Translate on my blog

Σάββατο, 13 Ιουνίου 2015

Μπέλφαστ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μπέλφαστ
Béal Feirste
Wikibelfast1.jpg
Flag of Belfast.svgBelfast City Coat of Arms.svg
Northern Ireland map - July 2007.png
Κυρίαρχο κράτοςFlag of the United Kingdom.svg Ηνωμένο Βασίλειο
ΧώραΒόρεια Ιρλανδία
Έκταση115 χλμ²
Πληθυσμός267.500 κάτοικοι (2009)
Ταχυδρομικός κώδικαςBELFAST
Ιστοσελίδαhttp://www.belfastcity.gov.uk/
Το Μπέλφαστ (αγγλικάBelfastιρλανδικάBéal Feirste, που σημαίνει στόμα της αμμουδιάς[1]) είναι η πρωτεύουσα και, ταυτόχρονα, η μεγαλύτερη πόλη της Βορείου Ιρλανδίας. Από πλευράς πληθυσμού, είναι η 14η μεγαλύτερη πόλη στο Ηνωμένο Βασίλειο[2] και η δεύτερη μεγαλύτερη στην νήσο της Ιρλανδίας. Αποτελεί έδρα της αποκεντρωμένης κυβέρνησης και της νομοθετικής Συνέλευσης της Βορείου Ιρλανδίας.[3] Η πόλη του Μπέλφαστ έχει πληθυσμό της τάξεως των 267.500 κατοίκων[4][5][6][7][8][9][10] και βρίσκεται στην καρδιά της αστικής περιοχής του Μπέλφαστ, η οποία έχει πληθυσμό 579.276 κατοίκων. Η ευρύτερη αστική περιοχή, καθώς ορίζεται από τηνΕυρωπαϊκή Ένωση, έχει συνολικό πληθυσμό 641.638 κατοίκους. Το Μπέλφαστ έλαβε τον τίτλο της πόλης το 1888.
Από ιστορικής πλευράς, το Μπέλφαστ ήταν έδρα της ιρλανδικής βιομηχανίας λινών (παίρνοντας έτσι και το παρατσούκλι "Linenopolis"), καπνοβιομηχανίας, μονάδας παραγωγής σχοινιών και ναυπηγείων: η κυριότερη ναυπηγική εταιρεία, η Harland and Wolff, η οποία κατασκεύασε το γνωστό σε όλους RMS Titanic, βοήθησε στις αρχές του 20ού αιώνα το Μπέλφαστ να κάνει την εμφάνισή του στην διεθνή σκηνή ως το μεγαλύτερο και παραγωγικότατο παγκοσμίως. Το Μπέλφαστ έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη διάρκεια της Βιομηχανικής Επανάστασης, αποτελώντας ένα από τα μεγαλύτερα βιομηχανικά κέντρα ητς εποχής μέχρι και το δεύτερο μισό του 20ού αιώνα. Η βιομηχανοποίηση και η ενδοχώρια μετανάστευση κατέστησε το Μπέλφαστ, αν και για σύντομο χρονικό διάστημα, την μεγαλύτερη πόλη σε πληθυσμό στην Ιρλανδία στις αρχές του 20ού αιώνα, με την βιομηχανική και οικονομική επιτυχία της πόλης να γίνονται αντικείμενο αναφοράς από το αντίπαλο κόμμα των Ενωτικών του Άλστερ, τοHome Rule, ως ο λόγος για τον οποίο η Ιρλανδία θα πρέπει να αποφύγει την αποκέντρωση και, αργότερα, για ποιον λόγο οι Ενωτικοί του Άλστερ θα πάλευαν να αντισταθούν σε αυτό.
Σήμερα, το Μπέλφαστ παραμένει ένα βιομηχανικό κέντρο, καθώς και κέντρο τεχνών, με ιδρύματα ανώτατης εκπαίδευσης καθώς και επιχειρήσεις, ένα δικαστικό μέγαρο, αποτελώντας έτσι τον οικονομικό πνεύμονα της Βορείου Ιρλανδίας. Η πόλη υπέφερε πολύ στη διάρκεια της περιόδου που είναι γνωστή στην ιστορία ως The Troubles, αλλά στη συνέχεια επήλθε μια περίοδος ηρεμίας, απαλαγμένη από τις πολιτικές αντιπαραθέσεις και αντιπαλότητες των προηγουμένων ετών, με αποτέλεσμα την οικονομική και εμπορική ανάπτυξη. Το Κέντρο του Μπέλφαστ έχει επεκταθεί σε μεγάλο βαθμό και έχει υποστεί πολλές εργασίες ανοικοδόμησης, κυρίως γύρω από την περιοχή της Victoria Square. Το Μπέλφαστ εξυπηρετείται από δύο αεροδρόμια: τοGeorge Best Belfast City Airport, το οποίο βρίσκεται εντός της πόλης, και το Belfast International Airport, το οποίο βρίσκεται 15km δυτικά της πόλης. Το Μπέλφαστ είναι επίσης και σημαντικό λιμάνι, με εμπορικές και βιομηχανικές αποβάθρες να εκτείνονται στην ακτογραμμή του Μπέλφαστ Λάου, στις οποίες βρίσκονται και τα ναυπηγεία της Harland and Wolff. Το Μπέλφαστ αποτελεί τμήμα του Άξονα Δουβλίνο-Μπέλφαστ, ο οποίος έχει πληθυσμό 3 εκατομμυρίων κατοίκων, ήτοι το μισό του συνολικού πληθυσμού της νήσου της Ιρλανδίας.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Άλμα πάνω Royal Mint – Belfast
  2. Άλμα πάνω Woodlands – What is the population of Britain's major cities ?
  3. Άλμα πάνω «Northern Ireland»Northern Ireland. Microsoft. Ανακτήθηκε στις 2007-10-29.
  4. Άλμα πάνω Wakefield, Edward. An account of Ireland, statistical and political: in two volumes2. London: Longman, Hurst, Rees, Orme and Brown. σελ. 693–694.
  5. Άλμα πάνω «Census for post 1821 figures». Cso.ie. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 20 September 2010. Ανακτήθηκε στις 2010-08-12.
  6. Άλμα πάνω «Home». Histpop.Org. 2 April 2007. Ανακτήθηκε στις 2010-11-13.
  7. Άλμα πάνω NISRA. «Northern Ireland Statistics and Research Agency – Census Home Page». Nisranew.nisra.gov.uk. Ανακτήθηκε στις 2010-08-12.
  8. Άλμα πάνω Lee, JJ (1981). «On the accuracy of the Pre-famine Irish censuses». Στο: Goldstrom, J. M.; Clarkson, L. A.. Irish Population, Economy, and Society: Essays in Honour of the Late K. H. Connell. Oxford, England: Clarendon Press.
  9. Άλμα πάνω Mokyr, Joel; O Grada, Cormac (November 1984). «New Developments in Irish Population History, 1700–1850»The Economic History Review 37 (4): 473–488. doi:10.1111/j.1468-0289.1984.tb00344.x.
  10. Άλμα πάνω «Belfast City Council. Belfast: A Profile of the City. Demographics». Belfastcity.gov.uk. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 25 September 2010. Ανακτήθηκε στις 2010-08-12.
Commons logo
Τα Wikimedia Commons έχουν πολυμέσα σχετικά με το θέμα