Translate on my blog

Τρίτη, 16 Ιουνίου 2015

Κνούτος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ο Κνούτος ο μέγας
Ο Κνούτος ή Κανούτος, ο αποκαλούμενος και μέγας, ήταν περίφημος Βίκινγκ Δανός βασιλιάς τηςΑγγλίας (1016-1035), της Δανίας (1018 - 1035), της Νορβηγίας (1026 - 1035) και εν μέρει τηςΣουηδίας. Οι μεγάλες επιτυχίες του στον στρατιωτικό τομέα, η ασταμάτητη αύξηση της δύναμης του απέναντι σε όλους τους υπόλοιπους ηγεμόνες, οι διπλωματικές επιτυχίες του με τον πάπα και τηνΑγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία του έδωσαν τον τίτλο του αυτοκράτορα του βορρά.
Ήταν γιος του βασιλιά της Δανίας Σβεν του διχαλογένη από άγνωστη μητέρα, ίσως η Σίγκριντ Στοράντα, η οποία εικάζεται ότι ήταν Σλάβα Πολωνή πριγκίπισσα. Η ημερομηνία γέννησης του άγνωστη εικάζεται ότι είναι μεταξύ 980 - 990.

Κατάκτηση της Αγγλίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αρχικά, εξεστράτευσε στην Αγγλία στο πλευρό του πατέρα του, Σβεν του διχαλογένη (1013). Μετά την κατάκτηση της χώρας, ο Σβεν στάθηκε ανίκανος να συγκροτήσει τον στρατό του και πέθανε αιφνίδια τον Φεβρουάριο του 1014. Με τον θάνατο του πατέρα του λόγω της αντιπάθειας των Άγγλων ευγενών, ο Κνούτος αναγκάστηκε να δραπετεύσει στην Δανία, όπου ο μεγαλύτερος αδελφός του, Χάρολντ, διαδέχθηκε τον πατέρα του στον θρόνο, ενώ είχε στόχο να ανασυγκροτήσει τον στρατό του προκειμένου να κατακτήσει οριστικά την Αγγλία.
Το καλοκαίρι του 1015, ο Κνούτος εξεστράτευσε για την Αγγλία με έναν ισχυρότατο στρατό 10.000 ανδρών σε 200 μεγάλα πλοία, με μεγαλύτερο σύμμαχο τον Πολωνό πρίγκηπα Βόλεσλαβ τον γενναίο, όπου ο Κανούτος και ο Χάρολντ είχαν δεχτεί στην αυλή τους την μητέρα του, όταν την έδιωξε από την αυλή ο πατέρας του. Σύμμαχος των Δανών ήταν και ο βασιλιάς της Νορβηγίας Έρικ ο Νικητής. Ο αδελφός του ήρθε στο πλευρό του Κνούτου να τον υποστηρίξει, όπου σκοτώθηκε στην μάχη του Νέσζαρ (1016).
Ο Έντρικ Στρέονα, ένας ευγενής του βασιλιά της Αγγλίας Έθελρεντ του Ανέτοιμου, ήρθε να βοηθήσει τον Κνούτο με 40 πλοία. Λόγω φημών ότι δολοφονήθηκε από τον νέο βασιλιά Έντμουντ ο Σιδηρόπλευρος, ο Κανούτος ήταν αρχηγός όλων των Βίκινγκς τηςΣκανδιναβίας. Μετά την μάχη του Ότφορντ, ο δραπέτης ευγενής Έντρικ Στρέονα επέστρεψε με το μέρος του, αλλά στην αποφασιστικήμάχη του Άσιγκτον (1016), ο βασιλιάς της Αγγλίας Έντμουντ ο Σιδηρόπλευρος υπέστη μεγάλη πανωλεθρία, κάτι που οφείλεται περισσότερο στην προδοσία του επανελθόντα Στρέονα, ο οποίος βρισκόταν στην αιχμή του Αγγλικού στρατού. Μετά από συμφωνία, ο Κνούτος αναγνωρίστηκε βασιλιάς όλης της Αγγλίας, εκτός από το Ουέσσεξ που επέτρεψε στον Έντμουντ να το διατηρήσει. Μετά τον πρόωρο θάνατο του Έντμουντ την ίδια χρονιά, ο Κνούτος ενσωμάτωσε και το Ουέσσεξ στο βασίλειο του.
Κατά την βασιλεία του, η χώρα γνώρισε σταθερότητα και ειρήνη. Το 1028 προσάρτησε στο βασίλειο τη Δανία και τη Νορβηγία. Μετά τον θάνατό του το 1035 το βασίλειό του κατέρρευσε.

Βασιλιάς της Αγγλίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τον Ιούλιο του 1017 παντρεύτηκε την χήρα του Έθελρεντ, Έμμα της Νορμανδίας, κόρη του δούκα της Νορμανδίας Ριχάρδου Α΄, προκειμένου να δημιουργήσει ισχυρούς δεσμούς με την Νορμανδία και να κερδίσει την υποστήριξη του Αγγλικού πληθυσμού. Τα παιδιά που απέκτησε με την Έμμα τα έστειλε από μικρά στην Δανία.
Χώρισε την Αγγλική επικράτεια σε τέσσερις μεγάλες κομητείες: το Ουέσσεξ, που κράτησε για τον εαυτό του, την Μερκία, που παρέδωσε στον προδότη του βασιλιά Εδμόνδου του σιδηρόπλευρου Έντρικ Στρέονα, την Ανατολική Αγγλία στον Θόρκελ και την Νορθουμβρία στονΈρικ. Σύντομα, αυτοί οι άντρες αποτελούσαν απειλή για τον ίδιο τον Κανούτο, πέφτοντας από την θέση τους. Ο Έντρικ Στρεόνα αποκεφαλίστηκε (1017). Ο μεγαλύτερος αδελφός του Κνούτου, Χάραλντ Β΄, βασιλιάς της Δανίας, βρισκόταν στην στέψη του, ενώ το όνομα του είναι γραμμένο στην λίστα της αδελφότητας στην εκκλησία του Ιησού Χριστού στο Καντέρμπουρι (1018).

Βασιλιάς της Δανίας - επιτυχής διακυβέρνηση στα δύο βασίλεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μετά τον θάνατο του αδελφού του Χάραλντ, τον διαδέχθηκε και στον θρόνο της Δανίας. Τα δύο ενωμένα βασίλεια γνώρισαν χρυσή εποχή ανάπτυξης. Έφερε στην αυλή του στην Αγγλία πολλούς Σκανδιναβούς ευγενείς. Μελανό σημείο της βασιλείας του ο ακρωτηριασμός των ομήρων στο Σάντουιτς. Επανέφερε τους νόμους του Έντγκαρ, ενώ έκοψε νομίσματα με τα Δανέζικα πρότυπα. Η οικονομία της Αγγλίας βελτιώθηκε σημαντικά, ενώ εξήγγειλε και μια σειρά από μέτρα για την ανακούφιση του φτωχότερου πληθυσμού.
Αντιμετώπισε προβλήματα με τις ταραχές του πληθυσμού στην Δανία (1019). Ο ίδιος προσπάθησε να λύσει το πρόβλημα, με την τοποθέτηση στην θέση του κόμη της Δανίας του γαμπρού του, Ουλφ Γιαρλ, με την εντολή να έχει την φροντίδα του ανήλικου γιου του,Αρθακανούτου. Αργότερα, η Δανία δέχθηκε την επίθεση των βασιλέων Άνουντ Γιάκομπ της Σουηδίας και του Όλαφ Χάραλντσον της Νορβηγίας. Ο Ουλφ Γιαρλ βρέθηκε στην δύσκολη θέση, να τοποθετήσει τον Αρθακανούτο, αν και ανήλικο, στην θέση του βασιλιά. Όταν τα νέα έφτασαν στον Κανούτο (1026), εξεστράτευσε στην Σκανδιναβία νικώντας τους αντιπάλους του στην μάχη του Ελγκέα με την βοήθεια του Ουλφ, κάτι που έκανε τον Κανούτο να τον συγχωρέσει για το προηγούμενο πραξικόπημα του. Παρόλα αυτά, τα Χριστούγεννατου 1026 στην εκκλησία της Αγίας Τριάδας ένας ιππότης του Κανούτου δολοφόνησε τον Ουλφ με την σύμφωνη γνώμη του βασιλιά.

Βασιλιάς της Νορβηγίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Κανούτος συναντούσε πάντοτε προβλήματα στην Δανία, ιδιαίτερα λόγω των επεμβάσεων του βασιλιά της Νορβηγίας Όλαφ, αλλά η κατάσταση δεν ήταν επικίνδυνη, όσο ήταν βασιλιάς της Σουηδίας ο σύμμαχος του, Όλαφ. Όταν πέθανε (1022) και ο γιος του, βασιλιάςΆνουντ Γιάκομπ της Σουηδίας, συμμάχησε με τον βασιλιά της Νορβηγίας εναντίον των Αγγλοδανών, η κατάσταση έγινε επικίνδυνη. Στην αποφασιστική μάχη του Ελγκέα, ο Κανούτος νίκησε τους αντιπάλους του (1026) οριστικά, αλλά εξαναγκάστηκε αμέσως να ταξιδέψει στηνΡώμη, προκειμένου να παρευρεθεί στην στέψη του Κονράδου Β΄ ως Αγίου Ρωμαίου Αυτοκράτορα στις 26 Μαρτίου 1027.
Σε ένα γράμμα του στην μάχη αυτοαποκαλείται "βασιλιάς Άγγλων, Δανών, Νορβηγών και Σουηδών". Μετά την επιστροφή του από την Ρώμη, πήγε στην Νορβηγία να ξεκαθαρίσει την κατάσταση (1028) με 50 πλοία. Ο βασιλιάς Όλαφ Χάραλντσον, εγκαταλελειμμένος από τους ευγενείς του, αναγκάστηκε να δηλώσει υποταγή, αναγνωρίζοντας τον Κανούτο και σαν βασιλιά της Νορβηγίας.

Κληρονόμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βασιλικοί τίτλοι
Προκάτοχος
Χάραλντ B΄
Βασιλιάς της Δανίας
1018-1035
Διάδοχος
Αρθακανούτος
Προκάτοχος
Όλαφ Β΄
Βασιλιάς της Νορβηγίας
1028-1035
Διάδοχος
Μάγκνους ο Καλός
Προκάτοχος
Έντμουντ ο σιδηρόπλευρος
Βασιλιάς της Αγγλίας
1016-1035
Διάδοχος
Χάρολντ o λαγοπόδαρος
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Canute the Great της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).