Translate on my blog

Δευτέρα, 22 Ιουνίου 2015

Μεξικανική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μεξικανική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου
Έμβλημα
Ίδρυση1927
Προσχώρηση ΦΙΦΑ1929
Προσχώρηση ΚΟΝΚΑΚΑΦ1961
ΠρόεδροςΧουστίνο Κομπεάν
Ιστοσελίδαfemexfut.org.mx
Η Μεξικανική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου (ισπανικάFederación Mexicana de Fútbol Asociación, A.C., FMF ή FEMEXFUT) είναι το ανώτατο όργανο διοίκησης τουποδοσφαίρου στο Μεξικό. Είναι υπεύθυνη για τις εθνικές ομάδες ανδρών, γυναικών και νέων του Μεξικού, το μεξικανικό πρωτάθλημα και όλα τα συνδεδεμένα ερασιτέχνικά τμήματα. Είναι επιφορτισμένη με την προώθηση, οργάνωση, διοίκηση, διάδοση και επίβλεψη των ποδοσφαιρικών διοργανώσεων στο Μεξικό.
Με έδρα στην Πόλη του Μεξικού, η Μεξικανική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου έχει τρία επιχειρησιακά κέντρα: το Κεντρικό Γραφείο, το Κέντρο Υψηλών Επίδόσεων (Centro de Alto Rendimiento, CAR) και το Κέντρο Εκπαίδευσης (Centro de Capacitación, CECAP).
Η FEMEXFUT είναι μέλος της Ποδοσφαιρικής Συνομοσπονδίας της Βόρειας, Κεντρικής Αμερικής και Καραϊβικής (CONCACAF) και της Διεθνούς Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας(FIFA), ως εκ τούτου, πρέπει να συμμορφώνεται με το καταστατικό, τους στόχους και τα ιδανικά του παγκόσμιου διοικητικού οργάνου του ποδοσφαίρου.
Η Μεξικανική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου ιδρύθηκε στις 23 Αυγούστου του 1927, με πρώτο πρόεδρο τον Ουμπέρτο Ράμος Γκάρσα. Στο 1929 προσχώρησε στη FIFA και το 1961 έγινε μέλος της CONCACAF.

Δομή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το κύριο διοικητικό όργανο της Μεξικανικής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου είναι η Γενική Συνέλευση, στην οποία συμμετέχει η διοργανώτρια αρχή της Λίγα ΜΧ (Liga MX) με 55% των ψήφων, η Λίγα Ασένσο (Ascenso MX) με 5%, η Σεγούντα Ντιβισιόν (2.ª División) με το 18%, ηΤερσέρα Ντιβισιόν (3.ª División) με 13% και ο Ερασιτεχνικός Τομέας (Sector Amateur) με 9%. Εκτελεστική και διοικητική αρχή είναι το Εθνικό Συμβούλιο, το οποίο αποτελείται από πέντε μέλη, ένα από κάθε διοργανώτρια αρχή, και εκλέγονται κάθε τέσσερα χρόνια.[1]

Κριτική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ιδιοκτησιακό καθεστώς ομάδων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το ζήτημα της ιδιοκτησίας των ποδοσφαιρικών συλλόγων, έχει γίνει αρκετές φορές θέμα συζήτησης μεταξύ των ιδιοκτητών των επαγγελματικών ποδοσφαιρικών σωματείων και της Μεξικανικής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου. Στο σύνολο των 33 ομάδων των δύο κορυφαίων κατηγοριών της χώρας, επτά όμιλοι ιδιοκτητών ελέγχουν σχεδόν τις μισές ομάδες.
Group Televisa (Κλουμπ ΑμέρικαΝεκάξα), Grupo Salinas (ΆτλαςΜορέλια), Oceanografía (ΚερέταροΔελφίνες), Lopez Chargoy (ΠουέμπλαΤσιάπας), Grupo Caliente (ΤιχουάναΝτοράδος δε Σιναλόα) και Grupo Pachuca-Grupo Carso (ΛεόνΠατσούκα,Εστουδιάντες Τέκος) ασκούν μεγάλη επιρροή. Οι περισσότεροι από τους ιδιοκτήτες που έχουν περισσότερες από μία ομάδες, έχουν να χωρίσει μεταξύ της πρώτης και δεύτερης κατηγορίας και είναι σε θέση, εν μέρει για την προώθηση και ανάπτυξη παικτών.[2]
Τον Μάιο του 2013, οι ιδιοκτήτες των 18 ομάδων της Liga MX ψήφισαν υπέρ της πρότασης για την απαγόρευση της ιδιοκτησίας σωματείων άνω του ενός, από ένα και μόνο πρόσωπο ή εταιρεία. Η πρόταση εισήχθη ύστερα από την υπόθεση με τον Κάρλος Σλιμ, του οποίου η εταιρεία τηλεπικοινωνιών America Movil κατέχει μερίδιο 30% στην Grupo Pachuca,[3] καθώς φημολογήθηκε πως ήθελε να αποκτήσει την Γουαδαλαχάρα (μια κίνηση που τελικά ματαιώθηκε). Η απόφαση της Liga MX δεν θα υποχρεώνει τους ιδιοκτήτες άνω της μιάς ομάδας να πουλήσουν ορισμένες από αυτές που κατέχουν, αλλά θα τους αποτρέψει από το να αποκτήσουν περισότερες.[4]
Το θέμα τέθηκε και πάλι το Νοέμβριο του 2013, όταν η TV Azteca, ιδιοκτήτης της Μονάρκας Μορέλια, πλήρωσε 50 εκκατομύρια δολάρια σε 124 μετόχους της ποδοσφαιρικής ομάδας Άτλας, με σκοπό να αποκτήσει το σύλλογο που για πολλά χρόνια είχε οικονομικά προβλήματα.[5]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Άλμα πάνω «Introduccion, femexfut [femexfut introducción]» (στα Spanish). Femexfut. Ανακτήθηκε στις November 10, 2010.
  2. Άλμα πάνω Marshal, Tom. «Multi-club ownership causing headaches»Yahoo! Sports. Ανακτήθηκε στις 7 February 2014.
  3. Άλμα πάνω Harrison, Crayton. «Billionaire Slim Buys 30% Stakes In Mexico Soccer Teams»Bloomberg. Ανακτήθηκε στις 31 August 2012.
  4. Άλμα πάνω «Mexican club owners move against multi-team ownership». Goal.com. Ανακτήθηκε στις 22 May 2013.
  5. Άλμα πάνω «Multi-Ownership Is Back; TV Azteca Buys Atlas»soccerly. Ανακτήθηκε στις 25 November 2013.

Eξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Mexican Football Federation της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).