Translate on my blog

Τετάρτη, 17 Ιουνίου 2015

Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς
Slobodan Milosevic.jpg
1ος Πρόεδρος της Σερβίας
Περίοδος
11 Ιανουαρίου 1991 – 23 Ιουλίου 1997
ΔιάδοχοςΝτράγκαν Τόμιτς
Προσωπικά στοιχεία
Γέννηση20 Αυγούστου 1941
Ποζάρεβατς
Θάνατος11 Μαρτίου 2006
Q837211
ΕθνικότηταΣέρβος
ΥπηκοότηταΣερβία
Ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς (ορθότερα Σλομποντάν στα σερβικά) (ΣερβικάСлободан Милошевић, προφέρεται [sloˈbodan miˈloʃevitɕ]) (20 Αυγούστου 1941 – 11 Μαρτίου 2006) ήταν ΣέρβοςΓιουγκοσλάβος ηγέτης. Ήταν ιδρυτής και αρχηγός του Σοσιαλιστικού Κόμματος που κυβέρνησε στην Σερβία από την ίδρυσή του το 1990 ως το 2001. Υπηρέτησε ως Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας από το 1988 ως το1997 και ως Πρόεδρος της Σερβίας από το 1997 ως το 2000, οπότε και εξαναγκάστηκε σε παραίτηση έπειτα από ανοιχτή εξέγερση Σέρβων πολιτών εναντίον του, μετά τη διεξαγωγή προεδρικών εκλογών όπου καταγγέλθηκε εκτεταμένη νοθεία.
Υπήρξε ένας από τους βασικότερους εκφραστές του σερβικού εθνικισμού στην τελευταία περίοδο πριν από τη διάσπαση της ενιαίας Γιουγκοσλαβίας. Θεωρείται από πολλούς, ιδιαίτερα στη Δύση, ως ένας απο τους κύριους υπαίτιους (μαζί με τον Κροάτη Τούτζμαν) για τους πολέμους της Γιουγκοσλαβίας την δεκαετία του 1990. Το 1999, κατά τη διάρκεια του πόλεμου του Κοσόβου, κατηγορήθηκε ότι είχε διατάξει ή είχε επιτρέψει την διάπραξη εγκλημάτων πολέμου στην επαρχία αυτή. Αργότερα προστέθηκαν κατηγορίες για εγκλήματα σχετικά με τους πόλεμους στην Κροατία και την Βοσνία, δέκα χρόνια νωρίτερα, συμπεριλαμβανομένης της κατηγορίας για γενοκτονία στην Βοσνία. Για πολιτικούς λόγους είχε προηγουμένως χαρακτηριστεί απο διπλωμάτες [1] «κύριος παράγοντας σταθερότητας στα Βαλκάνια» και συνυπέγραψε την Συμφωνία Ειρήνης του Ντέητον το 1995. Η δίκη του για τις συγκεκριμένες κατηγορίες ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2002 στο Διεθνές Δικαστήριο Εγκλημάτων Πολέμου στη Χάγη, αλλά διακόπηκε μετά το θάνατό του από καρδιακή προσβολή.

Πρώιμα Χρόνια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Μιλόσεβιτς γεννήθηκε στην πόλη Ποζάρεβατς της Σερβίας τo 1941, κατά τη διάρκεια της κατοχής της από τις δυνάμεις του Άξονα. Ανήκε στη Μαυροβούνια φυλή Βασογιέβιτσι. Μετά το πέρας του πολέμου, ο πατέρας του έφυγε από το σπίτι, και αυτοκτόνησε το 1962. Η μητέρα του, ενεργή κομμουνίστρια και δασκάλα σε σχολείο, έθεσε τέλος στη ζωή της 10 χρόνια μετά [2]. Το 1959 εντάχθηκε στην Ένωση Γιουγκοσλαβων Κομμουνιστών και το 1963 διετέλεσε προεδρος της κομματικής επιτροπής της Σοσιαλιστικής Ένωσης Νεολαίας της Γιουγκοσλαβίας,της οργάνωσης νέων της Ένωσης Γιουγκοσλάβων Κομμουνιστών (SKJ), στην Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου του Βελιγραδίου. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του γνώρισε τον Ιβάν Σταμπόλιτς, ανηψιό του Πέταρ Σταμπόλιτς, του πρώην μέλους του συλλογικού προεδρείου της Σ.Ο.Δ. της Γιουγκοσλαβίας (πρόεδρος του παραπάνω οργάνου για ένα χρόνο από το Μάιο του 1983 μέχρι το Μάιο 1984) και ηγετικού στελέχους της Ένωσης Γιουγκοσλάβων Κομμουνιστών (SKJ) [3]. Ο συγγενικός δεσμός του Ιβάν με τον Πέταρ Σταμπόλιτς, εξασφάλισε την άνοδο στην κομματική ιεραρχία τόσο του ίδιου όσο και του στενού του φίλου Μιλόσεβιτς. Το 1960, μετά την αποχώρησή του από το πανεπιστήμιο, ο Μιλόσεβιτς έγινε οικονομικός σύμβουλος του Δημάρχου του Βελιγραδίου. Ο Μιλόσεβιτς διετέλεσε πρόεδρος της Beobanka, μία από τις μεγαλύτερες κρατικές τράπεζες της πρωην Γιουγκοσλαβίας, στην Νέα Υόρκη στα τέλη της δεκαετίας του 1970. To 1965 παντρεύτηκε την Μιριάνα (Μίρα) Μάρκοβιτς, την οποία ήξερε από τα παιδικά του χρόνια. Απεκτησαν μία κορη την Μαρία και έναν γιο τον Μάρκο. Η Μιριάνα κατηγορήθηκε από τα Μ.Μ.Ε. της χώρας της για την επιρροή που άσκουσε στον συζυγό της κατα τα χρόνια διακυβερνησης του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Άλμα πάνω "Milosevic [...] all those diplomats who openly congratulate him, express their admiration and call him the inevitable and main factor of stability in the Βalkans (sic) [...]". "Taming the Bosnian Beast"30 Οκτωβρίου1995, Νο. 213. Εκδόθηκε από την Vreme News Digest Agency. Ανακτήθηκε στις 15:00, 22 Αυγούστου,2006.
  2. Άλμα πάνω "Slobodan Milosevic: President under siege"9 Μαρτίου1998. BBC News. Ανακτήθηκε στις 09.00, 15 Ιουνίου2009.
  3. Άλμα πάνω "Ivan Stambolic: Former president of Serbia, he was first a friend and then a threat to Slobodan Milosevic"1 Απριλίου2003. The Guardian. Ανακτήθηκε στις 09.00, 15 Ιουνίου2009.

Εξωτερικές συνδέσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Commons logo
Τα Wikimedia Commons έχουν πολυμέσα σχετικά με το θέμα