Translate on my blog

Τετάρτη, 3 Ιουνίου 2015

Κουομιντάνγκ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Κινεζικό Εθνικιστικό Κόμμα
中國國民黨
Emblem of the Kuomintang.svg
ΠρόεδροςΈρικ Τσου
Ιδρύθηκε24 Νοεμβρίου 1894 (ωςΑναβίωση Κοινωνίας Κίνας)
20 Αυγούστου 1905 (ωςΤονγκμενγκούι)
25 Αυγούστου 1912 (ως Κουομιντάνγκ)
8 Ιουλίου 1914 (ως Κινέζικό Επαναστατικό Κόμμα)
10 Οκτωβρίου 1919 (ως Κουόμινταγκ της Κίνας)
ΈδραΤαϊπέιΔημοκρατία της Κίνας
ΕφημερίδαCentral Daily News
Kuomintang News Network
Μέλη  (2014)1.090.000
ΙδεολογίαΤρεις Αρχές του Λαού
Αντικομμουνισμός
Κινεζικός εθνικισμός
Ρεπουμπλικανισμός
Συντηρητισμός
Κινεζική ενοποίηση
Πολιτική θέσηΚεντροδεξιάΔεξιά
Νομοθετικό Γιουάν
65 / 113
Σημαία κόμματος
Naval Jack of the Republic of China.svg
Ιστοσελίδα
kmt.org.tw
Πολιτικό σύστημα Δημοκρατίας της Κίνας
Πολιτικά κόμματα
Εκλογές
Το Κινεζικό Εθνικιστικό Κόμμα[1] (παραδοσιακά κινεζικά: 中國國民黨, απλοποιημένα κινεζικα: 中国国民党, γουέιντ τζάιλζ: Kuomintang, KTM, προφέρεται: Κουομιντάνγκ)[2][3]είναι πολιτικό κόμμα στη Δημοκρατία της Κίνας (Ταϊβάν).
Το προκάτοχο κόμμα του KMT, η Επαναστατική Συμμαχία,[4] ήταν ένας από τους σημαντικότερους υποστηρικτές της ανατροπής της δυναστείας των Τσινγκ και της καθιέρωσης δημοκρατίας. Το KMT ιδρύθηκε από τον Σονγκ Τζιαορέν και τον Σουν Γιατ-Σενλίγο μετά την Επανάσταση Ξινχάι του 1911. Ο Σουν ήταν ο προσωρινός πρόεδρος, αλλά αυτός δεν είχε τη στρατιωτική δύναμη και παραχώρησε την πρώτη προεδρία στο στρατιωτικό ηγέτη Γιουάν Σικάι. Μετά το θάνατο του Γιουάν, η Κίνα ήταν χωρισμένη από πολέμαρχους, ενώ το KMT ήταν σε θέση να ελέγχει μόνο ένα μέρος του νότου. Αργότερα υπό την ηγεσία του Τσιανγκ Κάι Σεκ, το KMT διαμόρφωσε τον Εθνικό Επαναστατικό Στρατόκαι πέτυχε στη Βόρεια Αποστολή της να ενοποιήσει ένα μεγάλο μέρος της Κίνας το 1928. Ήταν το κυβερνών κόμμα της Κίνας από το 1928 μέχρι την υποχώρησή του στην Ταϊβάν το 1949,[5] μετά την ήττα από το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας (ΚΚΚ) κατά τη διάρκεια τουΚινεζικού Εμφυλίου Πολέμου. Στην Ταϊβάν, το KMT συνέχισε ως το μοναδικό κυβερνών κόμμα μέχρι τις μεταρρυθμίσεις στα τέλη της δεκαετίας του 1970, ενώ μέσα στη δεκαετία του 1990 άρχισε να χάνει την εξουσία του. Από το 1987, η Δημοκρατία της Κίνας δεν είναι πλέον ένα κόμμα-κράτος, αλλά το KMT παραμένει ένα από τα κύρια πολιτικά κόμματα.
Η κατευθυντήρια ιδεολογία είναι οι Τρεις Αρχές του Λαού, την οποία υποστήριξε ο Σουν Γιατ-Σεν.[6] Τα κεντρικά γραφεία του κόμματος βρίσκονται στην Ταϊπέι. Το KMT είναι μέλος της Διεθνούς Δημοκρατικής Ένωσης.
Μαζί με το Προοδευτικό Δημοκρατικό Κόμμα και το Κινεζικό Νέο Κόμμα, το KMT σχηματίζει αυτό που στην Ταϊβάν είναι γνωστό ως Παν-Μπλε Συνασπισμός, ο οποίος υποστηρίζει την ενδεχόμενη ενοποίηση με την ηπειρωτική χώρα. Ωστόσο, το KMT έχει αναγκαστεί να μετριάσει τη στάση του με την υποστήριξη του πολιτικού και του νομικού καθεστώτος της σύγχρονης Ταϊβάν. Το KMT δέχεται «Μία Κινεζική Αρχή» - θεωρεί επίσημα ότι υπάρχει μόνο μία Κίνα, αλλά ότι η Δημοκρατία της Κίνας και όχι η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας είναι η νόμιμη κυβέρνηση της, στο πλαίσιο της Συναίνεσης του 1992. Ωστόσο, από το 2008, με σκοπό την άμβλυνση των εντάσεων με τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, το KMT υποστηρίζει την πολιτική των «τριών όχι», όπως ορίζεται από τον Μα Γινγκ Τζέου - όχι ενοποίηση, όχι ανεξαρτησία και όχι χρήση βίας.[7]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Άλμα πάνω skai.gr Εκλογές στην Ταϊβάν
  2. Άλμα πάνω rizospastis.gr Συνάντηση Τζινπίγκ για την Ταϊβάν
  3. Άλμα πάνω tovima.gr Οι ρίζες της διαμάχης Κίνας - Ιαπωνίας
  4. Άλμα πάνω See (Chinese) "Major Events in KMT" History Official Site of the KMT last accessed Aug. 30, 2009
  5. Άλμα πάνω http://www.kmt.org.tw/english/page.aspx?type=para&mnum=108
  6. Άλμα πάνω Li Chien-Nung, translated by Teng, Ssu-yu, Jeremy Ingalls. The political history of China, 1840-1928. (Princeton, NJ: Van Nostrand, 1956; rpr. Stanford University Press. ISBN 0-8047-0602-6ISBN 978-0-8047-0602-5. pg 203-206.
  7. Άλμα πάνω Ralph Cossa (2008-01-21). «Looking behind Ma's 'three noes'»Taipei Times. Ανακτήθηκε στις 2010-02-15.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Kuomintang της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDLκαι την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).