Translate on my blog

Τρίτη, 23 Ιουνίου 2015

Βλαντ Γ΄ Τσέπες

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Βλαντ Γ' Τσέπες
Vlad Tepes 002.jpg
Βοεβόδας της Βλαχίας
Περίοδος
εξουσίας
Αύγουστος 1448 - Οκτώβριος1448
Αύγουστος 1456 - Δεκέμβριος1462
Δεκέμβριος 1476
ΠροκάτοχοςΒλάντισλαβ Β'
ΔιάδοχοςΒλάντισλαβ Β'
Ραντού
ΠατέραςΒλαντ Β΄ Ντρακούλ
ΜητέραΤσένια της Μολδαβίας
ΓέννησηΝοέμβριος 1431
Σιγκισοάρα, Βασίλειο της Ουγγαρίας (σήμερα στηΡουμανία)
ΘάνατοςΙανουάριος 1477 (46 ετών)
Βλαχία
ΥπογραφήWladislaus Dragwlya.JPG
Ο Βλάντ Γ΄ (Vlad, Νοέμβριος 1431 – Ιανουάριος 1477) ήταν πρίγκιπας της Βλαχίας, μέλος του πριγκιπικού οίκου των Βασάραβα, γνωστός και με το πατρώνυμό του ως (Βλαντ) Δράκουλα. Μετά θάνατον ονομάστηκε Βλαντ ο Ανασκολοπιστής (Vlad Țepeș). Ήταν τρεις φορές βοεβόδας της Βλαχίας, κυβερνώντας κυρίως από το 1456 έως το 1462, την περίοδο της οθωμανικής κατάκτησης των Βαλκανίων.
Γεννήθηκε το 1431 στην πόλη Σιγκισοάρα (Sighişoara) της Τρανσυλβανίας (η γενέτειρά του είναι γνωστή και με το όνομα Σάσμπουργκ (Schassburg) από την εποχή της Αυστροουγγρικής κυριαρχίας). Καταγόταν από τον ευγενή οίκο του Μπασαράμπ (Basarab), θεμελιωτή του Βλαχικού κράτους, και ήταν γιος του προηγούμενου βοεβόδα Βλαντ Β΄ Ντρακούλ και της πριγκίπισσας Τσένια. Κληρονόμησε τον τίτλο του Τάγματος του Δράκου που παραχωρήθηκε στον πατέρα του από τον βασιλέα της Αγίας Ρωμαϊκής ΑυτοκρατορίαςΣιγισμούνδο (Sigismund). Το όνομα του Βλαντ έγινε θρύλος και τροφοδότησε την πένα τουΜπραμ Στόκερ (Bram Stoker), ο οποίος δημιούργησε τον αιμοδιψή χαρακτήρα «Δράκουλα».

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Βλάντ Τσέπες γεννήθηκε τον Νοέμβριο του 1431 στην πόλη Σιγκισοάρα τηςΤρανσυλβανίας. Είχε έναν μεγαλύτερο αδερφό τον Μίρτσεα Β΄ (Mircea II) (1427-1447) και έναν μικρότερο, τον Ραντού (1437/1439 – 1475). Ο πατέρας του ήταν ο Βλαντ Β΄ Ντρακούλ, νόθος γιος του Μίρτσεα Α΄, και η μητέρα του η πριγκίπισσα Τσένια, κόρη του Αλέξανδρουτου Kαλού (Alexandru cel Bun) της Μολδαβίας. Τις πρώτες του γνώσεις τις πήρε από τη μητέρα του και την οικογένειά της, όμως οι πραγματικές του σπουδές ξεκίνησαν το 1436, οπότε και διδάχτηκε την τέχνη του πολέμου και της ειρήνης, που ήταν απαραίτητη για έναν χριστιανό ιππότη. Το 1438 ο πατέρας του συνόδευσε τον Σουλτάνο Μουράτ Β΄ στην εκστρατεία του στην Τρανσυλβανία, όπου προσπάθησε να προστατέψει τον τοπικό πληθυσμό από τις λεηλασίες των επιδρομέων, κάτι που προκάλεσε την καχυποψία του σουλτάνου. Ο τελευταίος τον φυλάκισε για το λόγο αυτό στην Καλλίπολη. Απελευθερώθηκε με αντάλλαγμα την ομηρία των γιων του Βλαντ και Ραντού το 1444, οι οποίοι φυλακίστηκαν για τέσσερα χρόνια στην πόλη Εγκριγκόζ της Ανατολίας. Ο νεαρός Βλαντ, δώδεκα ετών τότε, παρέμεινε στην Οθωμανική Αυτοκρατορία ως το 1448. Κατά τη διάρκεια της ομηρίας του έμαθε την τουρκική γλώσσα και απέκτησε εξαιρετική στρατιωτική εκπαίδευση.
Κατα πάσα πιθανότητα το γεγονός αυτό επηρέασε τη ψυχική υγεία του Βλαντ. Αναφέρεται ως μια εξαιρετικά ανισόρροπη, με διάφορες περίεργες ιδέες και συνήθειες, προσωπικότητα. Επίσης η φυλάκισή του τον ώθησε να μισήσει τους Οθωμανούς Τούρκους. Σε ηλικία 17 ετών έμαθε για τη δολοφονία του πατέρα και του μεγαλύτερου αδερφού του. Τούρκοι τον απελευθέρωσαν και του επέστρεψαν τον θρόνο της Βλαχίας, τον οποίο είχαν καταλάβει ο Βλάντισλαβ Β΄ και οι Βογιάροι.
Η βασιλεία του Βλαντ Β΄ δε διήρκησε πολύ. Οι Βογιάροι σε συμμαχία με τον Ούγγρο Ιωάννη Ουνιάδη εισέβαλαν στη Βλαχία και εξεδίωξαν τον Βλαντ, παρά την προσπάθεια των Τούρκων να τον υποστηρίξουν. Ο Βλαντ αναγκάστηκε να ζητήσει άσυλο από τους συμμάχους στηΜολδαβία, αλλά μετά από τέσσερα χρόνια, το 1451, ο ηγεμόνας της Μολδαβίας και θείος του Βλάντ δολοφονείται. Ο Βλαντ φεύγει και πάλι, αυτή τη φορά μαζί με τον ξάδελφό του Stefan cel Mare. Ο πρώην εχθρός του Hunyadi, εντυπωσιασμένος για τις γνώσεις του Βλαντ σχετικά με το τρόπο που λειτουργεί η Οθωμανική Αυτοκρατορία, τον προσλαμβάνει ως σύμβουλό του στην Ουγγαρία.
Το 1456, ανεβαίνει στο θρόνο της Βλαχίας με τη βοήθεια της Ουγγαρίας και Βλάχων βογιάρων και σκοτώνει σε μονομαχία το προηγούμενο βασιλιά Βλάντισλαβ Β΄. Κατά την έναρξη της βασιλείας του ο λαός του αριθμουσε περίπου 500 χιλιάδες άτομα, ενώ το κράτος της Βλαχίας βρισκόταν σε κατάσταση μαρασμού ύστερα από χρόνια πολέμου. Ο Βλαντ προώθησε το εμπόριο και ενδυνάμωσε το στρατό. Αγωνίστηκε με τους βογιάρους για τη συγκέντρωση της κρατικής εξουσίας. Όπλισε του ελεύθερους αγρότες και κάτοικους για την καταπολέμηση της εσωτερικής και εξωτερικής απειλής (την απειλή της κατάκτησης των εδαφών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας).
Οι Οθωμανοί θεωρούσαν ότι η Βλαχία ήταν μέρος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Το 1461, ο Βλαντ αρνήθηκε να πληρωσει φόρο υποτελείας στον Οθωμανό σουλτάνο. Στη συνέχεια διέσχισε τον Δούναβη και λεηλάτησε τα εδαφή της Οθωμανικής Αυτοκρατορία στη σημερινή Βουλγαρία. Ο Μωάμεθ Β΄ συγκέντρωσε ένα στρατό 60.000 στρατιωτών και 30.000 ατάκτων. Ο Βλαντ οργάνωσε ενέδρες και σε μία από αυτές, τη «Νύχτα της επίθεσης» (17 Ιούνιου 1462) σκότωσε 15.000 Τούρκους, οι οποίοι αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν. Ο Μωάμεθ Β΄ έπεισε τον αδελφό τού Βλαντ, Ραντού, να οδηγήσει τους γενίτσαρους στην κατάκτηση της Βλαχίας, όπως και έκαναν. Ο Βλαντ φυλακίστηκε στην Ουγγαρία για ψευδείς κατηγορίες για συνεργασία με τους Τούρκους και πέρασε δώδεκα χρόνια στη φυλακή. Κυβέρνησε και πάλι το 1476, αλλά τον Ιανουάριο του 1477 σκοτώθηκε από τους Βογιάρους.
Έμβλημά του υπήρξε ο δράκος κρεμασμένος από έναν σταυρό. Ο Βλαντ Γ΄ επονομάστηκε Δράκουλας (Draculea), που σημαίνει γιος του Δράκου και κατά άλλη εκδοχή γιος του διαβόλου.

Εξωτερικές Συνδέσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Commons logo
Τα Wikimedia Commons έχουν πολυμέσα σχετικά με το θέμα

Προκάτοχος
Βλάντισλαβ Β΄
Πρίγκιπας της Βλαχίας
Coat of arms of Wallachia, 1700.svg

1448
Διάδοχος
Βλάντισλαβ Β΄
Προκάτοχος
Βλάντισλαβ Β΄
Πρίγκιπας της Βλαχίας
Coat of arms of Wallachia, 1700.svg

1456 - 1462
Διάδοχος
Ραντού