Translate on my blog

Δευτέρα, 8 Ιουνίου 2015

Πάπας Κάλλιστος Γ΄

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πάπας
Κάλλιστος Γ΄
Επίσκοπος Ρώμης
Calixtus III.jpg
Από8 Απριλίου 1455
Έως6 Αυγούστου 1458
ΠροκάτοχοςΝικόλαος Ε΄
ΔιάδοχοςΠίος Β΄
Προσφωνήσεις του
Πάπα Καλλίστου Γ΄
Coat of Arms of Pope Callixtus III.svg
Προσφώνηση αναφοράςΑγιότατος
Προφορική προσφώνησηΑγιότατε
Θρησκευτική προσφώνησηΆγιος Πατέρας
Μεταθανάτια προσφώνησηΔ/Δ
Ο Πάπας Κάλλιστος Γ΄ (Papa Callisto III31 Δεκεμβρίου 1378 – 6 Αυγούστου 1458) (κατ.Calixt III, ισπ. Calixto III), γεννημένος ως Αλφόνσος Βοργίας, ήταν Πάπας από τις 8 Απριλίου 1455 έως το θάνατο του το 1458.[1]

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Αλφόνσος Βοργίας γεννήθηκε στην Λα Τορρέτα, τώρα γείτων του Θανάλ (Canals), στηΒαλένθια, σήμερα Ισπανία αλλά τότε Βασίλειο της Βαλένθια υπό το Στέμμα της Αραγωνίας. Η πρώιμη σταδιοδρομία του ξεκίνησε ως καθηγητής νομικής στο Πανεπιστήμιο της Λέϊδακαι μετά ως διπλωμάτης στην υπηρεσία των Βασιλέων της Αραγωνίας, ειδικά κατά τηνΣύνοδο της Βασιλείας (1431–1439). Έγινε καρδινάλιος μετά την συμφιλίωση του Πάπα Ευγένιο Δ΄ (1431–1447) με τον Βασιλιά Αλφόνσο Ε' της Πορτογαλίας (1416–1458).
Ο Πάπας Κάλλιστος υπηρέτησε ως πάπας για τρία έτη. Ανέβηκε στον παπικό θρόνο το 1455 ως Κάλλιστος Γ΄ σε πολύ προχωρημένη ηλικία ως συμβιβαστικός υποψήφιος. Από τους ιστορικούς θεωρήθηκε ως ασθενικός και ανίκανος. Τον ίδιο χρόνο, εξέδωσε την παπική βούλα Inter Caetera στην Πορτογαλία.[2] Αυτή η βούλα εξουσιοδοτούσε τους Πορτογάλουςνα μειώσουν τους άπιστους εν δουλεία. Κάνοντας αυτό ο πάπας έδωσε σιωπηρή συγκατάθεση ότι η υποδούλωση των Αφρικανών δεν ήταν αντιφατική με το λόγο του Θεού ούτε με τις διδασκαλίες της ίδιας της εκκλησίας, και μάλιστα χωρίς το φόβο τιμωρίας. Αυτό όμως ερχόταν σε πλήρη αντίθεση με τη θέση του Πάπα Ευγένιου Δ', ο οποίος στη βούλα "Sicut Dudum" του 1435 έλεγε πως οι άπιστοι μολαταύτα και αυτοί έχουν δημιουργηθεί κατ' εικόνα και καθ' ομοίωσιν του Θεού, κι έτσι έχουν δίκαιες ψυχές.
Το μεγάλο αντικείμενο της πολιτικής του ήταν η σύγκληση μιας σταυροφορίας εναντίον των Τούρκων, οι οποίοι είχαν καταλάβει τηνΚωνσταντινούπολη το 1453, αλλά δεν βρήκε τους Χριστιανούς πρίγκιπες σε ανταπόκριση στο κάλεσμα του παρά την κάθε προσπάθεια του.
Ο Πάπας Κάλλιστος Γ' έκανε καρδινάλιους δυο από τους ανιψιούς του, ένας από τους οποίους, ο Ρόντερικ Βοργίας, αργότερα ανήλθε ωςΠάπας Αλέξανδρος ΣΤ΄ και έμεινε γνωστός για τη διαφθορά του.[3]
Στις 29 Ιουνίου 1456, διέταξε οι καμπάνες να κρούονται το μεσημέρι σε όλες τις Καθολικές εκκλησίες, καλώντας τους Χριστιανούς για προσευχή. Καθώς τα νέα ταξίδευαν με κάποια καθυστέρηση, αυτή η διαταγή συνδέθηκε με την σταυροφορία για να αρθεί η Πολιορκία του Βελιγραδίου (που συνέβη στις 22 Ιουλίου), η οποία ήταν μια σημαδιακή νίκη εναντίον των Τούρκων. Εις ανάμνηση αυτής της νίκης, ο Κάλλιστος Γ΄ διέταξε η γιορτή της Μεταμόρφωσης να γίνεται στις 6 Αυγούστου.
Διέταξε μια νέα δίκη για την Ιωάννα της Λωραίνης (περ. 1412–1431), στην οποία μεταθανατίως δικαιώθηκε, αφού αμφιλεγόμενα είχε δικασθεί και εκτελέσθηκε.[4]
Το προπαπικό έμβλημα του Κάλλιστου Γ΄ ήταν ένα βόδι που βόσκει.

Η "βούλα εναντίον του κομήτη"[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σύμφωνα με μια ιστορία, η οποία εμφανίστηκε για πρώτη φορά σε μια μεταθανάτια βιογραφία του το 1475 κι αργότερα ωραιοποιήθηκε και έγινε δημοφιλής από τον Πιέρ Σιμόν Λαπλάς, ο Κάλλιστος Γ΄ αφόρισε τον Κομήτη του Χάλεϊ όταν εμφανίστηκε το 1456, γιατί πίστεψε ότι ήταν άσχημος οιωνός για τους Χριστιανούς υπερασπιστές του Βελιγραδίου, οι οποίοι τότε πολιορκούνταν από την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Καμία γνωστή αρχική πηγή δεν υποστηρίζει την αυθεντικότητα της ιστορίας αυτής. Η παπική βούλα του Κάλλιστου Γ΄ της 29ης Ιουνίου 1456, που καλούσε για δημόσια προσευχή για την επιτυχία της σταυροφορίας, δεν αναφέρεται στον κομήτη, και στις 6 Αυγούστου, όταν η πολιορκία έσπασε, ο κομήτης δεν ήταν ορατός από την Ευρώπη ή την Τουρκία για αρκετές εβδομάδες.

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Άλμα πάνω Hibbert, Christopher, The Borgias and their enemies: 1431-1519, (Houghton Mifflin Harcourt, 2008), 11.
  2. Άλμα πάνω European treaties bearing on the history of the United States and its Dependencies to 1648, Ed. Frances Gardiner Davenport, (Carnegie Institute of Washington, 1917), 27.
  3. Άλμα πάνω The Lives and Times of the Popes, Vol.4, Ed. Artaud de Montor, (Catholic Publication Society of America, 1911), 190.
  4. Άλμα πάνω Gower, Ronald Sutherland, Joan of Arc, (BiblioBazaar LLC, 2007), 180.

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Commons logo
Τα Wikimedia Commons έχουν πολυμέσα σχετικά με το θέμα
  • European treaties bearing on the history of the United States and its Dependencies to 1648, Ed. Frances Gardiner Davenport, Carnegie Institute of Washington, 1917.
  • Gower, Ronald Sutherland, Joan of Arc, BiblioBazaar LLC, 2007.
  • Hibbert, Christopher, The Borgias and their enemies: 1431-1519, Houghton Mifflin Harcourt, 2008.
  • The Lives and Times of the Popes, Vol.4, Ed. Artaud de Montor, Catholic Publication Society of America, 1911.

Προκάτοχος:
Νικόλαος Ε΄
ΠάπαςΔιάδοχος:
Πίος Β΄