Translate on my blog

Δευτέρα, 22 Ιουνίου 2015

Ιζμίτ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ιζμίτ
—  Πόλη  —
Τοποθεσία στον χάρτη της χώρας
Τοποθεσία στον χάρτη της χώρας
40°45′50″N 29°56′30″EΣυντεταγμένες40°45′50″N 29°56′30″E
ΧώραΤουρκία
ΔιαμέρισμαΜαρμαρά
ΕπαρχίαΕπαρχία Κοτζαελί
Έκταση3.524
Yψόμετρο100
Πληθυσμός327.435
Commons page Πολυμέσα στα Κοινά
Το Ιζμίτ (τουρκικά Izmit), ιστορικά γνωστό ως Νικομήδεια, είναι πόλη στην Τουρκία. Είναι πρωτεύουσα της επαρχίας Κοτζαελί και έχει πληθυσμό 302.960 κατοίκους. Βρίσκεται στο βάθος του ομώνυμου κόλπου, σε απόσταση μικρότερη των 100 χιλιομέτρων από την Κωνσταντινούπολη. Το Ιζμίτ κατά τους αρχαίους και βυζαντινούς χρόνους ήταν γνωστό ως Νικομήδεια, η οποία ήταν η ιστορική πρωτεύουσα της Βιθυνίας, έδρα του Ρωμαίου αυτοκράτορα Διοκλητιανού και ιστορική έδρα ενός των σημαντικότερων Μητροπολιτών του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αρχαιότητα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην περιοχή της πόλης ιδρύθηκε κατά κατά τον δεύτερο ελληνικό αποικισμό, στα τέλη του 8ου αιώνα π.Χ., από Μεγαρείς μαζί μεΑθηναίους μια αποικία με το όνομα Αστακός. Η πόλη καταστράφηκε τον τρίτο αιώνα π.Χ. από τον Λυσίμαχο. Η Νικομήδεια ιδρύθηκε γύρω στο 264 π.Χ. από τον Νικομήδη Α΄ της Βιθυνίας, στη θέση της αρχαίας πόλης Ολβίας, η οποία ήταν αποικία των Μεγαρέων από τον 8ο π.Χ. αιώνα. Ήταν πρωτεύουσα του Βασιλείου της Βιθυνίας και κατόπιν της ρωμαϊκής επαρχίας της Βιθυνίας. Ήταν αντίπαλος τηςΝίκαιας. Ήταν χτισμένη στο δρόμο που ένωνε την Ευρώπη με την Ανατολή, πράγμα που την κατέστησε σπουδαίο εμπορικό κέντρο. Το 256 μ.Χ. καταστράφηκε από τους Γότθους. Ο Διοκλητιανός την κατέστησε το σημαντικότερο κέντρο του ανατολικού τμήματος τηςΡωμαϊκής Αυτοκρατορίας, αλλά τον 4ο και 5ο αιώνα καταστράφηκε από σεισμούς και έκτοτε παρήκμασε.
Από τα κτίρια της αρχαίας πόλης (ναοί, θέατρο, αγορά, ανάκτορα) δεν έχει διασωθεί σχεδόν τίποτα, παρά μόνον ίχνη από δύο υδραγωγεία και τείχη των ρωμαϊκών χρόνων.

Βυζαντινή περίοδος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 293 εγκαταστάθηκε στη Νικομήδεια ο Διοκλητιανός. Η ίδρυση της Κωνσταντινούπολης μείωσε τη σημασία της. Επίσης, υπέστη τον ανταγωνισμό της Νίκαιας, η οποία είχε αποκτήσει πρόσθετα προνόμια λόγω του γεγονότος ότι εκεί υπήρχε θέρετρο της βασιλικής οικογένειας. Ακόμη λιγότερη έγινε η σπουδαιότητα της Νικομήδειας όταν η Νίκαια έγινε πρωτεύουσα της ομώνυμης Αυτοκρατορίας, μετά την Δ΄ Σταυροφορία και την κατάληψη της Πόλης το 1204.

Οθωμανικοί και νεώτεροι χρόνοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1301 ο Σουλτάνος Οσμάν Α΄ επιχείρησε, χωρίς επιτυχία, να καταλάβει την πόλη. Μετά από αλλεπάλληλες προσπάθειες των Οθωμανών, η Νικομήδεια κατελήφθη το 1337. Η πόλη κατόπιν παρήκμασε. Μέρος του πληθυσμού εξισλαμίστηκε, ενώ μετά την παράδοση προνομίων από τον Σουλτάνο Μωάμεθ τον Πορθητή στον Πατριάρχη Γεννάδιο, ο χριστιανικός πληθυσμός της πόλης συσπειρώθηκε γύρω από την τοπική Μητρόπολη. Υπάρχει μαρτυρία ότι το 1795 υπήρχε στην πόλη χριστιανική σχολή.
Μετά την ανακωχή του Μούδρου (1918), οι Άγγλοι κατέλαβαν τη Νικομήδεια, ενώ μετά τη Διάσκεψη της Βουλώνης το ελληνικό 16ο Σύνταγμα ανέλαβε την πόλη, υπό αγγλική διοίκηση. Τον Ιούνιο του 1921, οι ελληνικές δυνάμεις αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την πόλη.
Στις 17 Αυγούστου 1999 ένας σεισμός μεγέθους 7,6 της κλίμακας Ρίχτερ με επίκεντρο κοντά στη Νικομήδεια προκάλεσε μεγάλες καταστροφές στην πόλη, αφήνοντας, σύμφωνα με τις επίσημες εκτιμήσεις, 17.127 νεκρούς και μισό εκατομμύριο άστεγους. Η πόλη χρειάστηκε πολλά χρόνια για να ορθοποδήσει.

Η πόλη σήμερα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η σημερινή πόλη, είναι βιομηχανικό και εμπορικό κέντρο. Εκεί βρίσκονται διυλιστήρια, και πλήθος βιομηχανιών, ιδίως χαρτοβιομηχανιών, οι οποίες καλύπτουν το 50% της εθνικής παραγωγής.

Εξωτερικές συνδέσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Commons logo
Τα Wikimedia Commons έχουν πολυμέσα σχετικά με το θέμα