίκες για μια άλλη Ευρώπη.[16] Στον τελευταίο μάλιστα συμμετείχαν και πολλές υποψήφιες που στις εθνικές εκλογές είχαν συμμετάσχει στον ΣΥΡΙΖΑ.
O πρώην Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέκος Αλαβάνος, μιλά σε συγκέντρωση στην Αθήνα
Τον Δεκέμβριο του 2004 διεξήχθη το 4ο συνέδριο του ΣΥΝ, όπου υπερίσχυσε με μεγάλη πλειοψηφία η πολιτική πλατφόρμα που, μεταξύ άλλων, ζητούσε αναζωογόνηση και αναβάθμιση του ΣΥΡΙΖΑ.[17]Νέος πρόεδρος του κόμματος εκλέχθηκε ο Αλέκος Αλαβάνος, υποστηρικτής αυτής της αντίληψης.[18]Το συγκεκριμένο αποτέλεσμα αποτέλεσε κομβικό σημείο για την ύπαρξη του ΣΥΡΙΖΑ, αφού διαμόρφωσε τους όρους υπέρβασης της εσωτερικής κρίσης και αναθέρμανσης του εγχειρήματος.[19]Η επόμενη εκλογική δοκιμασία για τις δυνάμεις της συνεργασίας ήρθε στις εκλογές του 2006, όπου σε πολλές περιοχές στηρίχθηκαν κοινοί υποψήφιοι με αξιοσημείωτα αποτελέσματα.
Στις ευρωεκλογές της 7ης Ιουνίου 2009, ο ΣΥΡΙΖΑ έλαβε την πέμπτη θέση με 4,70% και εξέλεξε έναν ευρωβουλευτή, τον Νίκο Χουντή. Το αποτέλεσμα αυτό θεωρήθηκε ως αποτυχία, ιδιαίτερα σε σύγκριση με τα διψήφια δημοσκοπικά ποσοστά της άνοιξης του 2008. Συνέπεια του αποτελέσματος ήταν μια νέα εσωκομματική κρίση στον ΣΥΝ και η οξεία κριτική από την μειοψηφική, ανανεωτική του πτέρυγα. Σε συνέντευξή του στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία στις 14 Ιουνίου 2009, ο Λεωνίδας Κύρκος πρότεινε την διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ διαπιστώνοντας την αποτυχία του εγχειρήματος. Παρόλα αυτά στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του ΣΥΝ την ίδια μέρα, ασκήθηκε εξίσου οξεία κριτική στην ανανεωτική πτέρυγα και το κείμενο που αυτή κατέθεσε καταψηφίστηκε με μεγάλη διαφορά. Στην συνεδρίαση της γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ την Τετάρτη 17 Ιουνίου 2009, ο Αλέκος Αλαβάνοςανακοίνωσε την πρόθεσή του να παραιτηθεί από το βουλευτικό αξίωμα και κατά συνέπεια και από την θέση του επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας. Στην επίσημη ενημέρωση μετά το πέρας της συνεδρίασης, ο συντονιστής της γραμματείας, Γιάννης Θεωνάς, δήλωσε: “Στη συνεδρίαση της Γραμματείας ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος παρουσίασε την εκτίμησή του για το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών και ταυτόχρονα εξέφρασε την πρόθεσή του να παραιτηθεί από το βουλευτικό αξίωμα. Η Γραμματεία με ομόφωνη απόφαση των παρόντων δεν αποδέχτηκε την παραίτηση. Παρέπεμψε το θέμα να συζητηθεί στην επόμενη συνεδρίαση της Γραμματείας την προσεχή Δευτέρα”. Αξιοσημείωτο είναι ότι η γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ συνεδρίασε παρά τη δηλωμένη αδυναμία του ΣΥΝ, κύριας συνιστώσας του ΣΥΡΙΖΑ, να μετάσχει στην συγκεκριμένη συνεδρίαση. Την επόμενη εβδομάδα ο Αλέκος Αλαβάνος ανακάλεσε την παραίτησή του.
Ο νυν πρόεδρος του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Αλέξης Τσίπρας το 2008
Στις 18-19/7/2009 συνεδρίασε το Πανελλαδικό σώμα του ΣΥΡΙΖΑ για την αποτίμηση του αποτελέσματος των ευρωεκλογών.[20] Mε την έναρξη της προεκλογικής περιόδου των βουλευτικών εκλογών της 4 Οκτώβρη, ο Αλέκος Αλαβάνος δήλωσε την πρόθεσή του να μην είναι υποψήφιος βουλευτής. Στις εκλογές του 2009 επικεφαλής του ψηφοδελτίου τέθηκε ο Αλέξης Τσίπρας, πρόεδρος του ΣΥΝ. Εξελέγη σε αυτό το αξίωμα από το 5ο Συνέδριο (7-10 Φεβρουαρίου 2008) με ποσοστό 70%, το μεγαλύτερο που έχει λάβει υποψήφιος πρόεδρος του κόμματος (δεν προσμετράται η επανεκλογή του Νίκου Κωνσταντόπουλου από το 2ο Συνέδριο το Μάρτιο του 1996, όταν δεν υπήρχε συνυποψήφιος). Στην πρώτη του εκλογική μάχη συγκέντρωσε μόλις 4,6%.
Η μέχρι τότε πολιτική του κόμματος, απέδωσε στο ΣΥΡΙΖΑ στις βουλευτικές εκλογές της 6ης Μαΐου 2012 το ποσοστό 16,78%, από 4,6% που είχε αποσπάσει στις εκλογές του 2009, επιτυγχάνοντας ένα ιστορικό ρεκόρ στα μεταπολιτευτικά εκλογικά χρονικά της Ελλάδας για κόμμα της Αριστεράς.
Λόγω αδυναμίας σχηματισμού κυβέρνησης, προκηρύχθηκαν νέες εκλογές για την Κυριακή 17 Ιουνίου. Στις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου του 2012 ο ΣΥΡΙΖΑ ανέβασε τα ποσοστά του στο 26,89%. Για πρώτη φορά ο ΣΥΡΙΖΑ κατέβηκε στις εκλογές ως ενιαίο κόμμα και όχι ως συνασπισμός κομμάτων και για πρώτη φορά στην ιστορία του διεκδίκησε την εξουσία και τελικά αναδείχθηκε σε αξιωματική αντιπολίτευση.
Στις ευρωεκλογές του 2014 ο ΣΥΡΙΖΑ αναδείχθηκε πρώτο κόμμα στην Ελλάδα με ποσοστό 26,60%, εκλέγοντας 6 ευρωβουλευτές. Κατά την προεκλογική περίοδο αναγκάστηκε να αποσύρει την υποψηφιότητα της Σαμπιχά Σουλεϊμάν, μέλος της κοινότητας Ρομά τηςΜουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης, εξαιτίας αντιδράσεων μελών και υποψηφίων του κόμματος,[21][22] παρότι είχε υπερψηφιστεί από την Κ.Ε. στις εσωκομματικές διαδικασίες. Η ίδια η υποψήφια θεώρησε ότι η απόρριψη της υποψηφιότητάς της οφειλόταν σε πιέσεις του τουρκικού προξενείου.[23][24][25]
Στο εργατικό κίνημα, ο ΣΥΡΙΖΑ με την παράταξη Μαχητική Εργατοϋπαλληλική Ταξική Ανατροπή (ΜΕΤΑ) συμμετέχει στην ΓΣΕΕ , ενώ μαζί με άλλες δυνάμεις της Αριστεράς (ΑΝΤΑΡΣΥΑ κ.ά.), όπως και με ανένταχτους εργαζόμενους συνδικαλιστές, στηρίζουν και τονΣυντονισμό Πρωτοβάθμιων Σωματείων.[26][27]

Συνέδρια του κόμματος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

1ο Συνέδριο του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το λογότυπο του 1ου Συνεδρίου του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. - Ε.Κ.Μ.
Το 1ο και ιδρυτικό συνέδριο του κόμματος, πραγματοποιήθηκε από τις 10 έως και τις 14 Ιουλίου 2013, στο Ολυμπιακό Κλειστό Γυμναστήριο Φαλήρου (Τάε Κβον Ντο). Στο συνέδριο συμμετείχαν περίπου 3.500 σύνεδροι. Μεταξύ των ομιλιών των συνέδρων, αξιοσημείωτη ήταν αυτή του Μανώλη Γλέζου, ο οποίος τάχθηκε κατά της αυτοδιάλυσης του συνασπισμού των κομμάτων.[28] Ακόμα ο επικεφαλής τηςΔιεθνιστικής Εργατικής Αριστεράς Αντώνης Νταβανέλος επεσήμανε ότι η συνιστώσα αυτή δεν θα αυτοδιαλυθεί.[29] Εν μέσω αντιδράσεων βρέθηκε η συμβιβαστική λύση ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και στις συνιστώσες και υπερψηφίστηκε το Σάββατο 13 Ιουλίου η ιδεολογική - ιδρυτική Διακήρυξη και το κείμενο της Πολιτικής Απόφασης του ενιαίου ΣΥΡΙΖΑ. Στο κλείσιμο του Συνεδρίου, εξελέγη η νέα Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, αποτελούμενη από 200 μέλη του κόμματος. Παράλληλα, εξελέγη ο πρόεδρος του ενιαίου πλέον κόμματος.
Τα αποτελέσματα για την εκλογή προέδρου του κόμματος είναι τα εξής:
ΥποψήφιοςΨήφοιΠοσοστό %
Σίσσυ Βωβού1574,69
Πάνος Ηλιόπουλος220,66
Αλέξης Τσίπρας2.47774,07
Έγκυρες Ψήφοι3.344
Άκυρες Ψήφοι68
Λευκές Ψήφοι688
Σύνολο Ψήφων3.412
Εγγεγραμμένοι3.430
Πηγή: ΕΘΝΟΣ.gr
Τα αποτελέσματα για την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. είναι τα εξής:
ΣυνδυασμόςΨήφοιΠοσοστό %Έδρες
Ενιαίο ψηφοδέλτιο2.29467,61%135
Αριστερή Πλατφόρμα1.02430,18%60
Ανένταχτοι εντός ΣΥ.ΡΙΖ.Α351,03%2
Κομμουνιστική Τάση250,74%2
Παρέμβαση των Μελών90,27%1
Παρέμβαση για την Ενότητα70,21%0
Σύνολο3.394100%200
Εγγεγραμμένοι3.430
 • Παρατήρηση: Στο Ενιαίο Ψηφοδέλτιο συμμετείχε ο πρόεδρος του κόμματος Α.Τσίπρας, ενώ στο ψηφοδέλτιο Αριστερή Πλατφόρμα συμμετείχε ο Π.Λαφαζάνης.

Στο 1ο Συνέδριο του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ψηφίστηκε και το Καταστατικό του κόμματος, βάσει του οποίου πραγματοποιήθηκαν και οι διάφορες ψηφοφορίες για την επάνδρωση των οργάνων του αλλά και ψηφίστηκαν τα διάφορα κείμενα (όπως η πολιτική απόφαση του συνεδρίου).
Βασικά στοιχεία του Καταστατικού είναι:
1. Ο ΣΥΡΙΖΑ λειτουργεί συλλογικά και δημοκρατικά, δρα σύμφωνα με τις αποφάσεις της πλειοψηφίας, σέβεται και κατοχυρώνει τη διαφορετική άποψη. (Άρθρο 2 παραγρ.2). Για το λόγο αυτό ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. είναι κόμμα με ΤΑΣΕΙΣ.
2. Η δημοκρατική λειτουργία κατοχυρώνεται επειδή σε όλες τις ψηφοφορίες είναι δυνατό να ισχύει ως εκλογικό σύστημα η ΑΠΛΗ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ. 3.Ο κεντρικός στόχος που θέτει σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η ανατροπή της κυριαρχίας των δυνάμεων του νεοφιλελευθερισμού και των μνημονίων, των δυνάμεων της κοινωνικής καταστροφής, είναι η ανάδειξη μιας κυβέρνησης της συμπαραταγμένης Αριστεράς, στηριγμένης σε μια πλατιά κοινωνική συμμαχία. (ΠΡΟΟΙΜΙΟ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΥ)

Όργανα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Από τον Μάιο του 2012 το σχήμα είναι ενιαίο κόμμα. Υπάρχουν συντονιστικά όργανα και μετά την 4η Συνδιάσκεψη και όργανα με αποφάσεις δεσμευτικές για το σύνολο του ΣΥΡΙΖΑ.
Σύμφωνα με το Καταστατικό του,[30] ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κόμμα που αποτελείται από ισότιμα μεταξύ τους μέλη.(Άρθρο 2: Ο ΣΥΡΙΖΑ συγκροτείται για να λειτουργήσει ως κόμμα των μελών του, τα οποία απολαμβάνουν πλήρη δικαιώματα και αναλαμβάνουν τις αντίστοιχες ευθύνες και υποχρεώσεις.)
 1. Η Κεντρική Επιτροπή αποτελεί το ανώτερο πολιτικό όργανο. Είναι αρμόδιο για την εφαρμογή των αποφάσεων του συνεδρίου και έχει την ευθύνη της διεύθυνσης του κόμματος. Εκλέγει την Πολιτική Γραμματεία, τον/την Γραμματέα της και τα όργανα που θεωρεί απαραίτητα για τη λειτουργία και τη δράση του κόμματος. Όλες οι αποφάσεις της ΚΕ συζητούνται στις ΟΜ και τα συμπεράσματα τίθενται υπόψη της ΚΕ.
 2. Σαν κόμμα μελών, πρωταρχικό κύτταρο οργάνωσής του ΣΥΡΙΖΑ είναι η Οργάνωση Μελών - ΟΜ.(Άρθρο 8: Θεμέλιο του κόμματος μέσα στην κοινωνία είναι η Οργάνωση Μελών).
 3. Σε δεύτερο επίπεδο συγκροτείται συνδιάσκεψη αντιπροσώπων από τις οργανώσεις μελών σε νομαρχιακό επίπεδο και εκλέγειΝομαρχιακή Επιτροπή. Eκλέγεται από τους αντιπροσώπους της Συνδιάσκεψης κάθε 2 χρόνια και έχει την πολιτική ευθύνη στον αντίστοιχο νομό.
 4. Πανελλαδική Συνδιάσκεψη. Συνέρχεται περιοδικά και δίνει πολιτικές και οργανωτικές κατευθύνσεις. Απαρτίζεται από εκπροσώπους των Οργανώσεων Μελών του ΣΥΡΙΖΑ από όλη την Ελλάδα, τους Βουλευτές και Ευρωβουλευτές, εκπροσώπους των θεματικών επιτροπών κλπ.
 5. Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή. Συνέρχεται περιοδικά και λαμβάνει δεσμευτικές αποφάσεις για πολιτικά και οργανωτικά θέματα. Συμμετέχουν εκπρόσωποι από τις Νομαρχιακές Επιτροπές ΣΥΡΙΖΑ (τουλάχιστον ένας ανά Νομό), οι Βουλευτές και Ευρωβουλευτές κ.α.
 6. Πολιτική Γραμματεία. Συνέρχεται τακτικά (κάθε εβδομάδα) και συντονίζει τη δράση και την εκπροσώπηση του σχήματος, έχοντας παράλληλα οργανωτικά καθήκοντα. Σήμερα αποτελείται από 23 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής. Σ΄αυτήν συμμετέχει ο Πρόεδρος του κόμματος και τα μέλη της εκλέγονται αναλογικά από τις τάσεις.
 7. Τακτικό συνέδριο: Το τακτικό συνέδριο είναι το ανώτατο όργανο του κόμματος. Συγκαλείται κάθε 3 χρόνια. Ψηφίζει αποφάσεις που ισχύουν για όλο τον ΣΥΡΙΖΑ μέχρι το επόμενο συνέδριο.
Παράλληλα, λειτουργούν και θεματικές επιτροπές σε συνεργασία με τη Γραμματεία, οι οποίες επεξεργάζονται δράσεις και θέσεις θεματικού χαρακτήρα.

Αποτελέσματα εκλογών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βουλή των Ελλήνων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

ΈτοςΑρχηγός κόμματοςΑριθμός ψήφωνΠοσοστό ψήφωνΈδρες στην ΒουλήΘέση στην Βουλή
2004Αλέκος Αλαβάνος241.5393,30%
6 / 300
Αντιπολίτευση
2007Αλέκος Αλαβάνος361.2115,04%
14 / 300
Αντιπολίτευση
2009Αλέξης Τσίπρας315.6274,13%
13 / 300
(αρχικά)
11 / 300
(τελικά)
Αντιπολίτευση
2012 ΙΑλέξης Τσίπρας1.061.26516,78%
52 / 300
δεύτερο κόμμα,
αποτυχία σχηματισμού κυβέρνησης
2012 ΙΙΑλέξης Τσίπρας1.655.05326,89%
71 / 300
(αρχικά)
76 / 300
(τελικά)
Αξιωματική αντιπολίτευση
2015Αλέξης Τσίπρας2.244.66136,34%
149 / 300
Κυβέρνηση συνεργασίας μεΑΝΕΛ

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

ΈτοςΑριθμός ψήφωνΠοσοστό ψήφων
Έδρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Ομάδα
2004254.4474,16%
1 / 24
ΕΕΑ/ΒΠΑ
2009240.8984,70%
1 / 22
(αρχικά)
2 / 22
(τελικά)
ΕΕΑ/ΒΠΑ
20141.514.85326,57%
6 / 21
ΕΕΑ/ΒΠΑ

Περιφέρειες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

ΈτοςΈδρες στα Περιφερειακά ΣυμβούλιαΠαρατηρήσεις
2010
17 / 725
2014
144 / 703

Δήμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

ΈτοςΈδρες στα Δημοτικά ΣυμβούλιαΠαρατηρήσεις
2010
265 / 12.978
2014
927 / 9.371

Οι αρχικές συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σημαίες από διάφορα κόμματα και οργανώσεις που απαρτίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ το 2007
Αρχικά μέλη, κόμματα και οργανώσεις, του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. το 2004 ήταν οι ΣΥΝ, ΑΚΟΑΚΕΔΑΔΕΑ, καιΕνεργοί Πολίτες. Στη συνέχεια εντάχθηκε πλήρως και η ΚΟΕ. Αμέσως μετά, το ίδιο έτος, εντάχθηκε και η Οργάνωση Κόκκινο, η οποία διασπάστηκε από τη ΔΕΑ.
Πριν τις εθνικές εκλογές του 2007, εντάχθηκαν ως συνιστώσες του, το ΔΗΚΚΙ και η Οικολογική Παρέμβαση. Παράλληλα, συμμετείχε στα ψηφοδέλτια και εκπρόσωπος του ΛΕΥΚΟ, όχι όμως ως συνιστώσα, το οποίο δεν θεωρείται ότι υπήρξε ποτέ μέρος του ΣΥΡΙΖΑ. Μέχρι το τέλος του 2007, διαλύθηκε η Οικολογική Παρέμβαση και ως εκ τούτου έπαψε να είναι μέρος του ΣΥΡΙΖΑ. Το 2008 εντάσσονται ως συνιστώσες, οι πολιτικές Οργανώσεις Ξεκίνημα, Ρόζα και Οικοσοσιαλιστές Ελλάδας. Το 2011 αποχωρεί από το σχήμα το Ξεκίνημα και εντάσσονται οι ΑΠΟ, οργάνωση που διασπάστηκε από το Κόκκινο και οι Ριζοσπάστες, οργάνωση που διασπάστηκε από τους Ενεργούς Πολίτες.
Αφίσα του ΣΥΡΙΖΑ κατά την προεκλογική περίοδο τωνβουλευτικών εκλογών του 2007.
Το 2012 έγινε επίσημα ενιαίο κόμμα χωρίς εσωτερικές ομάδες.
Αναφέρονται με αλφαβητική σειρά, επισημαίνεται η ιδεολογική τους αναφορά και το έτος ένταξής τους στο σχήμα:[31]
Οι πρώην συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ
ΟνομασίαΣυντομο-
γραφία
ΙδεολογίαΈνταξη
Ανανεωτική Κομμουνιστική Οικολογική ΑριστεράΑΚΟΑκομμουνιστές(ευρωκομμουνιστές), οικολόγοι2004
Διεθνιστική Εργατική ΑριστεράΔΕΑκομμουνιστές (τροτσκιστές)2004
Ενεργοί Πολίτεςαριστεροί (δημοκρατικοί, πατριωτικοί)2004
Κίνηση για την Ενότητα Δράσης της ΑριστεράςΚΕΔΑκομμουνιστές (ενωτικοί),αριστεροί2004
Κόκκινοκομμουνιστές (τροτσκιστές)2004
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων
και της Οικολογίας
ΣΥΝευρωκομμουνιστές (μαρξιστές)2004
Δημοκρατικό Κοινωνικό ΚίνημαΔΗΚΚΙσοσιαλιστέςσοσιαλδημοκράτες2007
Κομμουνιστική Οργάνωση ΕλλάδαςΚΟΕκομμουνιστές (μαοϊκοί)2007
Οικοσοσιαλιστές Ελλάδαςαριστεροί οικολόγοι2008
Ρόζααριστεροί (ριζοσπαστικοί)2008
Αντικαπιταλιστική Πολιτική ΟμάδαΑΠΟαριστεροί (αντικαπιταλιστές)2011
Ριζοσπάστεςαριστεροί2011
Ενωτικό Μέτωποσοσιαλιστέςσοσιαλδημοκράτες2012

Σύμβολα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ως σύμβολο του ΣΥΡΙΖΑ επιλέχθηκε το πεντάκτινο αστέρι, ως δηλωτικό ενότητας, μαζί με τρεις κυματίζουσες σημαίες: μια κόκκινη για την κλασική αριστερά, μια πράσινη για την οικολογία[εκκρεμεί παραπομπή] και μια μωβ για τα κινήματα και ιδίως το φεμινιστικό κίνημα.[32]

Τα μέσα ενημέρωσης του ΣΥΡΙΖΑ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο ΣΥΡΙΖΑ συνδέεται με μια σειρά έντυπα και άλλα μέσα ενημέρωσης, όπως είναι οι εφημερίδες Η Εποχή, Εργατική Αριστερά, Η Αυγήκ.ά, ο ραδιοφωνικός σταθμός Στο Κόκκινο 105,5 και οι ενημερωτικές ιστοσελίδες Rproject.gr, Iskra.gr (Αριστερή Πλατφόρμα, Κόκκινο δίκτυο - Αριστερό ρεύμα), Left.gr.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 1. Άλμα πάνω ΦΙΛΙΠ ΜΑΡΛΙΕΡ, «Ο ΣΥΡΙΖΑ γεμίζει το κενό που άφησε το ΠΑΣΟΚ»
 2. Άλμα πάνω Πολιτική απόφαση ιδρυτικού συνεδρίου ΣΥΡΙΖΑ (ως ενιαίου κόμματος)
 3. Άλμα πάνω «Τα στάδια μετατροπής του ΣΥΡΙΖΑ σε ενιαίο πολιτικό φορέα».Ναυτεμπορική. 7 2012.
 4. Άλμα πάνω Δημήτρης Κούρος (6 2012). «Γεννιέται ο νέος... ΣΥΡΙΖΑ».Voria.gr.
 5. Άλμα πάνω Αλλάζει όνομα ο ΣΥΡΙΖΑ. 7 2012.
 6. Άλμα πάνω «Ενιαίο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ». Τα Νέα. 22 Μαΐου 2012. Ανακτήθηκε στις 23 Μαΐου 2012.
 7. Άλμα πάνω 1ο Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ
 8. Άλμα πάνω Ανακοινώθηκε η σύνθεση της νέας κυβέρνησης, 27/01/2015 naftemporiki.gr
 9. Άλμα πάνω Συνέντευξη τύπου του Χώρου Διαλόγου, Μάιος 2001
 10. Άλμα πάνω Κατάλογος των κοινών υποψηφιοτήτων
 11. Άλμα πάνω Ανακοίνωση του ΣΥΝ, 17 Δεκεμβρίου 2003
 12. Άλμα πάνω Άρθρο του BBC για την παρουσίαση του νέου σχήματος, 15 Ιανουαρίου 2004
 13. Άλμα πάνω Ανακοίνωση της ΚΟΕ, Φεβρουάριος 2004
 14. Άλμα πάνω Χαρακτηριστικό άρθρο στην εφ. Εποχή, φύλλο 715, 28 Μαρτίου 2004
 15. Άλμα πάνω "Όλες οι φυλές του ΣΥΡΙΖΑ", άρθρο στην εφημερίδα Έθνος, 17/4/2009
 16. Άλμα πάνω Πρωτοσέλιδο «κείμενο γραμμής» στην εφ. Εποχή, φύλλο 723, 23 Μαΐου 2004 [1]
 17. Άλμα πάνω Πολιτική απόφαση 4ου Συνεδρίου, Κεφ. 9
 18. Άλμα πάνω Προγραμματική ομιλία του Αλ. Αλαβάνου προς το 4ο Συνέδριο
 19. Άλμα πάνω «Πανηγυρική» ανακοίνωση του ΣΥΝ, 29 Δεκεμβρίου 2004
 20. Άλμα πάνω Ιστοσελίδα Συνασπισμού, Ομιλία του προέδρου του ΣΥΝ Αλέξη Τσίπρα στο Πανελλαδικό σώμα του ΣΥΡΙΖΑ, Σ.Ε.Φ. 18-19/07/2009, 18/07/2009
 21. Άλμα πάνω Δ. Χριστόπουλος για την υπόθεση Σαμπιχά: Δύσκολα θα μπορούσα να είμαι στο ίδιο ψηφοδέλτιο !
 22. Άλμα πάνω Δημήτρης Χριστόπουλος, Γιατί σωστά κόπηκε η Σαμπιχά Σουλεϊμάν από τον ΣΥΡΙΖΑ
 23. Άλμα πάνω Σαμπιχά Σουλεϊμάν: Ελληνίδα, Μουσουλμάνα, Ρομά - O ΣΥΡΙΖΑ υπέκυψε στις Τουρκικές πιέσεις και την έκοψε από το ευρωψηφοδέλτιο, 22 Απριλίου 2014, Το Βήμα
 24. Άλμα πάνω 22 Απριλίου 2014, Σάλος για τον "αποκεφαλισμό" της Σαμπιχά Σουλεϊμάν, Mega
 25. Άλμα πάνω Σαμπιχά Σουλεϊμάν: "Δεν ανήκω στο τουρκικό προξενείο και με έκοψαν", συνέντευξη της Σαμπιχά Σουλεϊμάν στην εφημερίδαΧρόνος της Κομοτηνής
 26. Άλμα πάνω Ιστοσ. In.gr, Με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ η συγκέντρωση πρωτοβάθμιων σωματείων-επιτροπών στο Σύνταγμα, 14/11/2011
 27. Άλμα πάνω Ιστοσ. ΕλευθεροτυπίαΗ εργασία στα χρόνια της ασυδοσίας, Δημοσ. ομάδα Ιός Press, 02/04/2010
 28. Άλμα πάνω Πύρινος λόγος Γλέζου κατά της αυτοδιάλυσης του ΣΥΡΙΖΑ
 29. Άλμα πάνω Νταβανέλος: Η ΔΕΑ δεν θα αυτοδιαλυθεί
 30. Άλμα πάνω Left.gr (2013) Το Καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ - Ανακτήθηκε 16.12.2014
 31. Άλμα πάνω www.syriza.gr/συνιστώσες www.syriza.gr/συνιστώσες
 32. Άλμα πάνω Τάκης Μαστρογιαννόπουλος (4-1-2013). «Η υποστολή της μωβ σημαίας»Η Αυγή. Ανακτήθηκε στις 20-07-2014.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Commons logo
Τα Wikimedia Commons έχουν πολυμέσα σχετικά με το θέμα