Translate on my blog

Κυριακή, 7 Ιουνίου 2015

Πακιστάν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ισλαμική Δημοκρατία του Πακιστάν
سلامی جمہوریۂ پاکستان

Σημαία

Εθνόσημο
Εθνικό σύνθημα: تحاد، تنظيم، يقين محکم
(Ενότητα, Πειθαρχία και Πίστη)
Ισλαμαμπάντ
33°40′N 73°10′E
Μεγαλύτερη πόλη
Καράτσι
Αγγλικά,[1] ομιλείται κυρίως η Ουρντού.
Ισλαμική
ΟμοσπονδιακήΚοινοβουλευτική Δημοκρατία
Μαμνούν Χουσαΐν
Ναγουάζ Σαρίφ
Ανεξαρτησία
- Κηρύχθηκε

- Ισλαμική δημοκρατία
Ισχύον Σύνταγμα

14 Αυγούστου 1947 (από το Ην. Βασίλειο)
23 Μαρτίου 1956
12 Απριλίου 1973, αποκαταστάθηκε 15 Δεκεμβρίου 20071
 • Σύνολο
 • % Νερό
 • Σύνορα
Ακτογραμμή

803.940 km2 (36η)
3,1
6.774 km
1.046 km
Πληθυσμός
 • Εκτίμηση 3-2015
 • Απογραφή 1998
 • Πυκνότητα

189.439.000[2] ()
132.352.279[3] 
235,6 κατ./km2 (56η)
Α.Ε.Π. (PPP)
 • Ολικό (2009)
 • Κατά κεφαλή

437,411 δισ. $[4] (27η
2.671 $[4] (133η)
Α.Ε.Π. (Ονομαστικό)
 • Ολικό (2009)
 • Κατά κεφαλή

166,513 δισ. $[4] (44η
1.017 $[4] (142η)
ΔΑΑ (2014)Straight Line Steady.svg 0,537 (146η) – χαμηλή
ΝόμισμαΡουπία Πακιστάν (PKR)
 • Θερινή ώραPST (UTC +5)
(UTC +6)
Internet TLD.pk
Κωδικός κλήσης+92
1. To Σύνταγμα του 1973 ανεστάλη (η ισχύς του) στις 5 Ιουλίου 1977, αποκαταστάθηκε στις 30 Δεκεμβρίου 1985, ανεστάλη ξανά στις 15 Οκτωβρίου 1999, επαναφέρθηκε σε στάδια το 2002, τροποποιήθηκε στις 31 Δεκεμβρίου 2003, η ισχύς του ανεστάλη στις 3 Νοεμβρίου 2007 και αποκαταστάθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2007.
Η Ισλαμική Δημοκρατία του Πακιστάν (Ούρντου: پاکستان) είναι μια χώρα της ΝότιαςΑσίας. Βρίσκεται στην περιοχή όπου ενώνονται η Νότια Ασία, η Κεντρική Ασία και ηΜέση Ανατολή.[5][6] Βρέχεται από την Αραβική θάλασσα και έχει ακτογραμμή μήκους 1.046 χιλιομέτρων, και συνορεύει με το Αφγανιστάν και το Ιράν στα δυτικά, τοΤατζικιστάν στα βόρεια, την Ινδία στα ανατολικά και την Κίνα (αυτόνομη περιοχή Ξιγιάνγκ-Ουγκούρ της Κίνας) στα βόρεια. Έχει έκταση 880.940 τ.χλμ. και πληθυσμό 189.439.000 κατοίκους[2]. Πρωτεύουσα σήμερα είναι το Ισλαμαμπάντ, ενώ παλαιότερα ήταν το Καράτσι.
Το Πακιστάν είναι μία κατεξοχήν μουσουλμανική χώρα με έναν από τους μεγαλύτερους Μουσουλμανικούς πληθυσμούς παγκοσμίως. Έχει πανάρχαια ιστορία αποίκισης και πολιτισμού, που περιλαμβάνει τον Πολιτισμό της κοιλάδας του Ινδού. Στην περιοχή έχουν εισβάλλει κατά καιρούς Έλληνες, Πέρσες, Άραβες, Αφγανοί, Τούρκοι και Μογγόλοι. Έγινε τμήμα των Βρετανικών Ινδιών κατά το 19ο αιώνα και κήρυξε την ανεξαρτησία του το 1947. Από τότε, η χώρα χαρακτηρίζεται από περιόδους οικονομικής και στρατιωτικής ανάπτυξης, ενώ διακρίνεται για την πολιτική της αστάθεια. Είναι επίσης ιστορικά παραδοσιακός εχθρός με την Ινδία.
Το Πακιστάν είναι ομοσπονδιακή δημοκρατία αποτελούμενη από τέσσερις επαρχίες και τέσσερις ομοσπονδιακές περιοχές συν την ομοσπονδιακή περιοχή της πρωτεύουσας. Η περιοχή του Κασμίρ διεκδικείται από το Πακιστάν και την Ινδία, με αποτέλεσμα οι δύο χώρες να έχουν εμπλακεί αρκετές φορές σε ένοπλες συγκρούσεις. Το Πακιστάν είναι η μόνη μουσουλμανική από τις εννέα χώρες που κατέχουνπυρηνικά όπλα.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νόμισμα του ελληνιστικού βασιλείου που απεικονίζει τον βασιλιά Μένανδρο.
Ο ιδρυτής και πρώτος πρόεδρος του ΠακιστάνΜοχάμεντ Αλί Τζίνα μαζί με τον Μαχάτμα Γκάντι.
Η περιοχή του σημερινού Πακιστάν κατακτήθηκε και κατοικήθηκε κατά καιρούς από πολλά κύματα κατακτητών και μεταναστών που επηρέασαν και απορροφήθηκαν από ντόπιους λαούς. Διάφορες αυτοκρατορίες έχουν συμπεριλάβει τα εδάφη του, όπως η Περσική και η αυτοκρατορία του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Το Ινδο-ελληνικό βασίλειο που ίδρυσε στη συνέχεια οΔημήτριος Α΄ της Βακτριανής έφτασε στο απόγειο της ακμής του υπό τον βασιλιά Μένανδρο όπου άνθησε ο ελληνο-βουδιστικός πολιτισμός. Υπάρχουν και σήμερα σημαντικά αρχαιολογικοί χώροι της περιόδου όπως στην αρχαία πόλη "Τάξιλα" (Ταξασίλα), δυτικά της σημερινήςΙσλαμαμπάντ, που στην αρχαιότητα διετέλεσε σπουδαίο κέντρο μάθησης [7].
Το 712 μ.Χ. κατακτήθηκε από τους Άραβες -οι οποίοι το χρησιμοποίησαν και ως βάση για περαιτέρω κατακτήσεις ανατολικά- και ο πληθυσμός εξισλαμίστηκε. Αργότερα συμπεριλήφθηκε μαζί με την Ινδία στην Βρετανική Αυτοκρατορία.
Το 1947 οι Βρετανοί αποχωρούν από την Ινδία, από την οποία αποσχίστηκε το καθαρά Μουσουλμανικό κράτος του Πακιστάν, το οποίο χωριζόταν σε Δυτικό και Ανατολικό τμήμα, ανάμεσα στα οποία βρίσκονταν 1.600 χλμ. ινδικού εδάφους.
Το σημερινό Πακιστάν προέκυψε μετά την αποσκίρτηση του Ανατολικού Πακιστάν και τη δημιουργία νέου κράτους (του Μπανγκλαντές) το 1971.

Γεωγραφία και κλίμα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο ορεινό βόρειο Πακιστάν υπάρχουν μερικά από τα ψηλότερα βουνά στον κόσμο και δύο από τους μεγαλύτερους παγετώνεςεκτός των δύο Πόλων.
Τοπίο από το βόρειο Πακιστάν: η λίμνη Μαχουντάτ.
Έρημος στα νότια παράλια της χώρας.
Το Πακιστάν καταλαμβάνει επιφάνεια 803.940 τ.χλμ. - όσο η Γαλλία και η Μεγάλη Βρετανία μαζί - πάνω σε δύο τεκτονικές πλάκες. Η ακτογραμμή του στην Αραβική Θάλασσα έχει μήκος 1.046 χιλιόμετρα. Συνορεύει στα Ν.Δ. με το Ιράν, Β.Δ. με το Αφγανιστάν, Β.Α. με την Κίνα και ανατολικά με την Ινδία.
Τα εκτεταμένα υψίπεδα στα βόρεια της χώρας περιλαμβάνουν τις οροσειρές Καρακορούμ και Παμίρκαι ορισμένες από τις υψηλότερες βουνοκορφές στον κόσμο όπως το "Κ2" (8.611 μ.) και η "Νάνγκα Παρμπάτ" (8.126 μ.). Το οροπέδιο Βαλουχιστάν βρίσκεται στην ομώνυμη επαρχία ενώ στα νοτιο-δυτικά συναντάται η έρημος Θαρ. Στα σύνορα με την Ινδία παράλληλα με τον ποταμό Ινδό οι επαρχίες Πουντζάμπ και Σινδ περιλαμβάνουν μεγάλες βαλτώδεις πεδιάδες. ο Ινδός ποταμός έχει μήκος 1.609 χλμ. και οι παραπόταμοί του διασχίζουν όλη τη χώρα, από το ορεινό Κασμίρ στα Β.Δ. έως την Αραβική Θάλασσα στο νότο.
Το Πακιστάν διαιρείται σε τρεις μεγάλες γεωγραφικές περιοχές - τα υψίπεδα του Βορρά, την πεδιάδα του Ινδού ποταμού - η οποία υποδιαιρείται στις επαρχίες του Πουντζάμπ και Σινδ - και το Οροπέδιο Βαλουχιστάν. Όλα τα ποτάμια του Πακιστάν, π.χ. Σινδου, Τζέλαμ, Ράβι, Σενάμπ και Σατλέτζ έχουν τις πηγές τους στην Ινδία.
Σε γενικές γραμμές, ο καιρός έχει τέσσερις εποχές: δροσερός, ξηρός χειμώνας (πολύ κρύος στα υψίπεδα του βορρά), ζεστή, ξηρή άνοιξη από τον Μάρτιο έως τον Μάιο, βροχερό πολύ ζεστό καλοκαίρι από τον Ιούνιο έως Σεπτέμβριο (στα Ν.Δ. οι βροχοπτώσεις είναι εντονότατες). Το Πακιστάν είναι μεγάλη χώρα και ο χρόνος που οι παραπάνω "εποχές" αρχίζουν και τελειώνουν διαφέρει από τόπο σε τόπο. Οι βροχοπτώσεις διαφέρουν σε ποσότητα δραστικά από χρονιά σε χρονιά και συχνά εναλλάσσονται περίοδοι ξηρασίας και πλημμύρες.

Δημογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το προσδόκιμο ζωής στο σύνολο του πληθυσμού ήταν σύμφωνα με εκτιμήσεις του 2014 τα 67,05 χρόνια (65,16 χρόνια οι άνδρες και 69,03 οι γυναίκες).[8]

Πόλεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η πρωτεύουσαΙσλαμαμπάντ χτίστηκε το1960 με βάση σχέδια τουελληνικού αρχιτεκτονικού γραφείου Κωνσταντίνος Δοξιάδης.
Στη Λαχόρη βρίσκονται σημαντικά μνημεία όπως το εικονιζόμενο τέμενος "Μπαντζάχι".
Κυριότερες πόλεις του Πακιστάν (κατά πληθυσμό) είναι:ΙσλαμαμπάντΚαράτσιΛαχόρηΦαϊσαλάμπαντΧαϊντεραμπάντ,ΜουλτάνΠεσαβάρ, Σαργκόντα, Τζχανκ, Σουκούρ, Μπαχαβαλπούρ και Οκάρα ή Οκαρά.

Διοικητική Διαίρεση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Πακιστάν συγκροτείται από 4 επαρχίες, 2 περιφέρειες και 2 επικράτειες.
ΕνότηταΤύποςΠρωτεύουσα
ΣιντΕπαρχίαΚαράτσι
ΜπαλουχιστάνΕπαρχίαΚέτα
Χάιμπερ-ΠαστούνχουαΕπαρχίαΠεσαβάρ
ΠουντζάμπΕπαρχίαΛαχώρη
ΟΔΠΤ1ΕπικράτειαΠεσαβάρ
ΟΕΠΙ2ΕπικράτειαΙσλαμαμπάντ
Αζάντ ΚασμίρΠεριφέρειαΜουζαφαραμπάντ
Γκίλγκιτ-ΜπαλτιστάνΠεριφέρειαΓκίλγκιτ
1. Ομοσπονδιακές Διαιρέσεις των Περιοχών Τρίμπαλ. 2. Ομοσπονδιακή Επικράτεια της Πρωτευούσης Ισλαμαμπάντ

Θρησκεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Πακιστάν είναι η δεύτερη μεγαλύτερη σε πληθυσμό μουσουλμανική χώρα στον κόσμο, καθώς και η δεύτερη μεγαλύτερη σε πληθυσμό Σιιτών παγκόσμια. Περίπου το 95% των κατοίκων του Πακιστάν είναι μουσουλμάνοι, το 75% των οποίων Σουνίτες, το 20% Σιίτες και το 2,3% Αχμαντίς, ενώ υπάρχουν αρκετές κοινότητες Σουφιστών. Αν και συνήθως οι δύο βασικές μουσουλμανικές ομάδες Σουνιτών και Σιιτών ζουν αρμονικά μεταξύ τους, περιστασιακά καταγράφονται περιστατικά βίας.
Συνολικά η διάρθρωση του πληθυσμού ως προς το θρησκευτικό δόγμα έχει ως εξής:
 • Ισλάμ: 173.000.000 (96% του πληθυσμού)
 • Ινδουισμός: 3.200.000 (1,85%)
 • Χριστιανισμός: 2.800.000 (1,6%)
 • Σιχ: περίπου 20.000 (0,001%)
 • Βουδισμός, Ιουδαϊσμός, Μπάχα, Ανιμισμός, Μάρτυρες του Ιεχωβά[9] (σε πολύ μικρά ποσοστά)

Διακυβέρνηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πρόεδρος του Πακιστάν είναι ο Μαμνούν Χουσαΐν από το 2013.
Κατά την προεκλογική εκστρατεία για τις βουλευτικές εκλογές του 2008 η χώρα συγκλονίστηκε από τη δολοφονία της αρχηγού της Αντιπολίτευσης, Μπεναζίρ Μπούτο. Η Αντιπολίτευση τελικά κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές, που διεξάχθηκαν, έπειτα από αναβολή λόγω της δολοφονίας της Μπούτο, στις 18 Φεβρουαρίου του 2008. Λίγες μέρες μετά, ανακοίνωσε ότι θα σχηματίσει κυβέρνηση συνεργασίας.

Εκλογές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δικαίωμα ψήφου στις εκλογές έχουν όσες και όσοι είναι ηλικίας 18 ετών και άνω. Υπάρχουν έδρες για γυναίκες και μη μουσουλμάνους (ποσόστωση)[8].

Προεδρική εκλογή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πρόεδρος του Πακιστάν εξελέγη στις 30 Ιουλίου 2013 ο Μαμνούν Χουσαΐν ως η επίσημη υποψηφιότητα του Μουσουλμανικού Συνδέσμου του Πακιστάν (Ναουάζ). Στις εκλογές, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν από το Εκλογικό Κολλέγιο του Πακιστάν, στο οποίο μετέχουν τα μέλη της Εθνοσυνέλευσης του Πακιστάν, οι Γερουσιαστές και τα μέλη των συνελεύσεων των περιφερειών, ο Χουσαΐν κέρδισε τον μοναδικό του αντίπαλο Ουατζιχουντίν Αχμέντ του Κινήματος Δικαιοσύνης του Πακιστάν με 432 ψήφους έναντι 77 του Αχμέντ.[10]

Πρόεδροι του Πακιστάν[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πρόεδροι, από την ανεξαρτησία του Πακιστάν, έχουν διατελέσει οι:
Το διθάλαμο Κοινοβούλιο αποτελείται από τη Βουλή και τη Γερουσία.

Εκλογές για Γερουσία 2012[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι εκλογές για την ανάδειξη των 54 μελών της 100μελούς Γερουσίας διεξήχθησαν στις 2 Μαρτίου 2012. Η θητεία των μελών είναι 6ετής.[11]
ΚόμματαΜπαλουχιστάνFATAΟμοσπονδιακή πρωτεύουσαΧιμπέρ Παχτούνκουα (Khyber Pakhtunkhwa)ΠουντζάμπΣιντΣύνολο[12]
Κόμμα των Λαών του Πακιστάν4143719
Μουσουλμανικός Σύνδεσμος του Πακιστάν (N)178
Εθνικό Κόμμα Αγουάμι167
Πακιστανικός Μουσουλμανικός Σύνδεσμος (Q)]]2114
Κίνημα Μουταχίντα Κουάμι44
Τζμιάτ Ουλεμά-ε-Ισλάμ313
Εθνικό Κόμμα του Μπαλουχιστάν (Αγουάμι)22
Πακιστανικός Μουσουλμανικός Σύνδεσμος (F)11
Ανεξάρτητοι415
Σύνολο412212121254

Βουλευτικές εκλογές 2013[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι τελευταίες βουλευτικές εκλογές διεξήχθησαν στις 11 Μαΐου 2013. Ο Μουσουλμανικός Σύνδεσμος κέρδισε τις εκλογές και ο Ναγουάζ Σαρίφ έγινε πρωθυπουργός και ορκίστηκε στις 5 Ιουνίου 2013.[13]
ΚόμμαΨήφοι%Έδρες
ΕκλεγμένοιΈδρες παραχωρημένεςΣύνολο+/–
ΜειονότητεςΓυναίκες
Πακιστανικός Μουσουλμανικός Σύνδεσμος (N)]]14.874.10432,77126634166
Pakistan Tehreek-e-Insaf7.679.95416,92281635
Κόμμα του Λαού του Πακιστάν6.911.21815,23331842
Muttahida Qaumi Movement2.456.1535,41181423
Jamiat Ulema-e-Islam (F)1.461.3713,22111315
Πακιστανικός Μουσουλμανικός Σύνδεσμος (Q)1.409.9053,112002
Πακιστανικός Μουσουλμανικός Σύνδεσμος (F)1.072.8462,365016
Jamaat-e-Islami Pakistan963.9092,123014
Εθνικό Κόμμα Awami453.0571,001001
Mutahida Deeni Mahaz360.2970,790000
Κόμμα Pakhtun-khwa Milli Awami214.6310,473014
Εθνικό Κόμμα του Λαού197.8290,442013
Πακιστανικός Μουσουλμανικός Σύνδεσμος (Z)128.5100,281001
Εθνικό Κόμμα Awami Bahawalpur113.3650,250000
Jamiat Ulama-e-Islam Nazryati103.0980,230000
Μουσουλμανικός Σύνδεσμος Awami93.0460,201001
Ενωτικό Κόμμα Sindh82.6340,180000
Tehreek-e-Tahaffuz-e-Pakistan76.3580,170000
Πακιστανικός Μουσουλμανικός Σύνδεσμος (J)71.7730,160000
Awami Jamhuri Ittehad Pakistan71.1750,161001
Jamiat Ulma-e-Pakistan67.9660,150000
Εθνικό Κόμμα Balochistan63.9790,141001
Εθνικό Κόμμα (Πακιστάν)61.1480,131001
Μουσουλμανικός Σύνδεσμος Όλου του Πακιστάν54.2310,121001
Εθνικός Μουσουλμανικός Σύνδεσμος του Πακιστάν52.3980,120000
Πακιστανικό Κόμμα του Λαού50.0460,110000
Κόμμα Qaumi Watan46.5740,101001
Tehreek-e-Suba Hazara43.2650,100000
Majlis-e-Wahdat-e-Muslimeen41.5200,090000
Συμβούλιο Sunni Ittehad37.7320,080000
Sunni Tehreek25.4850,060000
Κόμμα Sindh Taraqi Passand23.3970,050000
Κόμμα Qoumi Wattan19.2530,040000
Κόμμα των Εργατών Awami18.6500,040000
Εθνικό Κόμμα του Μπαλοχιστάν (Awami)12.8660,030000
Δημοκρατικό Κόμμα Hazara11.0520,020000
Κίνημα Mohajir Qaumi10.5750,020000
Κίνημα Jamote Qaumi10.4680,020000
Κόμμα Saraiki5.2360,010000
Kissan Ittehad4.3670,010000
Κόμμα Falah4.2070,010000
Κόμμα Δικαιοσύνης Awami3.8030,010000
Κόμμα Δικαιοσύνης του Πακιστάν3.2300,010000
Islamli Tehreek2.6940,010000
Χριστιανική Προοδευτική Κίνηση2.5230,010000
Mohib-e-Wattan Nowjawan Inqilabion Ki Anjuman2.5030,010000
Κόμμα Mutahidda Qabil2.3990,010000
Κόμμα Qaumi Tahaffaz2.2020,000000
Mustaqbil Πακιστάν2.0520,000000
Sairkistan Qaumi Ittehad1.8900,000000
Κίνημα Seraiki Sooba1.7970,000000
Κόμμα των Εργατών Awami1.6570,000000
Κόμμα Jamhoori Wattan1.6320,000000
Karwan-i-Millat1.4120,000000
Κόμμα Jannat Πακιστάν1.2690,000000
Tehreek Tabdili Nizam1.1640,000000
Πακιστανικός Μουσουλμανικός Σύνδεσμος (SB)1.0630,000000
Κόμμα Insani Haqook του Πακιστάν9890,000000
Πατριωτικό Κίνημα του Πακιστάν9480,000000
Πακιστανικός Μουσουλμανικός Σύνδεσμος (S)8900,000000
Markazi Jamiat Mushaikh8330,000000
Συντηρητικό Κόμμα του Πακιστάν7940,000000
Tehreek-e-Istehkaam6510,000000
Ισλαμικό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα6310,000000
Tehrek-e-Inqalab Πακιστάν5930,000000
Tehreek-e-Ittehad Ummat5830,000000
Pak Κόμμα Δικαιοσύνης5370,000000
Κόμμα Ελευθερίας του Πακιστάν5020,000000
Κόμμα Roshan Muhaibban Wattan του Πακιστάν4930,000000
Πακιστανικός Μουσουλμανικός Σύνδεσμος (H)4720,000000
Κίνημα Mutahida Baloch4710,000000
Κόμμα Δράσης (Menecracy Action Party)4470,000000
Awami Himayat Tehreek3300,000000
Κόμμα Islami Inqalab2740,000000
Κόμμα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Πακιστάν2660,000000
Jamiat Ulama-e-Islam (S)2580,000000
Κόμμα Gharib του Πακιστάν2560,000000
Κόμμα Sindh Dost Ittehad2500,000000
Istehkaam-e-Pakistan2400,000000
Κόμμα Pak Wattan2200,000000
Κόμμα Istiqlal2180,000000
Hazara Awami Ittehad2140,000000
Εθνικό Δημοκρατικό Κόμμα του Πακιστάν1910,000000
Κομουνιστικό Κόμμα του Πακιστάν1910,000000
Κόμμα Ghareeb Awam1740,000000
Πακιστανικός Μουσουλμανικός Σύνδεσμος (M)1720,000000
Πακιστανικός Μουσουλμανικός Σύνδεσμος (C)1520,000000
Κίνημα Afgan Qomi1520,000000
Κόμμα Brohi του Πακιστάν1490,000000
Σύνδεσμος Muhajir του Πακιστάν1340,000000
Κόμμα του Πακιστάν Muhafiz1260,000000
Κόμμα του Πακιστάν Azad1160,000000
Πακιστανικός Μουσουλμανικός Σύνδεσμος (Zehri)1010,000000
Tehrik-e-Masawaat990,000000
Κόμμα Όλου του Πακιστάν Bayrozgar890,000000
Κόμμα Aman του Πακιστάν710,000000
Mutthuda Majlis-e-Amal690,000000
Κόμμα Μητέρας Γης του Πακιστάν680,000000
Πακιστανικός Μουσουλμανικός Σύνδεσμος (H)640,000000
Κόμμα Qaumi του Πακιστάν550,000000
Κόμμα Ισλαμικής Δικαιοσύνης του Πακιστάν540,000000
Tehreek-e-Wafaq480,000000
Κόμμα Salam του Πακιστάν340,000000
Κόμμα Aap Janab Sarkar300,000000
Jamiat Ulma-e-Pakistan (Niazi)270,000000
Κόμμα Muhammadi του Πακιστάν240,000000
Aalay Kalam Ullah Farman Rasool150,000000
Εργατικό Κόμμα της Νεολαίας Όλου του Πακιστάν140,000000
Εθνικό Κόμμα Punjab130,000000
Κόμμα του Πακιστάν Awami Quwat90,000000
Awami Inqalab του Πακιστάν70,000000
Ανεξάρτητοι5.880.65812,96270027
Διατάχθηκε επαναληπτική ψηφοφορία33
Αναβλήθηκαν/έληξαν/παρακρατήθηκαν516
Σύνολο45.388.4041002721060342
Εγγεγραμμένοι/συμμετοχή84.207.52455,02
Πηγή: ECP (εκλεγμένες έδρες), ECP (έδρες για τις μειονότητες), ECP (έδρες για τις γυναίκες), ECP (ψήφοι)
Σημείωση - Έπειτα από τις εκλογές, 19 ανεξάρτητοι προσχώρησαν στο PML(N).[14]

Μεταφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η οδήγηση γίνεται στα αριστερά.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 1. Άλμα πάνω Government of Pakistan. «Information of Pakistan: Basic Facts». Ανακτήθηκε στις 23-10-2007.
 2. ↑ Άλμα πάνω, στο:2,0 2,1 Επίσημη εκτίμηση
 3. Άλμα πάνω «Area, Population, Density and Urban/Rural Proportion by Administrative Units». Population Census Organization, Government of Pakistan. Ανακτήθηκε στις 13-02-2008.
 4. ↑ Άλμα πάνω, στο:4,0 4,1 4,2 4,3 «World Economic Outlook Database»ΔΝΤ. Οκτώβριος 2009. Ανακτήθηκε στις 18-10-2009.
 5. Άλμα πάνω Encarta Encyclopedia - Pakistan
 6. Άλμα πάνω Middle East Institute: Pakistan
 7. Άλμα πάνω Professor Dr. Ahmad Hasan Dani. «Guide to Historic Taxila». Ανακτήθηκε στις 2010-01-15.
 8. ↑ Άλμα πάνω, στο:8,0 8,1 CIA World Fact Book
 9. Άλμα πάνω 918 μέλη. Βιβλίο Έτους των Μαρτύρων του Ιεχωβά 2014, Watch Tower Bible And Tract Society of Pennsylvania, σελ. 184
 10. Άλμα πάνω «Mamnoon Hussain elected 12th President of Pakistan | PAKISTAN». geo.tv. Ανακτήθηκε στις 30-7-2013.
 11. Άλμα πάνω http://www.angelfire.com/ma/maxcrc/elections.html
 12. Άλμα πάνω http://www.ecp.gov.pk/Senate/2012/PartyAffiliation.aspx
 13. Άλμα πάνω «Nawaz Sharif`s PML-N emerges as single largest party in Pak polls». Zeenews.india.com. 14-5-2013. Ανακτήθηκε στις 22-7-2013.
 14. Άλμα πάνω Party Position (National Assembly) ECP

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Wiktionary logo
Το Βικιλεξικό έχει λήμμα που έχει σχέση με το λήμμα:
Commons logo
Τα Wikimedia Commons έχουν πολυμέσα σχετικά με το θέμα
Commons logo
Τα Wikimedia Commons έχουν πολυμέσα σχετικά με το θέμα