Translate on my blog

Δευτέρα, 15 Ιουνίου 2015

Ελληνική Αστυνομία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ελληνική Αστυνομία
Elas.png
Έμβλημα της Ελληνικής Αστυνομίας
Πληροφορίες
Σύσταση1984
Αντικατέστησε
Δικαιοδοσία
ΧώραΕλλάδα
ΥπαγωγήΥπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης
Καθήκοντα
 • Eπιβολή του νόμου
 • Αστυνόμευση
Επιχειρησιακή διάρθρωση
Δύναμη55.000
Υπουργός

Αναπληρωτής Υπουργός
Νίκος Βούτσης

Γιάννης Πανούσης
Αρχηγός ΕΛ.ΑΣ.Αντιστράτηγος Δημήτριος Τσακνάκης
Υπαρχηγός ΕΛ.ΑΣ.Αντιστράτηγος Σπυρίδων Παπασπύρου
Ιστοσελίδα
astynomia.gr
Η Ελληνική Αστυνομία (ΕΛ.ΑΣ.) είναι όργανο του κράτους που έχει ως αποστολή τη διαχείριση της εθνικής και δημόσιας ασφάλειας, την τήρηση της δημόσιας τάξης και γενικώς την άσκηση της αστυνόμευσης στην Ελλάδα. Καλύπτει μεγάλο τομέα ευθυνών καθώς έχει να κάνει από την κυκλοφορία οχημάτων μέχρι τρομοκρατικές πράξεις. Ο τωρινός αρχηγός της είναι ο Αντιστράτηγος Δημήτριος Τσακνάκης.
Η Ελληνική Αστυνομία με τη σημερινή της μορφή δημιουργήθηκε το 1984, με απόφαση του υπουργού Δημόσιας Τάξης Γιάννη Σκουλαρίκη (που επέλεξε και το όνομά της), με την κατάργηση και συγχώνευση δύο σωμάτων ασφαλείας, της Χωροφυλακής και τηςΑστυνομίας Πόλεων (νόμος 1481/1-10-1984, ΦΕΚ Α΄ - 152).
Σύμφωνα με τον νόμο 2800/2000 που κυρίως διέπει την λειτουργία της, η Ελληνική Αστυνομία είναι όργανο τάξης και ασφάλειας με καθήκοντα όπως:
 1. την εξασφάλιση της δημόσιας ειρήνης και ευταξίας και της απρόσκοπτης κοινωνικής διαβίωσης των πολιτών, που περιλαμβάνει την άσκηση της αστυνομίας γενικής αστυνόμευσης και τροχαίας.
 2. την πρόληψη και καταστολή του εγκλήματος και την προστασία του Κράτους και του δημοκρατικού πολιτεύματος, στα πλαίσια της συνταγματικής τάξης, που περιλαμβάνει την άσκηση της αστυνομίας δημόσιας και κρατικής ασφάλειας.
Η Ελληνική Αστυνομία συγκροτείται από κεντρικές και περιφερειακές υπηρεσίες. Το αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας αποτελεί την προϊστάμενη αρχή των υπηρεσιών αυτών. Το έργο του συνίσταται στη μέριμνα για την εκπλήρωση της αποστολής του Σώματος, στα πλαίσια της πολιτικής του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Για το σκοπό αυτό προγραμματίζει, κατευθύνει, παρακολουθεί και ελέγχει τη δράση των Υπηρεσιών του και εξασφαλίζει τις αναγκαίες προϋποθέσεις για την άσκηση των αρμοδιοτήτων τους. μων του κράτους και της δημοκρατικής φόρμας του πολιτεύματος της Ελλάδας.
Η Ελληνική Αστυνομία επεκτείνεται σε όλη την επικράτεια και υπάγεται στοναναπληρωτή υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη. Ο Άγιος Αρτέμιοςέχει οριστεί ως προστάτης Άγιος της Ελληνικής Αστυνομίας.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Ελληνική Αστυνομία με τη σημερινή της μορφή λειτουργεί έχοντας αστυνομικά τμήματα και σταθμούς σε διάφορες πόλεις και χωριά της Ελλάδας και επεμβαίνει σε κλοπές, διαρρήξεις, ληστείες, λαθρομετανάστευση, κυκλοφορία πλαστών χαρτονομισμάτων,διακίνηση ναρκωτικών, στην παράνομη εμπορεία ανθρώπων και όπου αλλού έχει ευθύνη τήρησης της τάξης, πρόληψης και καταστολής της εγκληματικότητας και στη λήψη των αναγκαίων μέτρων για την ασφαλή τροχαία κίνηση με πεζές και εποχούμενες περιπολίες.
Μεγάλη επιτυχία θεωρείται από πολλούς η αποκάλυψη και διάλυση της τρομοκρατικής οργάνωσης 17 Νοέμβρη το καλοκαίρι του 2002. Άλλος σημαντικός σταθμός στην ιστορία της Ελληνικής Αστυνομίας ήταν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004 που έγιναν στην Αθήνα, όπου είχε αναλάβει την ασφάλεια της διοργάνωσης δημιουργώντας και Διεύθυνση Ασφάλειας Ολυμπιακών Αγώνων. Κατά την προετοιμασία των αγώνων εξοπλίστηκε με σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό και οχήματα.
To 2012 το ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας εξέδωσε έκθεση στην οποία έκανε λόγο για ύπαρξη συστημικού προβλήματος καταπάτησης ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τα ελληνικά σώματα ασφαλείας. Κατηγόρησε τις ελληνικές αρχές για ελλείμματα στη λογοδοσία των αστυνομικών που οδηγούν στην ατιμωρησία και ότι δεν παραδέχονται την έκτασή του προβλήματος κάνοντας λόγο για «μεμονωμένα περιστατικά».[1]

Αρχηγοί της ΕΛΑΣ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σημείωση: Η ΕΛΑΣ δημιουργήθηκε το Νοέμβριο του 1984 από τη συγχώνευση Χωροφυλακής και Αστυνομίας Πόλεων, και ως το Φεβρουάριο του 1985 υπήρξε μία δοκιμαστική περίοδος συναρχηγίας, όπου ο τελευταίος Αρχηγός της Χωροφυλακής Εμμανουήλ Μπριλλάκης και ο τελευταίος Αρχηγός της Αστυνομίας Πόλεων Παναγιώτης Ραφτόπουλος καθοδηγούσαν ταυτόχρονα το νέο Σώμα. Από το Φεβρουάριο του 1985 ως σήμερα, Αρχηγοί της ΕΛΑΣ υπήρξαν οι ακόλουθοι:[2]

Προσωπικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το κτίριο της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής (Γ.Α.Δ.Α.)
Το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας αποτελείται από αστυνομικό προσωπικό, πολιτικό προσωπικό, συνοριακούς φύλακες και ειδικούς φρουρούς.

Αστυνομικό προσωπικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το αστυνομικό προσωπικό γενικών καθηκόντων υπηρετεί σε όλες τις υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας. Το αστυνομικό προσωπικό ειδικών καθηκόντων υπηρετεί σε εξειδικευμένες υπηρεσίες και αποτελείται από επιστήμονες όπως ιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων, πληροφορικής, βιολόγους, χημικούς, οικονομολόγους, μηχανικούς κλπ.
Η εισαγωγή σπουδαστών στις Σχολές της Ελληνικής Αστυνομίας (Αστυφυλάκων και Αξιωματικών) γίνεται με το σύστημα πρόσβασης των υποψηφίων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με ευθύνη του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.
Η φοίτηση στη Σχολή Αξιωματικών που είναι Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα είναι τετραετής. Οι απόφοιτοι διορίζονται με το βαθμό του Υπαστυνόμου Β' και μπορούν να προαχθούν μέχρι το βαθμό του Αντιστράτηγου. Οι απόφοιτοι της Σχολής Αστυφυλάκων (2ετής εκπαίδευση) διορίζονται ως Αστυφύλακες και μπορούν να προαχθούν μέχρι το βαθμό του Αστυνομικού Υποδιευθυντή εαν φοιτήσουν στο ΤΕΜΑ αλλιώς προάγονται μέχρι και τον βαθμό του Αστυνόμου Β' εφόσον έχουν προαχθεί στο βαθμό του Αρχιφύλακα μέσω προαγωγικών εξετάσεων εκ της Σχολής Αρχιφυλάκων διαφορετικά μέχρι και τον βαθμό του Ανθυπαστυνόμου.
Σχολή Αστυφυλάκων
298 × 347
Έμβλημα της Σχολής Αστυφυλάκων
Πληροφορίες
Σύσταση1984
ΡητόΟΥΚ ΕΩΜΕΝ ΑΡΧΕΙΝ ΑΝΘΡΩΠΟΝ ΑΛΛΑ ΤΟΝ ΝΟΜΟΝ
ΑντικατέστησεΣχολές Οπλιτών Χωροφυλακής
Δικαιοδοσία
Άμεση υπαγωγήΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ
Εγκαταστάσεις
Τμήματα
Γρεβενών, Διδυμοτείχου, Καρδίτσας, Κομοτηνής, Νάουσας, Ξάνθης,
Ρεθύμνου,Σητείας
Ιστοσελίδα
[sa.policeacademy@hellenicpolice.gr]
Σημειώσεις
Ανώτερη Σχολή υπερδιετούς κύκλου σπουδών

Πολιτικό προσωπικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το πολιτικό προσωπικό ασχολείται με διοικητικής φύσεως δραστηριότητες. Διακρίνεται σε μόνιμο προσωπικό και σε προσωπικό με σύμβαση.

Ειδικοί φρουροί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κύριο λήμμα: Ειδικοί φρουροί
Οι Ειδικοί φρουροί είναι σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας που συστάθηκε αρχικά με σκοπό τη φύλαξη κτηρίων δημοσίων υπηρεσιών και τη διενέργεια περιπολιών, ενώ αργότερα χρησιμοποιήθηκε και σε αστυνομικά καθήκοντα καταστολής του εγκλήματος.

Συνοριακοί φύλακες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι συνοριακοί φύλακες ασχολούνται κυρίως με την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης. Σε αντίθεση με τους αποφοίτους της Σχολής Αξιωματικών και της Σχολής Αστυφυλάκων, είναι απόφοιτοι Λυκείου ή ισότιμης σχολής με απευθείας πρόσληψη με μικτό σύστημα μορίων-συνέντευξης και άλλων κριτηρίων (σωματικά προσόντα, ψυχοτεχνικές εξετάσεις κ.ά.). Προσλαμβάνονται με σχέση δημοσίου δικαίου επί πενταετή θητεία.

Διακριτικά βαθμών στην Ελληνική Αστυνομία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Διακριτικά Βαθμών των Αξιωματικών στην Ελληνική Αστυνομία
ΑντιστράτηγοςΥποστράτηγοςΤαξίαρχοςΑστυνομικός
Διευθυντής
Αστυνομικός
Υποδιευθυντής
Αστυνόμος Α΄Αστυνόμος Β΄Υπαστυνόμος Α΄Υπαστυνόμος B΄
GR-Police-OF8.svg
GR-Police-OF7.svg
GR-Police-OF6.svg
GR-Police-OF5.svg
GR-Police-OF4.svg
GR-Police-OF3.svg
GR-Police-OF2.svg
GR-Police-OF1b.svg
GR-Police-OF1.svg
Διακριτικά Βαθμών των Υπαξιωματικών στην Ελληνική Αστυνομία
ΑνθυπαστυνόμοςΑρχιφύλακας
Ανακριτικός Υπάλληλος
(Με εξετάσεις)
Αρχιφύλακας
Ανακριτικός Υπάλληλος
(Με 14 έτη υπηρεσίας)
Αρχιφύλακας
Μη Ανακριτικός Υπάλληλος
(Με 16 έτη υπηρεσίας)
Υπαρχιφύλακας
Ανακριτικός Υπάλληλος
(Με 10 έτη υπηρεσίας)
Υπαρχιφύλακας
Μη Ανακριτικός Υπάλληλος
(Με 12 έτη υπηρεσίας)
GR-Police-WO1.svg
GR-Police-OR9.svg
GR-Police-OR8.svg
GR-Police-OR7.svg
GR-Police-OR6.svg
GR-Police-OR5.svg

Οργάνωση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ.
Περιπολικό της ΕΛ.ΑΣ. Έτος 1999
Σήμα ΟΜΑΔΑΣ ΖΗΤΑ
Η αστυνομία είναι κατανεμημένη οργανικά σε:
 1. Γενικές Αστυνομικές Διευθύνσεις σε επίπεδο Περιφερειών
 2. Αστυνομικές Διευθύνσεις σε επίπεδο νομών (σε μεγάλους νομούς υπάρχουν περισσότερες Διευθύνσεις)
Μερικές από τις Διευθύνσεις είναι οι: Γενικής Αστυνόμευσης, Δημόσιας Ασφάλειας, Κρατικής Ασφάλειας (ασχολείται με την προστασία του δημοκρατικού πολιτεύματος), Τροχαίας, Δημοσίων Σχέσεων, Διαβατηρίων, Χειρισμού Κρίσεων, Αλλοδαπών, Αστυνομικού Προσωπικού, και άλλες. Υπάρχουν και οι Ειδικές Υπηρεσίες, που συνήθως υπάγονται απευθείας στον Αρχηγό και έχουν εδαφική αρμοδιότητα σε όλη τη χώρα: η πιο σημαντική ίσως είναι η Διεύθυνση Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας (ΔΑΕΕΒ) που συνήθως αναφέρεται από τα ΜΜΕ ως Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία. Συστάθηκε το 1987-1988 με Υπουργό Δημόσιας Τάξης τον πρώην Στρατηγό των ΛΟΚΑντώνη Δροσογιάννη και Αρχηγό ΕΛΑΣ τον Αντιστράτηγο Αρκουδέα. Γνωστές έχουν γίνει επίσης ηΕιδική Κατασταλτική Αντιτρομοκρατική Μονάδα και οι Ομάδες Δίκυκλης Αστυνόμευσης ΟΜΑΔΑ ΖΗΤΑ και ΔΙ.ΑΣ.

Ειδικές Υπηρεσίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 1. Διεύθυνση Άμεσης Δράσης (Άμεση Δράση - 100) - Ομάδα Ζήτα (ΟΜΑΔΑ ΖΗΤΑ)
 2. Διεύθυνση Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας (Δ.Α.Ε.Ε.Β.)
 3. Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών (Δ.Ε.Ε.)
 4. Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων (Δ.Ε.Υ.)
 5. Διεύθυνση Διεθνούς Αστυνομικής Συνεργασίας (Δ.Δ.Α.Σ.)
 6. Διεύθυνση Πληροφορικής (Δ.Π)
 7. Διεύθυνση Διαβατηρίων (Δ.Δ)
 8. Διεύθυνση Μεταγωγών Δικαστηρίων Αττικής (Δ.Μ.Δ.Α)
 9. Διεύθυνση Υγειονομικού (Δ.Υ.)
 10. Ειδική Κατασταλτική Αντιτρομοκρατική Μονάδα (Ε.Κ.Α.Μ.)
 11. Τμήμα Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών (T.E.E.M.)
 12. Υπηρεσία Εναερίων Μέσων Ελληνικής Αστυνομίας (Υ.Ε.Μ.Ε.Α.)
 13. Υπηρεσία Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος (Δ.Η.Ε)
 14. Γενική Διεύθυνση Ασφάλειας Επισήμων (ΕΠΙΣΗΜΑ)
 15. Υποδιεύθυνση Αποκατάστασης Τάξης (Υ.Α.Τ.)
 16. Υποδιεύθυνση Μέτρων Τάξης (Υ.ΜΕ.Τ.)
 17. Ειδικοί Φρουροί (Ειδικοί Φρουροί)
 18. Συνοριοφύλακες (Συνοριοφύλακες)
 19. Ομάδα Aστυνομικών Σκύλων (ΟΜΑΔΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΣΚΥΛΩΝ)
 20. Ομάδες Πρόληψης και Καταστολής Εγκλήματος (Ο.Π.Κ.Ε.)
 21. Διεύθυνση Χειρισμού Κρίσεων - Διαπραγματευτές Ελληνικής Αστυνομίας
 22. Δύναμη Ελέγχου Ταχείας Αντίδρασης (Δ.ΕΛ.Τ.Α.)
 23. Ομάδες Δίκυκλης Αστυνόμευσης (ΔΙ.ΑΣ.)

Συνδικαλιστικοί φορείς[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Commons logo
Τα Wikimedia Commons έχουν πολυμέσα σχετικά με το θέμα