Translate on my blog

Τετάρτη, 17 Ιουνίου 2015

Μπουένος Άιρες

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μπουένος Άιρες
Ciudad de Buenos Aires
Αυτόνομη πόλη και πρωτεύουσα
Buenos Aires City Collage.pngΑξιοθέατα του Μπουένος Άιρες
Bandera de la Ciudad de Buenos Aires.svgEscudo de la Ciudad de Buenos Aires.svg
Buenos Aires Argentina.png
Η θέση του Μπουένος Άιρες στη Αργεντινή
ΧώραFlag of Argentina.svg Αργεντινή
Διοίκηση
 • ΔήμαρχοςMauricio Macri
Έκταση203 χλμ² χλμ²
Πληθυσμός11.548.541 (2005)
Ταχυδρομικός κώδικαςC1000-1499XXX
Ιστοσελίδαbuenosaires.gov.ar
Το Μπουένος Άιρες (ισπανικάCiudad Autónoma de Buenos Aires, Μπουένος Άιρες σημαίνει Καλοί Άνεμοι) είναι η πρωτεύουσα της Αργεντινής και η μεγαλύτερη πόλη και λιμάνι στη χώρα. Η αρχική ονομασία της πόλης ήταν Ciudad de la Santísima Trinidad y Puerto de Santa María de los Buenos Aires (Πόλη της Αγιοτάτης Τριάδας και Λιμάνι της Αγίας Μαρίας των Καλών Ανέμων). Βρίσκεται στη Ν ακτή του Ρίο δε λα Πλάτα, στη ΝΑ ακτή της Νότιας Αμερικής, απέναντι από την Κολόνια δελ Σακραμέντο της Ουρουγουάης, με γεωγραφικές συντεταγμένες 34°40'S 58°24'W (-34.667, -58.40).
Έντονα επηρεασμένο από τον ευρωπαϊκό πολιτισμό, το Μπουένος Άιρες αναφέρεται μερικές φορές ως "Παρίσι του νότου" ή "Παρίσι της Νότιας Αμερικής".[1][2] Είναι μια από τις πιο περίπλοκες πόλεις στη Λατινική Αμερική, γνωστή για την αρχιτεκτονική, τη νυχτερινή ζωή και τα πολιτιστικά δρώμενα. Είναι επίσης από τις πιο πλούσιες πόλεις της Λατινικής Αμερικής, με μεγάλη μεσαία τάξη και μεγάλο αριθμό κατοίκων με ανώτερη εκπαίδευση.
Μετά τις εσωτερικές συγκρούσεις του 19ου αιώνα, το Μπουένος Άιρες ομοσπονδοποιήθηκε και διαχωρίστηκε από την Επαρχία του Μπουένος Άιρες. Τα δημοτικά όρια επεκτάθηκαν και περιέλαβαν τις πρώην πόλεις Μπελγράνο και Φλόρες, οι οποίες σήμερα αποτελούν συνοικίες του Μπουένος Άιρες.
Οι Αργεντίνοι συχνά αποκαλούν την πόλη Capital Federal (Ομόσπονδη Πρωτεύουσα) για να διαχωρίσουν την πόλη από την ομώνυμη επαρχία. Βάσει του Συντάγματος του 1994, το Μπουένος Άιρες είναι αυτόνομη πόλη.

Διοίκηση και πολιτική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1996, με την αναθεώρηση του Συντάγματος του 1994, η πόλη απέκτησε διοικητική αυτονομία και έγιναν οι πρώτες δημαρχιακές εκλογές (ο τίτλος της θέσης άλλαξε σε "Κυβερνήτη"). Νικητής ήταν ο Φερνάντο ντε λα Ρούα, ο οποίος αργότερα εξελέγη Πρόεδρος της χώρας.
Ο διάδοχος του Ντε λα Ρούα, ο Ανίμπαλ Ιμπάρρα, κέρδισε δυο εκλογές, όμως καθαιρέθηκε στις 6 Μαρτίου 2006, ως αποτέλεσμα της πυρκαγιάς που είχε ξεσπάσει στο θέατρο República Cromagnon, κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους σχεδόν 200 άνθρωποι. Η δημαρχία μεταβιβάστηκε στον Χόρχε Τέλερμαν, ο οποίος ήταν δημαρχεύων από τον Δεκέμβριο του 2005.

Εκπροσώπηση σε εθνικό επίπεδο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Κυβερνείο του Μπουένος Άιρες
Το Μπουένος Άιρες εκπροσωπείται στη Γερουσία από τρεις γερουσιαστές (από τον Αύγουστο του 2006, ο Ροδόλφο Τερράνιο, η Μαρία Λεγκισαμόν και η Βίλμα Ιμπάρρα).[3] Επιπλέον, οι δημότες του Μπουένος Άιρες εκλέγουν 25 μέλη της Βουλής της χώρας.

Συνοικίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η πόλη χωρίζεται σε 48 barrios (συνοικίες) για διοικητικούς σκοπούς.[4] Ο διαχωρισμός αυτός αρχικά βασίστηκε στις καθολικές ενορίες, αλλά από τη δεκαετία του 1940 και μετά έγιναν πολλές τροποποιήσεις. Βάσει πιο πρόσφατου διοικητικού διαχωρισμού, η πόλη χωρίστηκε σε 15 comunas(κοινότητες).[5] Οι πιο γραφικές και γνωστές συνοικίες είναι η Λα Μπόκα, το Σαν Τέλμο, η Ρεκολέτα, το Παλέρμο και το Πουέρτο Μαδέρο.

Πληθυσμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ανάπτυξη του πληθυσμού από το 1740
Οι κάτοικοι του Μπουένος Άιρες είναι γνωστοί ως porteños (πορτένιος - άνθρωποι του λιμανιού), ενδεικτικό της μεγάλης ιστορικής σημασίας που είχε το λιμάνι στην ανάπτυξη της πόλης και του έθνους, ή bonaerenses.

Απογραφή πληθυσμού[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σύμφωνα με την απογραφή, η ίδια η πόλη έχει πληθυσμό 2.776.138 κατοίκους, ενώ το μητροπολιτικό Μπουένος Άιρες έχει περισσότερους από 12,4 εκατομμύρια κατοίκους. Ο πληθυσμός της ίδιας της πόλης παραμένει στάσιμος από τα τέλη της δεκαετίας του 1960, λόγω της υπογεννητικότητας και της μετακίνησης πληθυσμού στα προάστια.

Καταγωγή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι περισσότεροι πορτένιος κατάγονται από την Ευρώπη, με πιο συχνή την προέλευση από την Ισπανία (κυρίως τις περιοχές Γαλικία,Αστούριας και Χώρα των Βάσκων) και την Ιταλία (κυρίως τις περιοχές ΚαλαβρίαΛιγουρίαΠιεμόντε και Νάπολη).
Άλλες ευρωπαϊκές χώρες προέλευσης περιλαμβάνουν τη Γερμανία, την Πορτογαλία, την Πολωνία, την Ιρλανδία, τη Γαλλία, την Κροατίακαι την Αγγλία.
Τη δεκαετία του 1990 υπήρξε μικρό κύμα μετανάστευσης από τη Ρουμανία και την Ουκρανία.
Η πολύχρωμη συνοικία Λα Μπόκα
Παραγκούπολη
Υπάρχει μια μικρή μειονότητα μιγάδων από την εποχή της ισπανικής αποικιοκρατίας. Μετά τα μέσα του 20ού αιώνα ο πληθυσμός αυτός αυξήθηκε, κυρίως λόγω μεταναστευτικής εισροής στο Μπουένος Άιρες από την επαρχία και γειτονικές χώρες όπως τη Βολιβία, το Περού και τηνΠαραγουάη.
Κοινότητες Αράβων, κυρίως από τη Συρία και τον Λίβανο είχαν σημαντικό ρόλο στην οικονομική και κοινωνική ζωή της πόλης από τις αρχές του 20ού αιώνα.
Η εβραϊκή κοινότητα του Μπουένος Άιρες αριθμεί γύρω στα 250.000 μέλη και είναι η μεγαλύτερη στηΛατινική Αμερική. Οι περισσότεροι κατάγονται από την Ανατολική Ευρώπη (Ασκενάζι), αν και υπάρχουν και αρκετοί Σεφαρδίτες, κυρίως από τη Συρία.
Η πρώτη μεγάλη κοινότητα ανατολικοασιατών στο Μπουένος Άιρες ήταν οι Ιάπωνες, κυρίως από τηνΟκινάβα. Παραδοσιακά, οι Ιαπωνο-Αργεντίνοι ήταν γνωστοί για την καλλιέργεια φυτών. Στην ίδια την πόλη σχεδόν μονοπωλούσαν τα στεγνοκαθαριστήρια. Οι μετέπειτα γενεές διείσδυσαν σε όλους του τομείς δραστηριοτήτων. Από τη δεκαετία του 1970 υπάρχει συνεχές και σημαντικό ρεύμα μετανάστευσης από την Κίνα και την Κορέα.

Θρησκεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι περισσότεροι κάτοικοι είναι καθολικοί. Το Μπουένος Άιρες είναι η έδρα του καθολικούεπισκόπου (με δικαιοδοσία σε όλη την Αργεντινή), καθώς και διαφόρων ορθοδόξων καιαγγλικανών ιεραρχών. Οι ευαγγελικές εκκλησίες αυξάνονται διαρκώς από τη δεκαετία του 1980.
Σημαντικές κοινότητες Εβραίων και μουσουλμάνων υπάρχουν στην πόλη για πάνω από 100 χρόνια. Το Μπουένος Άιρες φιλοξενεί τη μεγαλύτερη εβραϊκή κοινότητα στη Λατινική Αμερική.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Άλμα πάνω 'Paris of the South' του Kenneth Bagnell, Canoe travel, 2005-03-07, πρόσβαση 2006-08-07.
  2. Άλμα πάνω Argentina: A Short History του Colin M. Lewis, Oneworld Publications, Oxford, 2002. ISBN 1-85168-300-3
  3. Άλμα πάνω Honorable Senate of the Nation, πρόσβαση 2006-08-07
  4. Άλμα πάνω Government of Buenos Aires, πρόσβαση 2006-08-07.
  5. Άλμα πάνω 'Buenos Aires con quince comunas' του Pedro Lipcovich, Página/122005-09-02

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Wiktionary logo
Το Βικιλεξικό έχει λήμμα που έχει σχέση με το λήμμα:
Commons logo
Τα Wikimedia Commons έχουν πολυμέσα σχετικά με το θέμα
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Buenos Aires της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDLκαι την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).